Noua tendinţă în automatizări – sistemele wireless fabricate de Turck Automation

by donpedro

În ziua de astăzi echipamentele wireless joacă un rol foarte important în viaţa fiecăruia dintre noi. Este un lucru cotidian să vorbim la telefonul mobil, să folosim o reţea WLAN, să folosim o cască bluetooth, iar lista poate continua foarte uşor.
Având o experienţă vastă în aplicaţiile industriale şi făcându-şi un obicei din rezolvarea diferitelor cerinţe venite din partea partenerilor de afaceri, compania Turck a dezvoltat echipamentele de transmisie wireless pentru mediu industrial.

Fiind o companie care lucrează în majoritatea mediilor industriale, compania Turck a dezvoltat aceste echipamente făcând din sistemele wireless, echipamente versatile care se adaptează în orice situaţie. Nevoia de transmisie a semnalelor industriale wireless poate fi soluţia propice în foarte multe situaţii:
• transmiterea la distanţă a semnalelor industriale – când distanţa între puncte generează costuri mari cu cablarea şi instalarea cablurilor;
• transmisia semnalelor peste obstacole dificile unde cablarea este foarte greu de realizat sau chiar imposibil; ex.: linii de căi ferate, lacuri, proprietăţi private etc.
• transmisia semnnalelor de la o masă rotativă – clienţii cu experienţă în lucrul cu mese rotative ne-au relatat faptul că transmisia semnalelor prin contacte alunecătoare este nesigură, greu de realizat şi costisitoare d.p.d.v. al costurilor, contactele alunecătoare făcându-se adesea din metale preţioase.
• colectarea semnalelor distribuite pe o suprafaţă foarte mare; ex. : parc de rezervoare, staţii de epurare, gropi de gunoi menajer, puţuri de irigaţii, bazine de colectare a apei, turnuri de răcire;
• nevoia de a reduce costurile atunci când se lucrează cu echipamente care adesea se reamplasează.
Acum, cu echipamentele de transmisie wireless dezvoltate de compania Turck, putem transmite semnalele într-un mod simplu şi sigur rezolvând o gamă variată de aplicaţii.

Pentru a oferi clienţilor săi soluţia optimă, compania Turck a dezvoltat aceste echipamente astfel încât utilizatorii nu le vor folosi doar pentru recepţia de semnale, ci şi pentru a transmite informaţii de la un centru de comandă în câmp, toate echipamentele wireless fiind bidirecţionale. Astfel putem colecta cu un singur echipament până la 12 semnale industriale:
• semnale digitale de la senzori de proximitate, nivel, poziţie etc.;
• semnale analogice de proces 0/4 … 20mA, 0 … 10V de la senzori de presiune, debitmetre, temperatură, etc.;
• Modbus RTU 232/485 şi în funcţie de aceste semnale şi/sau de procesarea lor putem transmite semnale în câmp;
• digitale – pentru deschiderea unor robineţi, oprirea unor pompe, motoare etc.;
• analogice – controlul servovalvelor, servomotoarelor, ventilelor etc.
Pentru a crea echipamente fiabile şi uşor de folosit, compania Turck a utilizat pentru dezvoltarea acestor echipamente cele mai sigure tehnologii pliate pentru banda de frecvenţă liberă utilizată (nu necesită licenţă) 2,4GHz cunoscută şi ca ISM Band. Astfel pentru transmisia semnalelor s-a folosit tehnologia FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum) cu TDMA (Time Division Multiple Access) pentru protecţie împotriva interferenţelor. Scanarea datelor de intrare / ieşire se realizează ciclic (la fiecare 62,5 ms) sau în cazul sistemelor flex power, pentru o mai bună gestionare a energiei consumate de către sistem, poate fi realizată la intervale de timp predefinite. Iar pentru protejarea totală a datelor transmise, compania Turck a dezvoltat propriul protocol de transmisie asftel că nicio persoană neautorizată nu poate recepţiona informaţiile vehiculate.
Înţelegând varietatea aplicaţiilor unde se pot folosi echipamentele, compania Turck şi-a dezvoltat familia de produse wireless în 3 subdivizii / topologii pornind de la aplicaţii simple şi ajungând la aplicaţii complexe. Astfel avem:
• divizia DX70 / topologie punct la punct – dispozitive wireless bidirecţionale care funcţionează în pereche. Reţeaua este formată din 2 dispozitive: un gateway şi un nod la care pot fi conectaţi până la 12 senzori/elemente de acţionare.
În acelaşi areal se pot monta un număr virtual infinit de astfel de perechi fără ca aceste echipamente să se influenţeze între ele;
• divizia DX80 / topologie stea – constă dintr-un gateway care transferă semnalele de intrare / ieşire către modulul de comandă şi până la 64 noduri la care se pot conecta până la 12 senzori/elemente de acţionare. Sursa de alimentare de 24Vcc poate fi, opţional, un panou solar sau o baterie. Staţiile DX80 pot funcţiona cu o singură baterie până la cinci ani datorită utilizării unui management eficient al energiei. Gateway-ul se poate conecta la un PLC sau PC prin Modbus RTU respectiv Modbus TCP astfel având acces la “blocul” de regiştri unde găsim toate stările dispozitivelor legate în câmp. Toate dispozitivele din acest subdomeniu dispun de un display pe care se poate viziona local atât starea semnalor de intrare/ieşire cât şi calitatea transmisiei.
• divizia DR2M Multihop / topologie Master – Slave de tip MESH – reţeaua este formată dintr-un Master care se conectează la un PLC/PC având rol de HOST al reţelei şi repetoare respectiv slave-uri care au posibilitatea de transmisie din câmp atât a semnalelor digitale/ analogice cât şi a semnalelor în format serial Modbus RTU 485. În cazul în care comunicaţia wireless între două dispozitive se pierde datorită unui factor extern, conexiunea wireless se restabileşte automat pe cea mai scurtă cale printr-un alt dispozitiv “ocolind” astfel “bariera” de comunicaţie. Dispozitivele din acest subdomeniu dispun de un display pe care se poate viziona local atât starea semnalor de intrare/ieşire cât şi calitatea transmisiei.

Fiind în conformitate cu regulile europene, puterea maximă admisă de transmisie a datelor pentru frecvenţa de 2,4Ghz este de 100mW/ 20dBi, distanţa maximă între 2 dispozitive wireless este de până la 3 km în condiţii de “Line of Sight” (între antenele celor două dispozitive nu se află niciun obstacol).
Pentru că vorbim de echipamente wireless şi pentru că toţi partenerii noştri se bazează pe profesionalismul nostru, am dezvoltat la toate echipamentele wireless funcţia de testare a comunicaţiei SITE SURVEY. În acest fel clientul ia cunoştinţă, înainte de achiziţionarea efectivă a produselor, de calitatea transmisiei semnalelor în arealul testat. Chiar şi în cazul în care conexiunea wireless se pierde, sistemul trece automat într-un mod de securitate predefinit. Sistemul va reveni la modul normal de îndată ce este restabilită conexiunea.
Toate dispozitivele wireless sunt proiectate pentru mediu industrial într-o carcasă IP67 ce funcţionează în condiţii de temperatură extremă -40 … 85°C. De asemenea, produsele se pot folosi atât în medii normale de lucru cât şi în zone cu pericol de explozie având atestare ATEX.
Configurarea acestor echipamente se realizează fie direct (prin conectarea firelor la cutia de borne) fie cu un software gratuit uşor de folosit aflat la dispoziţia clienţilor la adresa:
www.bannerengineering.com/en-US/wireless/ surecross_web_software
Echipamentele noastre au un succes real şi sunt folosite pe o scară largă în toate domenile industriale. Pentru a va convinge de eficacitatea lor nu ezitaţi să ne cereţi informaţii şi recomandări de la lucrări unde au fost folosite acest tipuri de aparate.

www.turck.ro

Adaugă un comentariu