Aimtec Inc.

23 IULIE 2009

Avantajele produselor Aimtec
Oferind o gamă largă de produse RoHS, convertoarele AC-DC şi DC-DC de putere prezintă următoarele avantaje:
– Puteri de ieşire între 0.25 şi 30 waţi
– Gamă universală de tensiuni de alimentare 90~264VAC
– Gamă de tensiuni de ieşire cu protecţie, izolaţie şi stabilizată între 3.3 şi 24VDC
– Temperatură de lucru -40°C la + 85°C
– Gamă largă de capsule inclusiv cele miniatură sau modele “low profile”
– Interschimbabilitatea modelelor de la 3W la 12W DIP24
– Compatibilitatea pin cu pin cu alţi producători
– 100% RoHS – susţinut de garanţie pe doi ani
– Timp de livrare scăzut. Distribuitorii au stocuri localizate în toate colţurile lumii asigurând astfel timpi de livrare scăzuţi atât pentru mostre cât şi pentru cantităţi importante.
Posibilitătile de proiectare ale Aimtec i-au permis să realizeze surse integrate de putere care asigură eficienţă energetică şi soluţii cost permisiv pentru o multitudine de aplicaţii. Criteriile stringente din proiectare au făcut ca produsele lor să fie robuste şi cele mai bune în clasa lor pentru raportul calitate / cost şi parametri tehnici. Sursele Aimtec AC-DC şi DC-DC sunt deja recunoscute pentru performanţe, caracteristici, standarde de siguranţă şi fiabilitate.

Proiectarea produselor
În plus faţă de linia de convertoare industriale DC-DC, Aimtec a dezvoltat prima familie de convertoare AC-DC de putere având o înaltă izolaţie I/O de 4000VAC în combinaţie cu una dintre cele mai largi game de temperatură de lucru -40°C până la + 80°C. Seria AMEL5-MAZ de convertoare de 5 waţi AC-DC şi familia de convertoare de 15 waţi AC-DC AME15-MAZ oferă niveluri de performanţă exceptionale. Aceste surse de putere versatile şi ieftine sunt proiectate să facă faţă standardelor aplicaţiilor industriale şi medicale. Fiecare serie din familia AMExx-MAZ de surse de putere AC-DC este certificată pentru maximă izolaţie, scurgeri minime de curent şi standarde EMI asociate cu certificările medicale pentru sursele de putere (EN60601-1-2, EN55011 clasă B, IEC/EN 61000-3-2, -3-2, şi IEC 61000-4-2, IEC 61000-4-1, IEC 61000-4-5, IEC 61000-4-6, IEC 61000-4-8, IEC 61000-4-11).
Facilităţile de producţie Aimtec sunt sistematic auditate pentru a asigura standarde de calitate performante prin urmărirea procedurilor şi documentaţiilor de control. Rezultatul este o gamă de surse de alimentare AC-DC şi DC-DC care sunt proiectate şi realizate pentru a asigura consecvenţă, fiabilitate şi performanţe.

Livrare
Respectarea timpilor de livrare este fundamentală pentru Aimtec, fiind capabil să îndeplinească comenzi mari şi variate de convertoare la timpi scurţi de livrare.
Pentru România, MSC Mibatron este distribuitorul dumneavoastră pentru Aimtec.
În conformitate cu sistemul de management al calităţii ISO 9001:2000 Aimtec urmăreşte ca produsele sale să îndeplinească sau chiar să depăşească aşteptările clienţilor. Standardele de control Aimtec sunt foarte riguroase şi implică cinci teste independente:
1. Prototipurile noilor proiecte sunt testate de laboratoare independente acreditate pentru a valida dacă toţi parametri au fost îndepliniţi;
2. Noile produse sunt certificate de laboratoare independente acreditate cum ar fi UL, pentru toate standardele de siguranţă aplicabile;
3. Fiecare produs asamblat este testat înainte de a părăsi fabrica pentru a se asigura dacă performanţele lui corespund prescripţiilor tehnice;
4. Testul de inspecţie MIL-STD-105E este realizat la fabrica Aimtec din Taiwan înainte de livrarea către centrul logistic;
5. Testul de inspecţie MIL-STD-105E este realizat la Centrul de logistică Aimtec înainte de a fi acceptat în stoc şi de a fi livrat către client.
Controlul sever al calităţii produselor Aimtec asigură valoarea, performanţa şi fiabilitatea surselor sale de alimentare.

Note de aplicaţie
1. Aplicaţie tipică de convertor dual DC/DC cu ieşiri separate pentru RS-485

Vezi tabelul pentru selecţia convertorului DC-DC Aimtec:
Tensiune de intrare Izolaţie intrare-ieşire Consum de putere, 1W Ieşire nestabilizată [Model/Capsulă]
5VDC 1000VDC [AM1D-050505DZ; AM1P-050505DZ / SIP7; DIPS]
12VDC 1000VDC [AM1D-120505DZ; AM1P-120505DZ / SIP7; DIPS]
24VDC 1000VDC [AM1D-240505DZ; AM1P-240505DZ / SIP7; DIPS]

Convertoarele duale DC-DC cu ieşiri separate aplică o izolare galvanică, în plus izolaţia fotoelectrică ajută la reducerea EMI, eliminarea buclelor de masă şi asigură imunitatea sistemului faţă de interferenţe externe.
NOTÃ: Capacitorii externi (C2, C3) conectaţi la ieşirea convertorului au maxim 10uF. Rezistenţele externe (R2/R3) conectate la ieşirea convertorului trebuiesc alese astfel: puterea consumată de R2/R3 este 2~5% puterea de ieşire a convertorului.

2. Conectarea convertoarelor de putere AC-DC şi DC-DC în paralel
Convertoarele de putere de la Aimtec sunt oferite în game largi de putere şi tensiuni de ieşire. Aceasta dă posibilitatea folosirii lor singulare sau conectării lor în paralel sau în serie.

De ce conectat în paralel:
– Pentru creşterea puterii de ieşire a sursei de alimentare prin conectarea a două sau mai multe convertoare în paralel
– Pentru a asigura redundanţa atunci când se defectează un modul, cel puţin unul rămâne funcţional pentru alimentarea sistemului.
Iată şi alte avantaje ale folosirii conexiunii în paralel a convertoarelor de putere:
– În aplicaţiile unde spaţiul este limitat, folosind două sau mai multe convertoare de putere mai mică deseori ocupă un spaţiu mai mic pe PCB decât folosind un singur convertor de putere mare;
– Folosirea mai multor module de putere distribuie disiparea de caldură pe o zonă mai mare;
– Nevoile crescute de consum pot fi rezolvate cu ajutorul multiplelor module de putere mai mică legate în paralel

Cum se conectează în paralel:
Ideal, modulele ar trebui legate în paralel aşa cum arată figura 1.
Ideal, curentul de ieşire va fi împărţit egal între cele două convertoare dacă sunt identice.
Este important ca fiecare din modulele legate în paralel să aibă aproximativ aceeaşi impedanţă între ieşiri, iar sarcina comună de pe ieşire să fie simetrică.
Dacă unul sau mai mulţi parametri sunt diferiţi va apare un dezechilibru la curentul de ieşire.
Când se conectează două sau mai multe convertoare în paralel, semnalele +Vout trebuiesc sincronizate, la fel şi semnalele -Vout.
Pentru a reduce curentul ripple la borna minus şi pentru a îmbunătăţi performanţele la convertoarele DC-DC conectate în paralel este recomandat câte un capacitor cuplat pe intrarea fiecărui modul.
Atunci când este necesară redundanţa sau când sunt conectate mai mult de trei convertoare, trebuie conectată o diodă în serie pe ieşirea pozitivă a fiecărui modul în parte. Aceasta va preveni căderea întregii surse atunci când cade un singur modul.
Dacă convertoarele Aimtec folosite includ şi opţiunea trim, atunci această opţiune nu este indicată la conexiunea în paralel. Totuşi dacă este necesară, aceasta va fi realizată cu rezistoare de reglaj pe fiecare modul.
Este recomandată conectarea siguranţelor fuzibile pe fiecare intrare a modulelor pentru a preveni căderea întregului sistem la apariţia unui scurtcircuit la un singur modul.
Această aplicaţie necesită convertoare Aimtec AC-DC sau DC-DC identice.

UPS folosind convertoare AC-DC şi DC-DC conectate în parallel
Sistemul prezentat în figura 2 este compus din două convertoare: unul AC-DC cuplat la reţea şi unul DC-DC conectat la o baterie. Împreună cele două convertoare formează un UPS (Uninterruptible Power Supply) şi sunt folosite ca un “battery back-up” în eventualitatea întreruperii alimentării AC.
Ambele convertoare au aceeaşi tensiune de ieşire şi putere, având ieşirile conectate în paralel prin intermediul diodelor.

3. Mărirea intervalului Hold-Up pentru sursele în comutaţie
Interval Hold-up
Intervalul Hold-Up este definit ca timpul în care ieşirea unei surse de alimentare rămâne în intervalul de stabilizare ca urmare a unei căderi a tensiunii de intrare. De exemplu, pentru o sursă de 5V cu abaterea a ±10% (±0.5V) la ieşire, intervalul hold-up este măsurat de la momentul în care alimentarea intrării este oprită până la momentul în care tensiunea de ieşire scade la 4.5V. Intervalul hold-up este măsurat la sarcină maximă.
În sursele lineare de alimentare timpul în care ieşirea cade ca urmare a unei întreruperi a alimentării este foarte mic, aproape instantaneu. La sursele în comutaţie, energia este stocată în condensatoare electrolitice pe intrări, asigurând un interval hold up suficient de mare pentru a ne proteja de eventualele căderi de tensiune accidentale. Intervalul hold-up este funcţie de capacitatea de stocare a energiei de către sursa de alimentare şi sarcina specifică aplicată la ieşirea sursei, un interval hold-up între 15 şi 50 millisecunde sunt cerinţe obişnuite azi pentru sursele de alimentare.
Figura 3 arată grafic relaţia dintre momentul decuplării tensiunii de alimentare şi căderea tensiunii de ieşire.

Circuit extern hold up conectat la intrarea convertorului DC- DC
După alegerea condensatorului, este necesar ca acesta să fie din seria ESR (Equivalent Series Resistance). Pentru tensiuni mari este indicată folosirea mai multor condensatoare în serie/paralel pentru a asigura capacitatea cerută la tensiunea de lucru. Foarte importantă este şi temperatura de lucru deoarece multe condensatoare îşi pierd din capacitate la temperaturi reduse. Rezistenţe de balast şi diode pentru protecţie la tensiune inversă sunt recomandate pentru descărcarea condensatoarelor şi pentru protecţia acestora la pornire şi oprire. (vezi figura 4)

Circuit extern hold up conectat la ieşirea convertorului DC- DC
Atunci când intrarea convertorului nu poate fi modificată, circuitul din figura 5 poate fi folosit pentru creşterea intervalului hold-up. La pornire, Q1 este închis şi C2 este decuplat. Când tensiunea pe C1 atinge deschiderea lui Q1, C2 începe să se încarce uşor. Q1 este un low RON N channel MOSFET iar R1 D1 sunt opţionale pentru descărcarea lui C1. Dacă se folosesc R1 D1, constanta de timp R1 C1 trebuie să fie mult mai mare decât R2 C1, iar timpul de descărcare R1 C1 trebuie să fie mult mai mare decât intervalul hold-up necesar.

Ing. Marian Enache
Application Engineer
MSC-Mibatron s.r.l.
Str. Barbu Văcărescu nr. 129, Et. 1, B-020272 Bucureşti – 2

O firmă a grupului MSC Vertriebs GmbH
mena@msc-ge.com
bucuresti@msc-ge.com
Tel./Fax +40 (21) 2302530
www.msc-ge.com

COMPETENÞÃ ÎN ELECTRONICÃ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  • Folosim datele dumneavoastră cu caracter personal NUMAI pentru a răspunde comentariilor/solicitărilor dumneavoastră.
  • Pentru a primi raspunsuri adecvate solicitărilor dumneavoastră, este posibil să transferăm adresa de email și numele dumneavoastră către autorul articolului.
  • Pentru mai multe informații privind politica noastră de confidențialitate și de prelucrare a datelor cu caracter personal, accesați link-ul Politica de prelucrare a datelor (GDPR) si Cookie-uri.
  • Dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la modul în care noi prelucrăm datele dumneavoastră cu caracter personal, puteți contacta responsabilul nostru cu protecția datelor la adresa de email: gdpr@esp2000.ro
  • Abonați-vă la newsletter-ul revistei noastre