Localizarea traseelor de cabluri

by donpedro

Locatorul de cabluri FLUKE 2042 este livrat împreună cu acceoriile într-o geantă de transport.

Majoritatea electricienilor autorizaţi sunt puşi în situaţia de a urmări traseele de cablu sau instalaţia electrică. Această operaţiune poate fi obositoare şi de obicei implică pierderea de timp preţios. În plus, există de obicei cerinţa de a identifica ce dispozitive de siguranţă sunt conectate la anumite circuite sau nevoia de a indentifica şi urmări traseele metalice, conductele de încălzire sau cablajul subteran. Noul locator de cabluri Fluke 2042 a fost special creat ca un instrument multifuncţional pentru a fi de ajutor utilizatorului în toate operaţiunile enumerate anterior.

Modul de Operare

Figura 1 Principiul de funcţionare al locatorului de cabluri FLUKE 2042

Locatorul de cablu FLUKE-2042 constă dintr-un emiţător şi un receptor. Emiţătorul furnizează cablului o tensiune alternativă modulată care generează un câmp electric în jurul acestuia. Receptorul are o bobină care este plasată în imediata apropiere a conductorului electric, liniile de flux trecând prin bobină direct în receptor.
În bobină se produce o tensiune mică măsurată de către receptor şi afişată pe display.
Caracteristica specială a lui Fluke-2042 este semnalul digital codat al emiţătorului. Aceasta asigură că semnalul este recepţionat clar de către transmiţător, astfel fiind evitate afişări incorecte cauzate de interferenţe ale câmpurilor cum ar fi cele provenite de la lămpi fluorescente electronice sau convertoare de frecvenţă. (Figura 1). În general, există două principii diferite de aplicare: cu şi fără tensiune.

Aplicaţia fără tensiune
O aplicaţie tipică este localizarea cutiilor de comutare şi de distribuţie ce au fost acoperite necorespunzător cu tencuială sau ascunse accidental în pereţii clădirii.

Aproape oricine este familiar cu situaţia următoare:
Cutiile de comutare şi de distribuţie sunt montate şi cablurile sunt pregatite pentru o nouă instalare. După ce toţi pereţii au fost acoperiţi, unele prize nu pot fi localizate. În acest caz, este suficient să se furnizeze semnalul fiecărui fir al cablului ce trebuie urmărit. Al doilea pol al emiţătorului de semnal este conectat la centura de împământare.

Aplicaţia cu cablu sub tensiune

Figura 2 Exemplu de aplicaţie: alocarea de la circuite electrice la dispozitive de protecţie fără întreruperea sistemului de alimentare.

Este o întâmplare frecventă ca circuitele electrice din sisteme mai vechi să nu fie inscripţionate. Pentru a evita întreruperea alimentării, trebuie alocat un dispozitiv de protecţie adecvat unui circuit electric corespunzător.
Locatorul de cablu 2042 poate fi folosit şi în cazul următoarei aplicaţii: conectaţi emiţătorul de semnal direct la fază şi la nul (Figura 2). Puterea de detecţie a semnalului este în general redusă prin această aplicaţie.
Fluxul electric al tensiunii alternative şi emiţătorul de semnal se afectează reciproc. Totuşi, adâncimea de urmărire redusă nu este atât de semnificativă în acest caz, deoarece cablurile sunt accesibile direct în panoul electric deschis.

Procedura de localizare a cablurilor
Pentru a putea continua cu succes acest tip de aplicaţie, este necesar să fi înţeles modul de operare teoretic.
Acest lucru este ilustrat folosind exemplul unei prize acoperite. În acest caz, panourile electrice sunt de obicei singurele locuri din care poţi avea acces la cablu. Aici, semnalul emiţătorului este injectat în acest cablu.
Emiţătorul se conectează în acelaşi mod descris în aplicaţia fără tensiune. Legarea la pământ a unei prize din apropiere sau a unui prelungitor este folosită ca o conexiune la priza de pământ. Se urmăreşte traseul cablului ascuns până când semnalul nu mai este recepţionat. Utilizatorul poate ajusta manual nivelul de senzitivitate al receptorului, apoi ţinând cont de adâncimea la care se află instalaţia în zid, senzitivitatea de pe receptor trebuie mărită sau micşorată. Imediat ce semnalul este recepţionat, receptorul afişează litera “F” şi puterea semnalului care este recepţionat.

