Încercările de compatibilitate electromagnetică sunt obligatorii în vederea certificării oricărui echipament sau produs care urmează să fie introdus pe piaţa din UE. Încercările de imunitate la descărcări electrostatice au un rol extrem de important în contextul în care orice echipament electric / electronic este supus, în cazul unei exploatări normale, unor situaţii de stres electrostatic. De exemplu, diferenţele de potenţial care apar între utilizator şi carcasa unui echipament pot genera, în cazul atingerii directe, funcţionări anormale ale echipamentului sau chiar distrugerea unor componente ale acestuia.
Încercările se execută în conformitate cu standardul internaţional IEC-EN-61000-4-2:2001 pentru categorii largi de echipamente, construite pentru utilizare casnică, uşor industrială sau industrială. Trebuie menţionat că încercările la descărcări electrostatice sunt distructive, laboratorul declinându-şi orice responsabilitate în cazul distrugerii echipamentului în cadrul testului.
Nivelele de test pentru încercările de imunitate la descărcări electrostatice sunt prezentate în tabelul 1:

Pentru a putea compara rezultatele obţinute cu diferite generatoare ESD, caracteristicile din tabelul 2 trebuie verificate utilizând un cablu de întoarcere a descărcării care va fi folosit şi pentru testări.

Forma de undă a curentului la ieşirea generatorului ESD în timpul procedurii de verificare trebuie să fie ca în figura 1. Valorile caracteristice ale curentului de descărcare trebuie verificate cu un aparat cu bandă de trecere de minim

1000MHz. O bandă de trecere mai mică va conduce la limitări în măsurarea timpului de creştere şi a amplitudinii primului vârf de curent. Pentru verificare, vârful electrodului de descărcare trebuie plasat în contact direct cu traductorul de curent, iar generatorul trebuie setat pentru operare în modul pentru contact direct.
Laboratorul de Compatibilitate Electromagnetică – EMCLab, care funcţionează în campusul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, este acreditat de către RENAR Bucureşti în conformitate cu standardul internaţional SR EN ISO/CEI 17025:2005 pentru efectuarea de încercări de compatibilitate electromagnetică, inclusiv pentru încercări de imunitate la descărcări electrostatice.

În cadrul laboratorului EMCLab putem efectua încercări de imunitate la descărcări electrostatice pentru toate categoriile de echipamente de tehnologia informaţiei, echipamente electrice şi electronice utilizate în medii rezidenţiale, comerciale şi uşor industriale, echipamente electrice şi electronice utilizate în medii industriale, echipamente de transmisie de bandă largă în 2,4GHz, echipamente pentru reţele de telecomunicaţii, dispozitive Bluetooth, dispozitive de mică distanţă SRD şi dispozitive RFID (lista completă a încercărilor este prezentată pe pagina web).
Acordăm sprijin producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice prin oferirea de consultanţă tehnică gratuită, suport pentru modificări ale produselor testate – în cazul în care măsurătorile nu se încadrează în limitele din standarde, inclusiv prin efectuarea de teste pre-compliance la preţuri extrem de scăzute.
Putem testa dispozitive electrice şi electronice care au dimensiuni exterioare maxime de 800 (L) × 800 (W) × 1200 (H) mm şi o greutate maximă de 500kg, în conformitate cu următoarele standarde:

– EN 55022
– EN 61000-4-2
– EN 61000-4-3
– EN 61000-4-11
Suntem acreditaţi pentru încercări care includ:
– Perturbaţii radiate (80 MHz – 3 GHz);
– Perturbaţii conduse la porturile de alimentare de la reţea;
– Imunitate la perturbaţii radiate RF;
– Imunitate la descărcări electrostatice ESD;
– Imunitate la scăderi de tensiune, întreruperi de scurtă durată şi variaţii de tensiune.
Pentru efectuarea încercărilor utilizăm cele mai moderne echipamente de măsură existente în acest moment pe plan mondial.
Configuraţii de test particulare pot fi realizate la cerere.
Contact
Laboratorul de Compatibilitate Electromagnetică
Universitatea Ştefan cel Mare Suceava
Strada Universităţii, nr. 13, Corp G
Suceava, 720229, România
Tel.: 0745 594 640 (08-20)
Tel.: 0230 522 978 int. 160 (L-V între 08-16)
Fax: 0230 524 801
E-mail: contact@emclab.ro
www.emclab.eu
www.emclab.ro
www.emclab.info