Fluke Norma 4000/5000 – Analizoare de putere de înaltă precizie

18 OCTOMBRIE 2008

Fluke Norma 4000:
Ideal pentru testarea pe teren, analizorul de putere Fluke Norma 4000 oferă o utilizare facilă şi directă. Caracteristicile includ: de la 1 la 3 faze de putere, afişaj color 5.7″/144 mm, analiză armonice, analiză FFT, mod osciloscop, afişare diagramă de vectori, funcţie de înregistrator, software PC Fluke NormaView, şi memorie de date RAM de 4 MB.

Fluke Norma 5000:
Oferind cea mai mare lăţime de bandă de pe piaţă, analizorul de putere Fluke Norma 5000 este instrumentul ideal de testare şi analiză pentru dezvoltarea convertizoarelor de frecvenţă şi a echipamentelor de iluminat. Caracteristicile includ: de la 1 la 6 faze de putere, imprimantă internă opţională, şi toate caracteristicile şi funcţionalitatea analizorului de putere Fluke Norma 4000
descris anterior.

Analizoarele de putere din seria Fluke Norma – eficienţa optimă necesită măsurători precise
Caracteristici principale
– Analizoare de putere compacte, de înaltă precizie – ocupă puţin spaţiu de lucru şi sunt uşor de transportat.
– Interfaţa cu utilizatorul simplă asigură o operare facilă, intuitivă.
– Configuraţiile standard permit utilizatorului să specifice funcţionalitatea exactă necesară pentru aplicaţia sa unică.
– Afişează precis evenimentele dinamice pe toate fazele exact în acelaşi punct în acelaşi timp cu achiziţii simultane în paralel pentru toate fazele.
– Toate intrările sunt izolate galvanic pentru a evita scurtcircuitele în toate aplicaţiile.
– Armonice de tensiune, curent şi putere până la ordinul 40.
– Analiză FFT, afişare diagramă de vectori, funcţie de înregistrator şi mod osciloscop digital (DSO).
– Timp mediu selectabil de către utilizator – de la 15 ms până la 3600 s – pentru măsurători dinamice.
– Memorie on-board de 4 MB pentru stocarea valorilor măsurate.
– RS232 şi USB disponibile standard; IEEE 488 / Ethernet disponibile opţional.
– Interfaţă de proces disponibilă opţional pentru măsurarea cuplului şi vitezei cu senzori externi; include patru ieşiri analogice pentru utilizarea uşoară pentru aplicaţii cu motoare şi circuite de comandă.
– Rate de eşantionare de 341 kHz sau 1 MHz pentru analiza detaliată a semnalului.
– Lăţime de bandă de la DC la 3 MHz / 10 MHz pentru precizie de măsurare.
– Include software-ul PC Fluke NormaView pentru setare, download-are date, analiză şi crearea rapoartelor.

Aplicaţii
Motoare electrice – Măsurători complete ale valorilor puterii electrice şi mecanice, cu o incertitudine de doar 0.1%. Prin analiza spectrală detaliată şi calcularea dinamică a cuplului, pierderile de comutaţie cauzate de invertor sunt măsurate cu precizie şi este efectuată o evaluare amănunţită a efectelor tranzitorii a armonicelor la frecvenţe mai mari pentru cuplu.
Sisteme de comandă pentru invertoare – Măsurarea simultană a tuturor parametrilor pentru putere electrică şi mecanică în aceeaşi fereastră permite utilizatorilor să observe influenţa unei componente asupra alteia, sau asupra întregului sistem.
Sisteme de iluminat – Lăţimea de bandă unică de până la 10 MHz şi o viteză mare de eşantionare de până la 1 MHz oferă o analiză detaliată a semnalului la ieşirile balast. O tehnologie unică de şunt permite măsurarea puterii la frecvenţe foarte înalte.
Măsurarea simultană a puterii de intrare şi ieşire oferă calculul instantaneu a pierderilor pe balast.
Transformatoare – Măsurarea sincronă a puterii pe şase faze permite calculul precis al eficienţei şi pierderilor pentru transformatoarele de putere mari chiar şi pentru factori de putere foarte mici. Măsurarea sincronă a rezistenţei pe mai multe faze este de asemenea posibilă pentru bobinele transformatorului. Editorul de formule intern permite calculul raportului de tensiune, şi combinaţia dintre valorile fundamentale de înaltă precizie şi lăţimea de bandă mare oferă o analiză detaliată a armonicelor.
Automobile – Analiza detaliată a tuturor componentelor electrice şi mecanice instalate în automobilele moderne pentru dezvoltarea strategiilor care ajută la reducerea consumului de combustibil sau cresc distanţa parcursă de vehiculele electrice. Măsurarea intrării electrice sincrone şi ieşirii mecanice oferă date complete despre eficienţă şi pierderi pentru componentele individuale cât şi despre sistemul complet.
Surse de alimentare în comutaţie şi UPS – Lăţimea de bandă foarte largă permite măsurători de putere detaliate şi precise în legătura de comutaţie a surselor de alimentare în comutaţie. Tehnologia unică a şuntului coaxial oferă rezultate precise la frecvenţe înalte de mai multe sute de kHz.
Pompe de alimentare / convertoare cu amplificare – Lăţimea de bandă largă de măsurare combinată cu domeniul dinamic larg permite măsurarea precisă a pompelor de alimentare cu frecvenţă de comutare foarte înaltă în circuitul de legătură.
Traductoare de curent – Detectează erorile de defazaj foarte mici între diferitele canale de curent şi tensiune pentru calibrarea traductoarelor de curent.
Măsurarea factorului de disipare (tan d) – Măsoară puterea la factori de putere foarte mici şi calculează tan d din tensiune şi curent la unghiuri de pierdere foarte mici.
Calibrare şi laboratoare de testare – Precizia înaltă de măsurare permite utilizarea ca standard pentru calibrarea puterii şi pentru certificarea tensiunii, curentului, puterii şi distorsiunilor.
Utilizare intuitivă a tastaturii
Analizoarele de putere din seria Fluke Norma sunt foarte uşor de utilizat.
Cu tastatura simplă şi afişajul mare, este posibil să selectaţi ecranul dorit şi să vizualizaţi rapid datele importante.
Cu ajutorul tastelor săgeţi utilizatorul poate schimba fazele sau poate muta cursorul pentru a selecta câmpuri individuale, care pot fi accesate cu tasta ENTER. Setările pot fi schimbate pentru a se conforma aplicaţiei curente. Configuraţiile cel mai des utilizate pot fi salvate pentru utilizarea ulterioară.

Măsurare, testare şi analiză de înaltă precizie
Sistem de măsurare
Analizoarele de putere Fluke Norma 4000 şi Fluke Norma 5000 măsoară cu precizie curentul şi tensiunea şi calculează puterea activă, reactivă şi aparentă şi calculează alte valori derivate din aceste măsurători de înaltă precizie.
Precizia nu este afectată nici de forma de undă şi nici de frecvenţă pe un domeniu larg. Precizia defazajului este menţinută datorită proiectării canalului de intrare. Armonicele sunt calculate până la jumătate din rata de eşantionare.
Funcţia DSO reprezintă parametrii de intrare măsuraţi ca forme de undă. Tensiunea şi curentul pot fi măsurate direct prin divizoarele de tensiune şi şunturile integrate. Este de asemenea posibil să conectaţi divizoare de tensiune externe şi şunturi sau sonde de curent pentru aplicaţii specifice. Sunt disponibile opţionale şi şunturi şi interfeţe suplimentare, intrări şi ieşiri analogice. Firmware-ul analizorului poate fi actualizat prin interfaţa standard RS232.

Măsurători de înaltă precizie
Analizoarele din seria Fluke Norma sunt proiectate pentru a măsura semnale într-un domeniu larg de frecvenţă, de la DC la MHz. Etajele de intrare sunt cuplate DC şi sunt proiectate pentru a suporta semnale cu timp de creştere înalt. Este rulată automat la intevale de timp scurte o calibrare la zero şi a offsetului faţă de o tensiune de referinţă stabilă, pentru a stabiliza precizia. Toate canalele de tensiune şi curent sunt separate printr-o tehnologie unică de bariere pentru o înaltă izolare a canalelor şi rejecţie de mod comun. Aceasta face ca analizoarele de putere din seria Fluke Norma să fie potrivite pentru aplicaţii speciale, cum ar fi formele de undă în comutaţie prezente la circuitele de comandă cu frecvenţă variabilă sau sarcinile de înaltă eficienţă pentru iluminare.

Fără întreruperi
Puterea de procesare excepţional de mare permite măsurarea precisă fără întreruperi, asigurând rezultate bune chiar şi pentru semnalele care se schimbă rapid.

Precizie pe termen lung
Analizoarele de putere din seria Fluke Norma menţin o performanţă înaltă şi o precizie fiabilă în cel mai lung interval de recalibrare recomandat, doi ani. Acest interval lung reduce timpii morţi şi reduce costurile de service.

Configuraţii standard
Există patru canale de măsurare diferite disponibile pentru fiecare analizor din seria Fluke Norma. Pentru cel mai înalt nivel de flexibilitate şi simplitate, puteţi alege dintr-o varietate de configuraţii standard. Aceasta permite utilizatorului să selecteze analizorul de energie cel mai potrivit pentru cerinţele aplicaţiei sale de măsurare a puterii.
Fiecare modul diferă prin precizia de bază, domeniul de măsurare a curentului, frecvenţa de eşantionare şi lăţimea de bandă. Pentru informaţii detaliate despre fazele de putere modulare opţionale, consultaţi pagina 6 a secţiunii cu specificaţii.
Modulele de intrare pot suporta până la 10 A sau 20 A direct sau puteţi măsura curentul cu ajutorul unor şunturi de precizie de bandă largă. Gama de şunturi disponibile permite măsurarea până la 1500 A şi pot fi utilizate împreună cu toate modulele de intrare disponibile.

Software PC NormaView
Software-ul Fluke NormaView îmbunătăţeşte eficienţa de operare a analizorului permiţând salvarea şi stocarea setărilor alături de datele măsurate. Setările instrumentului pot fi utilizate pentru sarcini de măsurare specifice. Setările pot fi upload-ate uşor în instrument cu doar câteva click-uri ale mouse-ului. Software-ul permite de asemenea download-area datelor, analiza şi crearea rapoartelor.

Interfaţa de proces opţională
Interfaţa de proces opţională poate fi utilizată atât pentru Fluke Norma 4000 cât şi pentru Fluke Norma 5000. Oferă înregistrarea simultană a cuplului (M), vitezei (N) şi a puterii mecanice (Pm) pentru până la patru motoare. Fiecare dintre cele opt intrări poate fi comutată între modul analogic (tensiune) sau digital (frecvenţă). Această interfaţă oferă captura sincronă la o rată de eşantionare de 34 kHz. Interfaţa oferă de asemenea patru ieşiri analogice, care sunt actualizate după fiecare interval mediu. Prin introducerea valorilor suplimentare analogice şi digitale este posibil să evaluaţi complet eficienţa electrică şi mecanică în timp real.

Ing. Gabriel Ghioca
ARC BRAŞOV SRL
Str. Grădinarilor nr. 22 Braşov-500096
gabriel.ghioca@arc.ro
Tel.: +40 (0) 268 472577
Fax: +40 (0) 268 419749
www.arc.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  • Folosim datele dumneavoastră cu caracter personal NUMAI pentru a răspunde comentariilor/solicitărilor dumneavoastră.
  • Pentru a primi raspunsuri adecvate solicitărilor dumneavoastră, este posibil să transferăm adresa de email și numele dumneavoastră către autorul articolului.
  • Pentru mai multe informații privind politica noastră de confidențialitate și de prelucrare a datelor cu caracter personal, accesați link-ul Politica de prelucrare a datelor (GDPR) si Cookie-uri.
  • Dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la modul în care noi prelucrăm datele dumneavoastră cu caracter personal, puteți contacta responsabilul nostru cu protecția datelor la adresa de email: gdpr@esp2000.ro
  • Abonați-vă la newsletter-ul revistei noastre