Gigantul de pe Rin

25 IUNIE 2008

Superlativ este unul din cuvintele care descriu cel mai bine compania Wumag Elevant GmbH din Krefeld, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de platforme de lucru pe camion din Europa. Wumag Elevant produce platforme montate pe camioane ce au înălţimi de lucru între 11 şi 103 metri, cu dispozitive telescopice, cu sau fără cabine, precum şi cu sisteme telescopice articulate. Lungimea normală a vehiculului este de 16,2 metri, cântărind 60 de tone, cu o cabină de lucru din aluminiu aflată la o înălţime de 100 metri deasupra solului. Acestea sunt numai câteva dintre caracteristicile de bază ale flotei amiral a Wumag, WT 1000. Înălţimea de lucru de 103 metri face ca WT 1000 să fie cea mai mare platformă de lucru aeriană din lume.

Instalaţii la o înălţime ameţitoare
Stimulentul pentru realizarea WT 1000 a venit de la cerinţele clienţilor pentru o înălţime de lucru foarte mare. Astfel, gigantul de pe Rin este utilizat pentru montarea şi întreţinerea instalaţiilor chimice, turnurilor de radiodifuziune, zgârie-norilor şi turnurilor de biserici. Totuşi, utilizarea sa principală este pentru asamblarea şi întreţinerea instalaţiilor eoliene ale căror înălţimi de construcţie, din ce în ce mai mari, au condus la necesitatea realizării unei platforme aeriene de lucru cu o înălţime corespunzătoare. Deoarece multe locaţii de amplasare nu au un sol suficient de solid, dezvoltatorii Wumag au avut nevoie de un vehicul adecvat pentru o astfel de greutate şi cu tracţiune şi manevrabilitate nelimitate pe sol. În acelaşi timp, greutatea totală admisă de 60 de tone nu trebuia să fie depăşită, astfel ca aprobarea pentru motorul vehiculului să poată fi emisă pentru întreaga Europă fără un permis special. În timp ce cei mai mulţi dintre producătorii de camioane, trebuiau să efectueze modificări majore ale şasiurilor, inginerii din Krefeld au venit cu şasiul de macara Tadano Faun ATF110G-5-AT. Trenul de rulare are o configuraţie pe cinci axe (dintre care patru sunt controlabile) şi tracţiune 10 x 8, precum şi aşa-numita comandă-crab pentru cuplarea laterală a vehiculului. Cu motorul său diesel puternic (390kW/ 530CP) produs de Mercedes-Benz, vehiculul poate atinge o viteză de 85 km/oră. Între timp, interesul pentru acest Goliat al platformelor aeriene de lucru a crescut în întreaga lume, acolo unde a fost planificată realizarea de parcuri eoliene. În acelaşi timp, cererea globală impune creşterea continuă a cerinţelor de calitate, practic pentru toate componentele şi ansamblele. Astăzi, platformele “made in Germany” trebuie să reziste fluctuaţiilor extreme ale temperaturii.
De exemplu, ele trebuie să funcţioneze la fel de uşor în climatul deşertului din Dubai la 80°C, cât şi în Irkutsk in Siberia la o temperatură de -20°C. De asemenea, trebuie să aibă aceeaşi funcţionare şi în regiuni sub-tropicale cu umiditate ridicată şi rafale puternice de ploaie, precum şi în zone de coastă unde aerosolii săraţi atacă în mod agresiv părţile electronice.
“Nu există posibilitatea ca ploaia, condensul sau urme de umiditate să pătrundă în cutiile I/O încapsulate produse de Turck. Chiar şi uşurinţa lor de ansamblare cu conectorii cu cuplare rapidă, M12 Push-Pull, ne-a impresionat imediat.” – Kai Hoenig, Wumag Elevant
Fie la -20°C în Siberia, fie la +80°C în înăbuşitorul Dubai, platformele aeriene de lucru de la Wumag Elevant GmbH sunt utilizate pretutindeni în lume. Cutiile senzor şi actuator complet etanşe cu sistemele particulare de cuplare rapidă M12 de la Turck garantează conexiuni sigure şi nu permit pătrunderea umidităţii.

