Specialişti în Hidraulică Flexibilă

by donpedro

Senzorii PC200 şi PS300 (cu afişaj) sunt disponibili cu conexiuni de proces G1/4“, 1/4“-NPT şi R1/4“

Noile familii de senzori de presiune Turck PC200 şi PS300 îndeplinesc cerinţele pentru ingineria hidraulică.

Autor: Thorsten Evers este specialistul de produs pentru senzori de fluid la Turck Germania în Mülheim

Măsurarea presiunii hidraulice nu pare a fi la prima vedere o provocare importantă, dar nu este uşor de găsit un senzor de presiune în gama potrivită pentru această aplicaţie. Nu orice senzor poate suporta cerinţele speciale ale hidraulicii.
Senzorii de presiune care sunt utilizaţi pentru sisteme hidraulice trebuie să îndeplinească cerinţe specifice, dar în principal aceştia trebuie să fie foarte robuşti. De obicei, presiunea hidraulică are gama între 6 şi 600 bari, dar aceasta este dinamică şi nu statică. Presiunea continuu variabilă nu solicită numai celulele şi mate­rialul de izolaţie, dar şi carcasa în sine. Este important să se aleagă combinaţia potrivită de tehnologie celulară, material de izolaţie şi carcasa senzorului pentru a asigura o monitorizare de încredere a presiunii.
Pentru a rezista la vârfuri de presiune periculoase, care pot depăşi de câteva ori presiunea nominală de lucru, este esenţială alegerea tehnologiei celulare potrivite.
Pentru acest tip de aplicaţii sunt admise celule de măsurare a presiunii realizate din material ceramic. Acestea oferă capabilitate de supra-presiune, o performanţă de derivă bună şi un timp de reacţie rapid. În plus, materialul ceramic este rezistent la substanţe agresive.

Senzorii de la Turck cu celulele lor de măsurare robuste, din material ceramic şi procesare de semnal digital integrată, prezintă o performanţă considerabil îmbunătăţită faţă de o celulă standard din material ceramic, deoarece semnalele de măsurare sunt transmise digital către electronicele de evaluare

Datorită acestor calităţi, o celulă de măsurare realizată din material ceramic este nucleul noilor familii de senzori de presiune PC200 şi PS300 de la Turck. Acest echipament procesează semnalele de măsurare direct de la celulă şi le transmite mai departe digital către electronicele de evaluare.
Rezultatul este o performanţă mai bună când vine vorba de presiune excesivă, în comparaţie cu celulele ceramice standard.

Protecţie ridicată categoria IP69K
Senzorul de presiune nu este solicitat numai de ţevile hidraulice, dar şi prin influenţe externe cum sunt spray-ul de ulei, forţele mecanice sau influenţele EMC. Familiile PC200 şi PS300 (cu afişaj) sunt cotate IP69K pentru toate gamele de măsurare de presiune. Carcasa este realizată din oţel special, iar elementele izolate de control şi afişaj nu permit pătrunderea de lichid în dispozitiv. Suplimentar, solicitări mecanice de până în şapte jouli – chiar şi pe afişaj – nu au niciun efect. Datorită noii tehnologii celulare cu digitalizare integrată a datelor, PS300 dobândeşte o toleranţă electromagnetică ridicată, dar şi o precizie ridicată de 0,5%. Repetabilitatea unor astfel de senzori este mult subestimată. Deseori, oamenii se uită în fişa tehnică prima dată la informaţii despre toleranţe şi erori, dar ceea ce pare precis la început s-ar putea să nu fie, deoarece nu au fost luate în calcul temperatura, histerezisul şi alţi factori.
Motivul pentru o repetabilitate neadecvată rezultă deseori din alegerea materialului nepotrivit, care nu poate garanta interacţiunea ideală la schimbări ale sarcinii de presiune şi temperatură. Evident, componentele electronice joacă un rol important. Turck a luat acest lucru în considerare şi s-a asigurat că noile celule au o repetabilitate îmbunătăţită prin lucrul la procesarea de semnal. Semnalul nu mai este analog, ci digital, ceea ce reduce semnalele de interferenţă care apar prin dezvoltarea de tensiuni extra-reduse.

PS300 este programat cu ajutorul a două butoane uşor operabile chiar şi cu mănuşi.

Uşor de utilizat
Caracteristicile de produs nu sunt singurii factori importanţi; uşurinţa de utilizare este esenţială. Aceasta include printre altele lucruri precum: spaţiu suficient pentru utilizarea de instrumente în timpul montării, acces suficient la conexiunile electronice şi posibilităţi de programare adecvate.
Turck a construit o nouă familie pe baza seriei sale de presiune PS400/500. Un afişaj mare de patru cifre indică utilizatorului presiunea de lucru, chiar şi prin sticlă uleioasă. Echipamentul este reglat cu ajutorul a două butoane de operat chiar şi cu mănuşi. Un buton îngropat trebuie să fie apăsat pentru a confirma schimbările de parametri; greşelile pot fi evitate cu această funcţie de siguranţă.
Opţional, familia PS300 poate fi operată potrivit specificaţiilor 24574-1 VDMA.
Până acum 15 ani, erau utilizate în principal comutatoare cu contact pentru monitorizarea presiunii. Acestea erau fiabile, dar numai până la un anumit grad. Cerinţe superioare cerute de aplicaţii precum este comutarea uşoară a unităţilor sau reprogramarea punctelor de comutare, au făcut necesar butonul electronic. Astăzi ne confruntăm cu încă o schimbare: este necesar acces mai bun la instrumente pentru a citi mai uşor datele de la senzor. Nu este suficient un simplu semnal binar sau analogic.
În viitor, IO-Link IO-Link este soluţia tehnologică la aceste cereri în schimbare şi furnizează utilizatorilor un instrument standardizat pentru lumea tehnologiei senzorilor şi a elementelor de acţionare. Tehnologia oferă posibilităţi noi pentru a eficientiza maşini şi sisteme. Tehnologia IO-Link este integrată în senzorii PS300, astfel încât, dacă vor, utilizatorii pot trece la IO-Link în viitor.
Dacă este vorba de protecţia investiţiei, trebuie să se vorbească de asemenea despre fiabilitate şi calitate. Un preţ redus este tentant, dar dacă există o problemă de calitate cu echipamentul, acesta devine într-un final mai scump. Cauzele pot fi de exemplu opririle maşinii datorită unor senzori de calitate scăzută.

Concluzie
În timpul dezvoltării familiilor PC200 şi PS300, Turck s-a concentrat pe calitatea şi longevitatea produsului, dar şi pe redu­cerea costurilor de depozitare. Senzorii, cu celulele lor de măsurare robuste din material ceramic şi procesare de semnal digital integrată, prezintă o performanţă considerabil îmbunătăţită faţă de celulele standard din material ceramic. Cele două familii de senzori oferă un dispozitiv pentru toate aplicaţiile, iar împreună cu IO-Link senzorii se adaptează rapid la diferitele situaţii.

www.turck.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu