Software aplicat – ASSEMBLY & TEST EXPERT – Manufacturing execution solutions

15 OCTOMBRIE 2007

În articolele anterioare am discutat despre tehnologiile de inspecţie şi testare a plăcilor electronice. Fie că vorbim de inspecţia optică, de testul in-circuit, de testul flying probe sau de JTAG (Boundary scan) avem nevoie de aparatură performantă, dar şi de programe de inspecţie şi test bine dezvoltate. Rezultatele măsurătorilor trebuiesc gestionate folosind un sistem inteligent de baze de date astfel încât să avem un control direct asupra calităţii producţiei şi să putem face îmbunătăţiri.

Practic, managementul procesului de manufacturare pentru produsele electronice e compus din procesul de pregătire a introducerii în fabricaţie (NPI) şi urmărirea execuţiei. Având în vedere aceste aspecte firma UGS ( www.ugs.com) a dezvoltat o suită de produse software aplicate pentru industria de manufacturare electronică. UGS este numarul 1 în lume în furnizarea de software de gestiune a ciclului de producţie cu peste 4 milioane de licenţe şi 46000 de clienţi în 62 de ţări).
Produsele UGS cu aplicaţie în industria electronică sunt:
A. Tecnomatix PCB Assembly and Test Expert este singurul set de soluţii software integrat ce acoperă întrega suită de activităţi NPI, furnizând o bază de date unică pentru îmbunătăţirea introducerii produselor noi în fabricaţie şi automatizarea procesului de producţie. Astfel, orice modificare / revizie ulterioară de produs va corecta baza de date folosită la manufacturare atât pentru departamentul de proces şi producţie cât şi pentru departamentul de testare.

Tecnomatix PCB Assembly and Test Expert acoperă întregul proces NPI, de la importul datelor CAD la generarea datelor de lucru pentru echipamentele utilizate în procesul de ansamblare şi testare şi constă în:
– importul datelor CAD şi confruntarea acestora cu lista de materiale furnizată de client, rezolvarea discrepanţelor referitoare la componente .Acest proces devine fundaţia bazei de date necesare manufacturării produsului şi reviziilor ulterioare;
– definirea proceselor de linie şi a documentelor cu instrucţiuni în modele configurabile pe user şi procese – optimizarea performanţelor liniei de producţie utilizând unelte software puternice de simulare ce creează fişierele de lucru pentru maşinile de linie chiar dacă maşinile ce funcţionează simultan sunt platforme de la furnizori diferiţi;
– crearea automată a programelor de test pentru mai mult de 75 de tipuri de testere ICT, flying probe, AOI şi X-Ray. De asemenea, clienţii noştri au raportat o eficienţă de până la 20 ori mai mare în realizarea designului de fixture pentru diverse tipuri de testere ICT, utilizând eM-Assembly&Test Expert. Analiza de testabilitate influenţează pozitiv calitatea produsului şi a procesului prin asigurarea unei testabilităţi sporite, prin evitarea alarmelor false şi a timpilor lungi la staţiile de testare.

B. Soluţii de urmărire şi management a execuţiei – Manufacturing Execution solutions.
MES acoperă întreaga gamă a cerinţelor pentru managementul producţiei de produse electronice incluzând trasabilitatea procesului şi vizibilitatea în timp real a indicatorilor de performanţă.

Principalele caracteristici ale sistemului de software sunt următoarele:
– automatizarea procesului de producţie prin definirea de reguli pentru fiecare post de producţie din partea de setup, ansamblare, test, debug şi reparaţii. Aceasta ne garantează că procesele sunt executate aşa cum au fost plănuite;
– automatizarea colectării de date de la fiecare post de lucru, incluzând colectarea şi analiza de date de la echipamentele utilizate în linia de producţie. Aceasta ne permite corecţia proceselor înainte ca acestea să scape de sub control prin colectarea datelor, alarme şi notificări în timp real;
– verificarea proceselor, implementări ECO, generarea instrucţiunilor de lucru, colectarea datelor despre istoria produsului şi a componentelor sale în cazul manufacturării de produse complexe ce conţin mai multe componente (box build);

– trasabilitatea tuturor aspectelor producţiei: materiale utilizate, procese implementate, testări şi reparaţii executate. Permite reducerea costurilor cu activităţile de suport şi reparaţii post vânzare şi asigură transparenţa proceselor cerută de anumite segmente ale industriei (industria auto, medicală, aeronautică, militară);
– flexibilitate: permite uşor adaptarea şi implementarea la cerinţele specifice fiecărui client.
Mai mult de 4000 de site-uri de manufacturare din întreaga lume utilizează soluţiile UGS Tecnomatix pentru minimizarea timpului de implementare al unui nou proces şi îmbunătăţirea calităţii procesului şi a testării
Vom detalia mai jos modulele de software din ASSEMBLY&TEST EXPERT
În procesul de dezvoltatre a programelor de inspecţie şi testare apar variabile ce trebuie gestionate rapid: acoperirea tuturor componentelor prin metode complementare de testare, modificarea în ultimul moment a design-ului (eCAD) şi a listei de materiale (BOM), testabilitatea plăcii, costul adaptoarelor de test, linii de producţie cu maşini diferite de plasare a componentelor ce lucrează în paralel. Pentru acoperirea acestor nevoi software-ul assembly & Test Expert este organizat pe module distincte.

1. CAD INPUT – conversia datelor CAD în format propriu (*.faz)
Primul modul al ASSEMBLY&TEST EXPERT constă în convertirea informaţiei CAD din diverse formate într-un format propriu. Unul din atuurile acestui software constă în posibilitatea de conversie a peste 65 de formate de CAD printre care amintim Cadence Allegro, Cadstar, GenCAD, Mentor Grafics, Orcad,Protel, Zuken.
Datele sunt aduse într-un pachet de date cu extensia *.faz.
Se realizează astfel primul deziderat: persoanele ce participă la realizarea procesului de fabricaţie vor folosi aceeaşi bază de date.

2. BOM WIZZARD – introducerea datelor componentelor

Parametri tehnici ai componentelor (denumire, tip-part number), valori, tolerante) pot fi introduse automat atunci când există un fişier *txt, *xls, *.doc), sau când provin de la un sistem de gestiune ERP. Software-ul face automat corelaţia între ceea ce există în fişierul *.CAD iniţial şi ceea ce a fost importat din lista de componente. În cazul în care există mai multe variante ale aceleiaşi plăci se pot utiliza liste de materiale diferite specifice fiecărei revizii a plăcii electronice.

3. Editarea şi verificarea librăriilor de componente

Modulul de librării conţine descrierea fiecărui tip de componentă standard. Se pot schimba foarte uşor atributele unui tip de componentă (valoare, toleranţă, descriere, formă) sau se pot creea variante ale aceleiaşi componente. Se poate face o verificare automată a atributelor după introducerea datelor din BOM, pentru detectarea componentelor cu unul sau mai multe atribute lipsă.

4. Definirea liniei SMT – echipamente utilizate

Prin definirea liniei cu echipamentele de printare, plasare componente, inspecţie şi testare se stabileşte strategia de manufacturare, inspecţie şi test. Dacă există maşini de pick & place diferite pe aceeaşi linie se introduc caracteristicile lor şi se poate realiza o optimizare parametrică a liniei. Practic, se stabilesc ce componente pot fi puse de fiecare maşină pentru un randament cât mai mare al liniei SMD. Definind maşinile de inspecţie şi testare putem să urmărim ulterior generarea programelor de test şi complementaritatea acestora.

5. Generarea programelor de plasare a componentelor, inspecţie şi test
Practic, în modulul de output se pot genera pachetele de date utilizate de principalele tipuri de maşini de inspecţie optică: Orbotech, Viscom, Agilent, VI Tech, Landrex, Omron şi principalele tipuri de maşini cu inspecţie XRAY: Teradyne, Agilent, Phoenix etc.

Generarea datelor pentru maşinile de testare in-circuit cuprinde 2 etape: generarea datelor pentru realizarea adaptorului de test (fixture) şi generarea programelor de test, aici fiind incluse cele mai populare platforme: Teradyne (incluzând şi sistemele de tip Genrad), HP, Aeroflex, Spea, Digital. De asemenea, se pot genera datele pentru sistemele de tip flying probe cum ar fi Takaya, Seica, Spea, AccuLogic. Accesibilatea probelor de test la adaptoarele ICT se face după reguli de design prestabilite, dar care pot fi modificate pentru obţinerea unei mai bune testabilităţi, acest lucru făcându-se interactiv. Software-ul generează rapid rapoarte de testabilitate pentru a avea o imagine mai clară a componentelor testate şi a celor netestabile fie datorită schemei electrice fie datorită lipsei accesului probelor de test. De asemenea, în modulul de generare a datelor de fixture se poate calcula automat costul unui fixture ICT în funcţie de resursele hardware alocate.

6. Modul de vizualizare a datelor /management de reţea
Un lucru important este că după generarea pachetului de date se pot extrage din acestea un pachet de date cu extensia *.fav ce conţin numai datele necesare vizualizării cad-ului prelucrat, a parametrilor componentelor, a documentaţiei de producţie şi a pinilor de testare.

Acest pachet poate fi distribuit în reţea pentru a fi folosit la posturile de debug / reparaţii fiind de un real folos în găsirea defectelor şi reparaţia acestora. La modulul de vizualizare pot fi ataşate scheme în format *.hpgl astfel încât la vizualizarea în CAD a unei componente automat să avem şi o reprezentare locală a schemei. Conceptul de software în reţea al ASSEMBLY&TEXT Expert este foarte flexibil fiind bazat pe o structură client -server. Astfel, software-ul poate fi accesat de oriunde din reţea, permiţând un număr de utilizatori simultani, în funcţie de tipul de licenţă generat. De exemplu, modulul de vizualizare date poate fi instalat ca şi client pe 100 de calculatoare cu un acces simultan de pe oricare 30 de calculatoare, reducând astfel dramatic costurile de licenţă în cazul în care afacerea creşte. Acest număr de utilizatori poate fi setat foarte uşor în plus sau în minus prin generarea unei noi licenţe.
Software-ul este o aplicaţie ce rulează pe sistem Windows 2000/XP/Vista accesul la meniuri fiind foarte logic şi facil. Remarcăm şi faptul că generarea datelor pentru echipamente se face după nişte reguli ce pot fi modificate din fişiere de configurarea standard text. Practic, software-ul îmbină utilizarea uşoară din Windows cu flexibilitatea necesară unei aplicaţii industriale.

PRODUCTRONICA 2007
În încheiere vă urez să ne vedem la Productronica 2007 ( www.productronica.com), între 13-16 Noiembrie 2007, unde voi fi prezent pe toată durata expoziţiei. Productronica este cea mai amplă manifestare expoziţională din Europa ce reuneşte producători şi furnizori specializaţi din industria de manufacturare electronică, având loc o dată la 2 ani. Practic, aici puteţi vedea LIVE toate tehnologiile de inspecţie şi testare a plăcilor electronice, lucru extrem de important având în vedere valoarea ridicată a investiţiei în acest tip de echipamente.
Dintre firmele cu care colaborăm o să fie prezente XJTAG – cu soluţii de Boundary scan in Hala A1, Stand 448, Technolab – cu aparatură de microinspecţie optică în Hala A3 stand 136, Orbotech – cu aparatură de inspecţie optică automată pentru PCB-uri şi plăci electronice populate în Hala A2, Stand 475, Itochu-Systech cu aparatură de flying probe Takaya şi Siemens-UGS cu software-ul Assembly&Test Expert şi MES. De menţionat este faptul că pentru prima dată România o să aibă un stand comun la Productronica ce reuneşte firme din domeniu, iniţiativă mai mult decât lăudabilă a ARIES (Asociaţia pentru industria electronică şi software) filiala Timiş.

Ing. Marius Toader
ALFA TEST SRL
marius.toader@alfatest.ro
www.alfatest.ro

ALFA TEST este distribuitorul în România, Ungaria şi Serbia al software-ului Assembly&Text Expert dezvoltat de firma UGS www.ugs.com/tecnomatix

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  • Folosim datele dumneavoastră cu caracter personal NUMAI pentru a răspunde comentariilor/solicitărilor dumneavoastră.
  • Pentru a primi raspunsuri adecvate solicitărilor dumneavoastră, este posibil să transferăm adresa de email și numele dumneavoastră către autorul articolului.
  • Pentru mai multe informații privind politica noastră de confidențialitate și de prelucrare a datelor cu caracter personal, accesați link-ul Politica de prelucrare a datelor (GDPR) si Cookie-uri.
  • Dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la modul în care noi prelucrăm datele dumneavoastră cu caracter personal, puteți contacta responsabilul nostru cu protecția datelor la adresa de email: gdpr@esp2000.ro
  • Abonați-vă la newsletter-ul revistei noastre