Casetă mică, efect mare
Faptul că în condiţii atât de extreme pot apărea probleme neaşteptate a fost ceea ce Kai Hoenig, un inginer de proiect al Wumag Elevant, a experimentat personal cu mai mulţi ani în urmă. El a început cu un nou aranjament al structurii supapei. “Am vrut să instalăm supape “black/white” şi supape PWM (Pulsewidth Modulated Valves) pe o zonă şi să colectăm semnalele de la dispozitivele individuale folosind cutii senzor/actuator pasive şi să le trimitem la unitatea de control al procesului printr-un cablu central,” spune Hoenig.
Ceea ce la început a părut a fi o sarcină simplă şi transparentă de cablare a echipamentelor periferice, în mod neaşteptat, s-a transformat într-un proiect dificil. În ciuda unui grad ridicat de protecţie la pătrunderea umidităţii (IP67), apa pătrundea în cutiile distribuitor care au fost instalate iniţial. Odată ce condensul a pătruns în partea electronică tehnicienii au încercat în mod repetat să repare sistemul sensibil de cuplare rapidă, folosind pompiţe rudimentare de extragere a apei. Rezultatele erau mereu aceleaşi: umiditatea continua să pătrundă în distribuitor, cauzând astfel scurt-circuite, care, la rândul lor, paralizau întreg sistemul. “A fost foarte stresant,” îşi aminteşte Hoenig, “dacă tehnicienii de la faţa locului erau incapabili să repare defecţiunea, atunci, în cazuri extreme, tehnicienii noştri trebuiau să călătorească jumătate de lume ca să rezolve problema.”

Tehnologie de conectare pentru orice scop
Turck oferă o gamă largă de cutii senzor/actuator pasive care sunt produse de Escha, o companie a Grupului Turck.
Acestea fac posibilă colectarea semnalelor din teren şi transmiterea lor la un sistem de control centralizat. Acest lucru permite ca perifericele să fie cablate transparent. În total, numai în domeniul cutiilor senzor/actuator sunt disponibile peste 100 de modele diferite de produse, printre care distribuitoare bloc cu opt intrări, cu patru intrări, în variante constructive (M12x1, M8x1, M16x0,75, M23x1), precum şi în variate de conectare (8mm, 1/2”, 7/8”). Toate cutiile sunt robuste, complet încapsulate şi corespund clasei de protecţie IP67. În locuri aglomerate, manevrarea produselor este facilitată de utilizarea formei constructive pe două rânduri. Mai mult, Turck oferă conectori plug-in customizaţi pentru aproape orice utilizare în periferice de procese severe. Sortimentul de produse cuprinde mufe de legătură, conectoare plug-in, cuplaje cu flanşe, flanşe şi fişe auto-configurabile, precum şi cabluri de conectare. Conectoarele plug-in cu cabluri de conectare injectate sunt oferite în lungimi standard: doi, cinci şi zece metri. Cablurile de conexiune pot fi livrate în lungimi standard între unu şi cinci metri. La cerere pot fi achiziţionate cabluri cu lungimi diferite şi de calitate diferită.

Nicio şansă pentru umiditate
Firma Turck a fost rapid capabilă să impresioneze managerii de la Wumag cu tehnologia sa şi soluţiile sale dedicate.
Specialistă în senzori, fieldbus, interfeţe şi conectică, firma din Mülheim, nu numai că are o gamă largă de cutii senzor/actuator pasive în linia sa de producţie, dar are şi tehnologia necesară pentru a satisface cerinţele particulare ale clienţilor. Ceea ce a făcut ca cutiile robuste Turck, cu clasa de protecţie IP67, să fie atât de atractive, a fost faptul că întreg distribuitorul este încapsulat în plastic. “Nu este posibil ca ploaia, condensul sau chiar urme de umiditate să pătrundă în cutiile I/O complet încapsulate produse de Turck. De asemenea, uşurinţa de asamblare cu conectoarele plug-in rapide de tip M12 Push-Pull ne-a impresionat imediat,” spune Hoenig în explicarea deciziei sale de achiziţie a produsului Turck.
Cutiile I/O complet încapsulate au impresionat rapid dezvoltatorii Wumag Elevant, iar teste amănunţite efectuate pe distribuitoare Turck, şi de către alţi producători, a confirmat fără niciun dubiu fiabilitatea produselor noastre. Astfel s-a ajuns la semnarea contractului. De asemenea, întreţinerea uşoară şi sistemul plug-in Push-Pull ermetic, întâlnit în mod particular pe cutiile Turck, a satisfăcut cerinţele clientului, care a avut experienţe nefericite cu procesul anterior care implica şuruburi de strângere ce trebuiau înşurubate şi deşurubate folosind o cheie specială. În completarea cutiilor fără LED-uri pe care Turck le produce într-o versiune specifică clientului, cabluri prefabricate – atât către cutii, cât şi de la cutii la supape – sunt parte a pachetului de soluţii oferit de specialistul în tehnologia conectării. Cablurile sunt particularizate pentru Wumag Elevant de către filiala Turck Mechatec. Turck Mechatec oferă soluţii electro-mecanice complete dedicate clientului, plecând de la cabluri şi mergând până la cabinete de comandă complet preinstalate pentru toate domeniile automatizărilor industriale.

Cooperare excelentă
Cutiile senzor/actuator de la Turck sunt utilizate la Wumag Elevant din 2006. “Până în prezent, nu au fost înregistrate probleme sau defecte,” spune, cu un zâmbet, expertul în control, dl. Hoenig. “Uşurinţa întreţinerii, apropierea de client, impermeabilitatea şi lunga durată de viaţă fac ca produsele Turck să fie prima noastră alegere,” elogiază Hoenig, care, de asemenea, apreciază excelenta cooperare dintre cele două companii. “Trebuie să spun că relaţia de cooperare a fost pozitivă. Chiar şi necesităţile extreme de particulare, au fost îndeplinite întotdeauna de Turck.”
Datorită condiţiilor climaterice extreme, la care sunt supuse platformele de lucru Wumag, produsele standard au fost rar direct utilizabile. “Pentru platformele noastre de lucru, produsele standard adesea necesită modificări. Persoana de contact de la Turck nu a avut niciodată probleme în satisfacerea cerinţelor noastre şi în a face ca produsele lor să fie disponibile pentru o testare îndelungată. Acest lucru a mers foarte bine şi a dus în final la definitivarea contractului” a adăugat Hoenig.

Stephan Thelen
Turck Automation Romania SRL
Str. Iulie Tetrat nr. 18, sector 1
011914 Bucureşti
Tel. (021) 230.02.79
Fax (021) 231.40.87
stephan.thelen@turck.com
www.turck.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  • Folosim datele dumneavoastră cu caracter personal NUMAI pentru a răspunde comentariilor/solicitărilor dumneavoastră.
  • Pentru a primi raspunsuri adecvate solicitărilor dumneavoastră, este posibil să transferăm adresa de email și numele dumneavoastră către autorul articolului.
  • Pentru mai multe informații privind politica noastră de confidențialitate și de prelucrare a datelor cu caracter personal, accesați link-ul Politica de prelucrare a datelor (GDPR) si Cookie-uri.
  • Dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la modul în care noi prelucrăm datele dumneavoastră cu caracter personal, puteți contacta responsabilul nostru cu protecția datelor la adresa de email: gdpr@esp2000.ro
  • Abonați-vă la newsletter-ul revistei noastre