Inspecţia & Testarea plăcilor electronice

18 DECEMBRIE 2007

PRODUCTRONICA 2007, 13-16 Noiembrie 2007, Munchen, Germania

PRODUCTRONICA este cea mai mare expoziţie de profil electronic din lume, ce adună împreună producători şi furnizori din industria de profil. Acest eveniment are loc o dată la doi an în Munchen, Germania. 1484 de firme din 35 de ţări au expus la Productronica 2007 ultimele tipuri de echipamente pentru producţia electronică. Din cei 40000 de vizitatori, 45% au provenit din afara Germaniei, fiind cel mai mare număr de vizitatori straini înregistraţi vreodată. În cele 10 hale şi peste 110 000 m2 s-au putut vedea aproape toate tehnologiile electronice existente: semiconductori, manufacturarea de display-uri şi elemente fotovoltaice, micronanotehnologie, procesarea materialelor, tehnologii de manufacturare electronică pentru PCB-uri, tehnologii de lipire a componentelor, instrumentaţie şi echipamente de testare, servicii de manufacturare electronică, tehnologie de protecţia mediului, tehnologie pentru logistică, servicii.

ORBOTECH AOI LA PRODUCTRONICA 2007

Standul Orbotech la Productronica 2007

Orbotech ( www.orbotech.com), lider în industria de manufacturare electronică, a prezentat ca element de noutate maşina de inspecţie optică a pastei de lipit Symbion™ P36 Plus sub sloganul , aducând la maxim posibilităţile de inspecţie ale plăcilor electronice.
Symbion™ P36 Plus foloseşte tehnologia proprietară POP™ (Parallel Optical Path) ce permite analiza combinată 3-D şi 2-D a erorilor de printare.
De asemenea, operarea în meniul Wizard & Go™ asigură testarea volumetrică de acurateţe 100% la o viteză foarte mare, datorită capacităţii sporite de procesare şi analiză a imaginilor. Cerinţele industriei electronice au devenit tot mai stricte, iar inspecţia 3D a pastei de lipit, după procesul de printare ale PCB-urilor e implementată de tot mai mulţi clienţi pentru a preveni/corecta defectele de capăt de linie, înainte ca acestea să îşi facă efectul. Majoritatea defectelor de lipituri pot fi atribuite/conectate cu procesul de printare. După implementarea proceselor led free s-a constatat că printarea pentru componentele foarte mici şi cu densitate mare prezintă dificultăţi şi trebuie urmărită atent. Prin inspecţia volumetrică a pastei de lipit realizată cu Symbion P36 Plus in-line, utilizatorul poate să optimizeze parametri de volum de pastă, zona de inspecţie, poziţia şi înălţimea pastei şi să facă o corelaţie între aceaste măsurători şi erorile post reflow. Astfel, defectul de plasare de pastă poate fi stopat IMEDIAT după procesul de printare şi corectat. În acelaşi timp, trendul măsurătorilor de pastă de lipit poate fi utilizat pentru a corecta parametrii de printare care cauzează depozitarea eronată a acesteia.
Symbion P36 Plus este parte integrantă a soluţiei inovative Orbotech de prevenire a defectelor care include software-ul de control al procesului ADVISOR™ .Acesta conţine un hub de date central unde toate datele relevante de calitate incluzând programele de inspecţie, parametrii maşinilor de proces, rezultatele măsurătorilor sunt înregistrate într-o singură sursă. De asemenea, sistemul conectează automat datele de inspecţie post reflow cu datele de inspecţie pre-reflow şi cu mesajele de eroare ale maşinii de printat. Rezultatul final este o soluţie cu preţ/calitate foate bun prin care se obţine informaţie în timp real ce poate fi utilizată pentru a detecta trendurile ce conduc la defecte, pentru corecţia parametrilor maşinilor de proces înainte ca defectul să apară şi pentru reducerea DPMO (defect per million opportunities).

Orbotech P-36 şi staţia de verificare cu indicator laser

De asemenea, Orbotech a prezentat şi sistemele 3D de inspecţie optică post- reflow, Orbotech S36 Plus. Faţă de modelul anterior (Symbion S36), s-au introdus ca elemente standard kit-ul de camere color pentru achiziţionarea imaginilor de vizualizat la staţia de reparaţii, noi algoritmi în procesul de inspecţie al plăcilor electronice, posibilitatea de trasabilitate la OCR şi alinierea automată 3D a plăcii electronice de inspectat.
ALFA TEST este distribuitor în România, Bulgaria şi Ex-Yugoslavia
al echipamentelor ORBOTECH AOI.

XJTAG – Soluţii de test Boundary Scan la PRODUCTRONICA 2007

XJTAG Professional Kit şi conectarea în schematică a circuitelor integrate de tip JTAG

XJTAG a prezentat la Productronica 2007, noua versiune de software/aplicaţii boundary scan XJTAG 2.0, ce permite prin intermediul interfeţei XJLink testarea plăcilor electronice ce conţin componente de tip boundary scan. Raportul preţ/calitate foarte bun face ca soluţiile XJTAG să fie extrem de competitive pe piaţă.

Standul XJTAG la Productronica 2007

Prin accesul facil la instrucţiunile software (în limbaj asemănător C) XJ Ease permite crearea complexă a testelor pentru plăcile electronice. Versiunea de software nouă conţine un mediu de dezvoltare prietenos, tip Windows ce are nevoie de un fişier de input cu descrierea în fişier text a nodurilor electrice, având posibilitate de interfaţare cu majoritatea programelor CAD.
Software-ul de dezvoltare este bazat pe apelarea librăriilor ce descriu modelul comportamental al componentelor non-boundary scan, astfel încât se pot testa componente la care nu avem acces fizic (memorii, microprocesoare, controlere) dar care au conexiuni de pini cu circuite integrate de tip JTAG.

ALFA TEST este distribuitorul soluţiilor XJTAG în România, Ungaria şi Ex-Yugoslavia.

TAKAYA FLYING PROBE LA PRODUCTRONICA – Area A2, Booth 469
Itochu-Systech, distribuitorul mondial al firmei japoneze TAKAYA a prezentat la Productronica 2007 cea mai nouă generaţie a testerelor de tip flying probe: Takaya 9611CE şi Takaya-820 CE.

Testerul de tip flying probe Takaya a împlinit anul acesta 20 de ani de existenţă, Takaya fiind pionierul acestei tehnologii şi liderul mondial cu peste 60% din piaţa mondială de aparatură de tip flying probe.
La PRODUCTRONICA 2007, în cadru aniversar, s-au prezentat cele două noi modele ale companiei: APT-9611CE şi ATP-820CE.

Echipamentul Takaya 820S-CE la Productronica 2007

Takaya APT-9611 CE este cel mai rapid şi cel mai precis sistem de tip flying probe de pe piaţă utilizând pentru accesul plăcii electronice 4 probe mobile de precizie din partea de sus şi două probe mobile de precizie din partea de jos care pot accesa PCB-ul cu o precizie de 1.25um. Sistemul este capabil să ruleze peste 200 de paşi de test pe minut. De asemenea, tot ca noutate, pe lângă kitul de probe mobile din partea de jos există posibilitatea montării unei a 3-a camere de inspecţie optică ce este capabilă să facă teste optice, recunoaşterea automată a caracterelor şi citirea codurilor de bare.
TAKAYA-820 CE este un sistem revoluţionar, de cost scăzut, cu 2 probe de test mobile şi o cameră optică. Datorită inerţiei mici a sistemului, rapidităţii măsurătorilor şi simplităţii în utilizare este recomandat pentru produse simple şi volume mici de producţie (<10 000 de plăci/săptămână). ALFA TEST este distribuitorul în România, Bulgaria şi Ex-Yugoslavia al maşinilor de test de tip flying probe TAKAYA. Teradyne – in circuit test and automated XRAY testers la Productronica 2007
Teradyne a prezentat la Productronica 2007 noua maşină de test in-circuit Teradyne DUO. Practic acest tip de maşină de test in-circuit poate testa simultan două plăci electronice de acelaşi tip având dublat atât sistemul de măsură analogic şi digital cât si cardurile electronice ce permit accesul la nodurile electrice.
Prin folosirea a 2 computere ce funcţionează în paralel, programele de test pentru cele 2 plăci electronice sunt lansate în paralel astfel încât şi operaţiunile mai complicate (programarea circuitelor integrate, testele de tip boundary Scan, testele digitale ce folosesc mai multe tipuri de nivele logice simultan) se realizează în paralel.

Teradyne DUO, lansat în premierã la Productronica 2007

Sistemul de testare Teradyne XRAY in-line 3D, prezent la Productronica şi denumit XStation MX foloseşte tehnologia patentată ClearVue™ ce permite vizualizarea 3D a defectelor scanând placa electronică în maniera tomografului având în acelaşi timp posibilitatea de scanare 2D, TraX™ pentru vizualizarea defectelor. Timpul de testare al aparaturii de test XRAY este sincron cu timpul de test ICT astfel încât se poate folosi aparatura de test Xray IN_LINE cu aparatura de test ICT.
În concluzie, pot spune că Productronica 2007 a fost o experienţă utilă, unde s-a prezentat tot ceea ce este inovator în materie de echipamente de proces şi aparatura de inspecţie şi testare a plăcilor electronice.
Vreau să mulţumesc pe acestă cale clienţilor noştri care ne-au contactat pe durata târgului expoziţional. Câştigul net al clienţilor din România a constat în posibilitatea de a urmări prezentări tehnice LIVE ale echipamentelor de inspecţie şi testare enunţate mai sus.
Ca rezultat al prezenţei la Productronica, ALFA TEST a semnat un contract de distribuţie cu H+W Test Products Inc., ( www.HWTestProducts.com) cel mai mare producător mondial de kit-uri de adaptoare de test (fixtures). H+W Test Products Inc. produce în principal kit-uri de adaptoare de test pentru platformele Teradyne, Agilent, TRI, Aeroflex, Checksum.
De asemenea, doresc să menţionez că România a avut un stand propriu la Productronica 2007 ceea ce are un efect benefic asupra imaginii industriei de producţie electronică din România. Dintre ţările din estul Europei din România au fost cele mai multe firme prezente!
FELICITARI!

Ing. Marius Toader
ALFA TEST SRL
marius.toader@alfatest.ro
www.alfatest.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  • Folosim datele dumneavoastră cu caracter personal NUMAI pentru a răspunde comentariilor/solicitărilor dumneavoastră.
  • Pentru a primi raspunsuri adecvate solicitărilor dumneavoastră, este posibil să transferăm adresa de email și numele dumneavoastră către autorul articolului.
  • Pentru mai multe informații privind politica noastră de confidențialitate și de prelucrare a datelor cu caracter personal, accesați link-ul Politica de prelucrare a datelor (GDPR) si Cookie-uri.
  • Dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la modul în care noi prelucrăm datele dumneavoastră cu caracter personal, puteți contacta responsabilul nostru cu protecția datelor la adresa de email: gdpr@esp2000.ro
  • Abonați-vă la newsletter-ul revistei noastre