Mai mult, pot fi setate 3 nivele diferite de transmisiune pe emiţător. În acest mod este urmărit întregul traseu al cablului şi astfel este localizată cutia de distribuţie sau de comutare. O bună împământare a semnalului de ieşire al emiţătorului este importantă pentru aplicaţia fără tensiune. Pe cablul care este conectat la pământ nu trebuie să se recepţioneze nici un semnal.

Examplu de localizare a unei întreruperi a cablului
Dacă un emiţător este conectat la un capăt al cablului pentru a localiza o întrerupere, uneori locul unde este întrerupt nu poate fi detectat datorită interferenţei câmpurilor. În acest caz poate fi de ajutor un al doilea emiţător de semnal cu o codare diferită a semnalului. În cazul cablurilor cu izolaţie, ex. cabluri aeriene, semnalul este afişat pe ecran. Cunoaşterea în prealabil a planului arhitectural facilitează această procedură. (Figura 3 şi Figura 4).

Figura 3 Localizarea întreruperilor cablului

Figura 4 Localizarea exactă a întreruperilor cu ajutorul unui al doilea emiţător de semnal

Structura metalică din betonul armat poate avea o influenţă negativă asupra urmăririii semnalului. Este foarte posibil ca armătura din beton să se comporte ca un scut ecranat, făcând astfel ca semnalul să nu poată fi recepţionat. Înaintea efectuării primei operaţiuni pe teren este recomandată efectuarea unor teste practice pe un sistem cunoscut.
Acesta este cel mai bun mod de a familiariza utilizatorul cu modul de folosire al acestui instrument. Localizarea cablurilor cu un locator de cabluri specializat oferă din start mai multe avantaje. Metodele de localizare a cablurilor prin încercări (ex. găurirea pereţilor), provoacă avarii structurii clădirii şi chiar cablajului electric. Noul locator de cabluri Fluke poate fi folosit de asemenea în cazul instalaţiei de încălzire a podelei şi a urmăririi traseelor de cabluri sau conducte.

Localizarea defectelor în reţeaua de încălzire a podelei

Figura 5 Localizarea defectelor în reţeaua de încălzire a podelei

O utilizare mai specială o reprezintă localizarea defectelor în sistemele electrice de încălzire a podelei. De exemplu, sistemul de încălzire a fost recent instalat dar nu funcţionează în mod corespunzător. O cauză frecventă a acestor defecte este faptul că atunci când podeaua este montată peste sistemul de încălzire acesta poate fi întrerupt sau deteriorat. Modelul 2042 te poate ajuta să determini cu uşurinţă unde este localizat defectul, astfel ca electricianul să provoace podelei cât mai puţine stricăciuni.

Urmărirea traseelor de cabluri şi conducte în pământ
Locatorul de cabluri Fluke-2042 poate localiza de asemenea şi cabluri întinse pe sub pământ. Această caracteristică este de mare ajutor în cazul lucrărilor la iluminatul extern (de exemplu).
Adâncimea maximă de detecţie pentru acest caz de utilizare este de 2.5m.

Ing. Adrian HÃLÃNGÃU
RONEXPRIM s.r.l.
Str. Cotiturii nr. 5, Sector 1, Bucureşti
Tel.: 021/314 35 99, 8, 7;
Fax: 021/313 62 44
e-mail:ronexprim@rolink.ro
www.aparate-masura-control.ro
www.ronexprim.com

Adaugă un comentariu