Senzor laser de măsurare HL-G1: performanţă ridicată la un preţ competitiv

by donpedro

Odată cu creşterea productivităţii şi a cererilor tot mai mari privind asigurarea calităţii, tendinţa din industrie este în mod imperativ îndreptată către maşini de înaltă eficienţă.
Pentru a optimiza procesele de producţie şi a îmbunătăţi calitatea produselor, a devenit indispensabil controlul calităţii în flux dinamic, în timpul diferitelor trepte de producţie, cum ar fi măsurarea parametrilor geometrici ca distanţă, grosime, diametru şi contururi ale suprafeţei.

Autor: Ing. Zomant Petre / Director Electrozep Exim SRL

Odată cu lansarea seriei HL-G1 de senzori de deplasare cu laser, Panasonic a stabilit noi standarde pentru măsurarea optică a distanţei. Seria HL-G1 se caracterizează printr-o precizie de măsurare superioară, cu o rezoluţie de până la 0,5μm, o rată mare de eşantionare de 10 kHz şi o eroare minimă de liniaritate (≤ ±0,1% F.S.). Conceptul integrat al seriei HL-G1, care include unitatea de procesare şi amplificatorul în aceiaşi carcasă, face diferenţă faţă de sistemele convenţionale de măsurare cu laser din aceiaşi clasă.
Senzorul este configurat confortabil cu ajutorul tastelor de funcţii de pe dispozitiv.
Un display cu 5 caractere, încorporat şi uşor de citit, indică distanţa în mm.
Pe lângă semnalul analogic de ieşire, 0 – 10V şi 4 – 20 mA, HL-G1 dispune de un controller multi-I/O cu funcţii de temporizare/declanşare, alarmă, blocare de la distanţă, control, setări de limită şi forţare zero, precum şi reglarea compensării. Există variante cu comunicare serială RS422/RS485, pentru conectare la un touchscreen extern sau PLC.
Combinând senzorul de deplasare cu laser HL-G1 cu un touchscreen Panasonic GT (GT02 sau GT12), monitorizarea şi comandarea senzorului devin şi mai uşoare. Mai mult, prin intermediul GT02/GT12, senzorul se poate conecta la un PC sau un laptop.
Cu ajutorul softului de pe PC, oferit gratuit, se pot analiza toate datele obţinute de senzor.
Chiar şi cu obiectele dificil de măsurat, cum ar fi suprafeţele foarte absorbante sau lucioase, unde senzorii laser convenţionali de măsurare ar da greş, seria HL-G1 oferă rapiditate şi precizie în măsurare.
Sunt disponibile două versiuni: versiunea standard şi o versiune cu interfaţă de comunicare. Ambele versiuni includ 4 tipuri cu plaje de măsurare de 30±4 mm, 50±10 mm, 85±20 mm şi 120±60 mm. Mărimea fasciculului pentru tipul de 30 mm, de exemplu, este doar de 100 × 100µm. Alte caracteristici includ o independenţă remarcabilă faţă de temperatură (0,08% F.S./°C), laser semi-conductor cu lumină roşie vizibilă din clasa 2 de lasere şi o carcasă solidă, armată cu fibră de sticlă pentru a asigura un grad de protecţie IP67. Senzorul corespunde standardelor CE si FDA. Designul uşor şi compact (60 × 60mm, 70 g fără cablu) face ca senzorul de deplasare cu laser HL-G1 să fie indicat pentru instalare pe piese în mişcare.
Datorită construcţiei speciale senzorul este insensibil la diferenţele de culori.
Seria HL-G1 se foloseşte în aplicaţiile tipice, cum ar fi măsurarea dinamică a grosimii şi diametrului materialelor etc., sau la determinarea profilurilor sau contururilor, dar şi în aplicaţii speciale, cum ar fi măsurarea în timpul proceselor de producţie, în producţia de anvelope (cauciuc negru) sau suprafeţe metalice de diferite culori, existente în industria auto.

ELECTROZEP
DISTRIBUITORUL AUTORIZAT PANASONIC ELECTRIC WORKS
TEL.: 072.334.04.73
TEL./FAX: 021.361.51.68
www.electrozep.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu