Prezentarea platformei NI CompactRIO – Partea I

by donpedro

Arhitectura CompactRIO


CompactRIO este un sistem robust, embedded, reconfigurabil, care include trei elemente – un controller cu sistem de operare real-time, reţea de porţi logice reconfigurabile (FPGA) şi module industriale I/O.

Figura 1.1. Arhitectura reconfigurabilă a sistemului NI CompactRIO

Controller real-time


Controller-ul include un procesor industrial, care execută aplicaţiile LabVIEW Real-Time într-o manieră deterministă şi sigură, oferind un control cu multiple rate de execuţie, urmărirea execuţiei, colectare de date integrată şi comunicare cu dispozitivele periferice. Opţiunile suplimentare includ şi intrări de alimentare redundante 9 – 30VDC, timer watchdog implementat hardware, 2 porturi Ethernet, capacitare de stocare a datelor de până la 2GB, USB şi port RS232 încorporat.

Figura 1.2. Controller-ul real-time NI cRIO-9014 şi şasiul reconfigurabil cu FPGA

Şasiu reconfigurabil FPGA


Şasiul reconfigurabil FPGA reprezintă elementul principal al arhitecturii sistemului integrat. Intrările şi ieşirile reconfigurabile (RIO – reconfigurable I/O) cu circuite FPGA sunt conectate direct la modulele seria C, pentru a se asigura un acces avansat la ansamblul de circuite I/O ale fiecărui modul, capacitate de triggering şi flexibilitate a sincronizării. Întrucât fiecare modul este conectat direct la circuitul FPGA , răspunsul sistemului de control în comparaţie cu alte controllere industriale oferă o latenţă mult scăzută. Implicit, circuitul FPGA comunică în mod automat cu modulele I/O şi asigură intrări/ieşiri deterministe pentru procesorul real-time. Mulţumită arhitecturii embedded, circuitul FPGA permite programelor de pe controller-ul real-time să acceseze liniile de intrare-ieşire cu mai puţin de 500 ns de jitter. Şasiul este frecvent utilizat pentru a crea sisteme de control care încorporează intrări/ieşiri mare viteză, bucle de control cu rată de execuţie ridicată, sau filtrare de semnal personalizată. De exemplu, prin utilizarea soluţiei FPGA, un singur şasiu poate executa simultan peste 20 de bucle de control PID, la o rată de 100 kHz. Mulţumită execuţiei în hardware a codului FPGA, se asigură fiabilitate ridicată şi determinism, condiţiile ideale pentru circuite de întreruperi hardware, sincronizare şi triggering personalizat.

Module industriale


Modulele I/O conţin circuite de conversie, izolare, condiţionare de semnal şi conectivitate integrată pentru conectarea directă la senzori sau actuatori industriali. Oferind o varietate de opţiuni pentru conectarea la reţea şi oferind conectivitate directă, sistemul CompactRIO reduce semnificativ atât spaţiul necesar, cât şi costurile de cablare. Puteţi alege din peste 50 de module I/O din Seria C NI CompactRIO, pentru a îndeplini cerinţele oricărei aplicaţii. Diferitele module includ intrări pentru termocuplu; intrări/ieşiri analogice de 24 biţi, cu eşantionare simultană; linii digitale industriale de 24 V şi până la 1 A; intrări digitale diferenţiale/compatibile TTL; intrări pentru accelerometre IEPE la 24 de biţi; punţi tensiometrice; măsurări RTD; ieşiri analogice; măsurări de putere; conectivitate magistrală CAN; şi carduri de memorie SD (secure digital) pentru înregistrare de date. Mai mult, platforma este deschisă, astfel încât vă veţi putea dezvolta sau achiziţiona propriile module de la alţi furnizori. Cu ajutorul kit-ului pentru dezvoltare a modulelor CompactRIO cRIO-9951 de la NI, aveţi posibilitatea de a dezvolta module personalizate pentru a satisface cerinţele specifice aplicaţiei. Acest kit asigură accesul la arhitectura electrică a sistemului integrat CompactRIO pentru proiectarea circuitelor de intrare/ieşire specializate, module de comunicare şi control. Kit-ul include de asemenea, bibliotecile LabVIEW cu funcţii FPGA pentru a se integra cu circuitele personalizate ale modulelor dumneavoastră.

Figura 1.3. Puteţi alege din peste 50 de module I/O CompactRIO, pentru a vă conecta la aproape orice tip de senzor sau actuator

SC National Instruments Romania SRL

B-dul Corneliu Coposu, nr. 167A, Et.I, Cluj Napoca, CP 400228
Tel.: 0800 894 308
E-mail: ni.romania@ni.com
www.ni.com/romania

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu