Noua staţie macrocelulară de bază pe circuitul integrat QorIQ Qonverge de la Freescale oferă cea mai ridicată performanţă în industrie

by donpedro

Sistemul multi-sector pe siliciu B4860 combină tehnologia de procesare de 28-nm, suportul multimod şi un raport optim cost/consum.

Freescale Semiconductor introduce prima staţie celulară de mari dimensiuni pe siliciu, construită pe platforma inovatoare multimod QorIQ Qonverge. Noul procesor în bandă QorIQ Qonverge B4860 oferă o performanţă mai ridicată decât alte staţii macrocelulare de bază pe circuite integrate SoCs, suportând standardele LTE, LTE-Advanced şi WCDMA. Oferind transfer şi capacitate inegalabile, soluţia pe circuit integrat unic B4860 este compatibilă cu produsele celulare de mici dimensiuni QorIQ Qonverge de la Freescale şi integrează nuclee eficiente, de înaltă performanţă, acceleratoare pentru aplicaţii specifice şi un raport optim consum /cost.

Freescale introduce produsul B4860 la un an după anunţarea seriei sale celulare de mici dimensiuni QorIQ Qonverge ca prim portofoliu al produselor multi-standard având aceeaşi arhitectură şi acoperind celulele de mici şi mari dimensiuni. Portofoliul QorIQ Qonverge de produse de staţii de bază pe circuite integrate compatibile cu software-ul este construit pe o arhitectură comună integrând microprocesoare Power Architecture®, procesoare de semnal digital StarCore şi tehnologii wireless de accelerare pe un singur circuit. Arhitectura se bazează pe tehnologii testate, utilizate în staţii de bază de toate mărimile şi suportă reutilizarea software-ului, ajutând clienţii să îşi extindă valoarea investiţiilor în R & D.

“Produsele macrocelulare QorIQ Qonverge de la Freescale oferă performanţa, eficienţa energetică şi eficienţa costurilor de care producătorii de echipament original şi furnizorii de servicii au nevoie pentru a face faţă provocărilor asociate unui tsunami de date wireless în creştere în întreaga lume,” a declarat Tom Deitrich, Vice Preşedinte Senior şi Manager General al Networking & Multimedia Solutions Group din cadrul Freescale. “Procesorul macrocelular în bandă QorIQ Qonverge B4860 permite producătorilor de echipament original să dezvolte produse diferenţiate, care ajută furnizorii de servicii să lanseze LTE, să înceapă să implementeze LTE-Advanced şi să abordeze cerinţele stricte ale costurilor de prelucrare ale staţiei de bază WCDMA.”

Procesorul macrocelular în bandă B4860 utilizează capabilităţile inteligente de integrare ale Freescale şi tehnologia avansată de procesare de 28-nm pentru a oferi un salt semnificativ în capacitatea de calcul, oferind mai mult de 21 GHz de performanţă programabilă brută. Macrocelula SoC integrează patru nuclee dual-thread, Power Architecture de 64-biţi e6500, cu motoare AltiVec SIMD rulând până la 1,8 GHz. Nucleul E6500 este ideal pentru Layer 2, procesarea controlului şi a transportului şi include o versiune îmbunătăţită a unităţii de procesare vectoriale AltiVec cu performanţe ridicate, testate şi adoptate pe scară largă, ceea ce conduce la creşterea performanţei algoritmilor de planificare Layer 2. Nucleul E6500 a obţinut cel mai ridicat profil de referinţă CoreMark® al performanţei-pe-watt înregistrat vreodată pentru un procesor încorporat. B4860 integrează, de asemenea, şase nuclee noi, cu performanţă ridicată SC3900 StarCore FVP care rulează la 1.2 GHz. Împreună, aceste tehnologii oferă o arhitectură echilibrată, programabilă pentru toate straturile de prelucrare în bandă digitală pentru staţiile de bază de ultimă generaţie.

“Dispunând de nuclee de procesoare de generaţia următoare, de integrare inteligentă şi de compatibilitate cu software-ul din familia produselor QorIQ Qonverge de staţii de bază pe siliciu ale Freescale, procesorul B4860 reprezintă o tehnologie impresionantă”, a declarat Stéphane Téral, analist principal, Mobile Infrastructure and Carrier Economics din cadrul Infonetics. “Acest nou dispozitiv plasează în mod clar Freescale în fruntea clasamentului performanţei în spaţiul staţiilor de bază pe circuite integrate, răspunzând în acelaşi timp în mod direct nevoilor multiple ale producătorilor de echipament original şi furnizorilor de servicii în acelaşi timp.”

B4860 este una dintre primele staţii de bază cu un singur circuit LTE care suportă trei sectoare de 20 MHz şi este proiectată pentru a înlocui cardurile de canal actuale, putând include până la şase dispozitive discrete. În plus faţă de design-ul simplificat şi eficienţa la nivelul plăcii rezultate din numărul redus de piese, B4860 oferă costuri de 4 ori mai mici şi un consum de 3 ori mai redus, comparativ cu soluţiile discrete utilizate în mod similar. Aceasta este una dintre puţinele soluţii de pe piaţă care suportă o adevărată staţie de bază macro capabilă de a prelucra probele de la antena IQ la reţeaua backhaul IP şi una dintre primele SoCs care se conformează standardului LTE-Advanced (3GPP ediţia 10, din martie 2011). De asemenea, aceasta susţine, în mod simultan, standardele Multi-RAT (de exemplu, multi-standard) şi Multimode (de exemplu, LTE-A, LTE şi WCDMA).

Introducerea noii tehnologii StarCore SC3900 DSP
O contribuţie majoră la performanţa extrem de ridicată a procesorul B4860 este noul nucleu de la Freescale SC3900 StarCore DSP, care a câştigat recent cel mai ridicat scor de referinţă cu puncte fixe BDTIsimMark2000™ înregistrat vreodată de societatea independentă de analiză a tehnologiei de procesare a semnalului Berkeley Design Technology, Inc ( BDTI). La 1,2 GHz, nucleul SC3900 a înregistrat un scor de performanţă de referinţă BDTIsimMark2000 de 37460 – o notă de aproape 2 ori mai mare decât ofertele DSP concurente de pe piaţă. (BDTIsimMark2000 oferă un rezumat al măsurătorilor performanţei de procesare digitală a semnalului. Consultaţi www.BDTI.com pentru detalii.)

Îmbunătăţirile cheie ale tehnologiei StarCore de ultimă generaţie de la Freescale includ 32 de MAC-uri de 16-biţi pe ciclu, pe lângă instrucţiunile specifice în bandă, executarea îmbunătăţită a codului de control, până la opt instrucţiuni pe ciclu şi până la opt vectori de benzi de date într-o singură instrucţiune (SIMD8 ). Alte progrese includ lăţime mare de bandă de memorie, nucleu clustering şi coerenţă hardware completă cache în nucleu şi în întreg dispozitivul. Nucleele SC3900 FVP sunt complet programabile şi permit implementarea foarte eficientă şi flexibilă a stratului PHY pentru sistemele software radio care pot fi definite, suportând standardele wireless existente şi de generaţie următoare, inclusiv LTE, WCDMA, TD-SCDMA, WiMAX şi LTE Advanced.

Pe lângă faptul că suportă procesarea chiprate FEC, FFT şi UMTS, platforma de accelerare în bandă MAPLE-B de la Freescale permite dezvoltarea de algoritmi avansaţi pentru receptoare, precum tehnicile de anulare a interferenţelor paralele şi succesive, pentru un singur utilizator sau cu utilizatori multipli MIMO, releu LTE şi agregarea la transport pentru o eficienţă spectrală îmbunătăţită. Această capacitate permite reducerea semnificativă a latenţei de prelucrare, comparativ cu tehnicile convenţionale. Ţesătura coerentă a nucleului multiplu în cache aduce simplitatea programării nucleului unic la nucleul multiplu SoCs. Interfeţele industriale standard asigură interoperabilitatea şi scalabilitatea rezistentă în timp încorporată în interfeţele CPRI, Serial RapidIO, 10G Ethernet şi PCI-Express. Partiţionarea exactă pentru software-ul de sistem este susţinută cu cele mai bune nuclee DSP şi cu acceleraţie în bandă pentru procesarea Layer 1 şi cu nuclee CPU cu securitate şi acceleraţie pentru pachete IP pentru Layer 2, procesarea controlului şi a transportului.

Tracţiunea pe piaţă
Liderii în industrie Fujitsu şi Alcatel-Lucent au un istoric îndelungat de utilizare a tehnologiilor cheie în alimentarea procesorului în bandă QorIQ Qonverge B4860 şi Alcatel-Lucent plănuieşte deja proiectarea staţiilor de bază lightRadio™ încorporate pe QorIQ Qonverge B4860 de la Freescale.

“Soluţiile inovatoare, cum ar fi lightRadio™ de la Alcatel-Lucent, care aduc capacitatea mobilă de bandă largă flexibilă oriunde permiţând economii importante de cost şi de energie, au nevoie de componente care oferă paşi giganţi înainte, cum ar fi noua tehnologie a cipsetului de la Freescale”, a spus Wim Sweldens, preşedintele Diviziei wireless de la Alcatel-Lucent . “Platforma celulară mare QorIQ Qonverge de la Freescale oferă integrarea, performanţa, eficienţa energetică şi scalabilitatea de neegalat de care are nevoie portofoliul nostru de produse inovatoare lightRadio™ “

“Am avut succes utilizând produsele generaţiei actuale QorIQ şi StarCore de la Freescale şi suntem mulţumiţi de faptul că Freescale avansează siliconul astfel încât ambele tehnologii de înaltă performanţă să fie integrate pe un cipset unic”, a declarat Minoru Sakata, Preşedinte, Access Network Business Unit de la Fujitsu Limited. “Aşteptam cu nerăbdare ocazia de a utiliza ultimele produse QorIQ Qonverge de la Freescale pentru a crea soluţii de staţii de bază şi mai performante, echilibrând în acelaşi timp consumul şi costurile BOM.”

Instrumente şi software de implementare
Freescale oferă o gamă largă de produse şi servicii pentru a sprijini familia B4860, inclusiv CodeWarrior Integrated Development Environment (IDE), bazat pe tehnologia Eclipse pentru a oferi un mediu de dezvoltare multinucleu extrem de cuprinzător. Instrumentele disponibile includ placa de dezvoltare B4860QDS, compilatoare de optimizare C pentru platformele Power Architecture şi StarCore, debugger la nivel de sursă multinucleu, simulatoare de nucleu şi de dispozitive, drivere optimizate şi instrumente software de analiză pentru profilare şi urmărire program/date. În plus, reţeaua partenerilor Freescale oferă sisteme de operare extrem de eficiente DSP şi MPU cu BSP şi driverele optimizate.

Disponibilitate
Freescale se aşteaptă să înceapă eşantionarea de dispozitive QorIQ Qonverge B4860 în cel de-al doilea trimestru din 2012. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.freescale.com/ QorIQQonverge.

Freescale Semiconductor
www.freescale.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu