Flowcode 3

by donpedro

Introducere
Flowcode 3 este unul din cele mai avansate limbaje de programare grafică pentru microcontrolere din lume. Marele avantaj al acestuia este că le permite celor cu puţină experienţă să creeze sisteme electronice complexe în decurs de câteva minute.
Flowcode realizează acest lucru în doi paşi: în primul rând elevii aduc simboluri ale diagramelor dinamice pe ecran şi completează căsuţele de dialog atunci când este necesar.Apoi, Flowcode transformă diagrama în cod, care este descărcat pe un microcontroler PICmicro ce execută programul.

Beneficii
Economisiţi timp şi bani
Flowcode facilitează proiectarea rapidă a sistemelor electronice, bazate pe microcontrolere.
Interfaţă uşor de folosit
Pur şi simplu copiaţi şi aduceţi graficele pe ecran pentru a creea un sistem electronic fără a scrie obişnuitul cod, linie cu linie.
Rapid şi flexibil
Flowcode are o mulţime de subrutine pentru componentele de nivel înalt, ceea ce echivalează cu faptul că sistemele pot fi dezvoltate rapid. Metoda de programare a diagramelor dinamice permite utilizatorilor cu aptitutini să dezvolte programe aplicabile microcontrolerelor.
Rezultate fără erori
Flowcode funcţionează. Ceea ce proiectaţi şi simulaţi pe ecran este chiar rezultatul pe care îl veţi avea atunci când veţi aplica totul microcontrolerului.
Arhitectură deschisă
Flowcode vă permite să vizualizaţi codul C şi ASM comentat pentru toate programele create. Diagramele circuitelor de acces echivalează sistemul proiectat de dumneavoastră călăuzit de foile noastre de catalog şi de materialul existent în suport.
Suport complet
Flowcode oferă suport printr-o gamă largă de materiale pentru dezvoltarea şi aprofundarea domeniului sistemelor electronice.

Cea mai nouă versiune de Flowcode şi E-block-uri asigură potenţialul necesar pentru ca studierea Electronicii şi a Sistemelor cu Microprocesoare să fie mult mai interesantă.” Malcom Newton, Colegiul Isle of Man, UK

Flowcode este perfect pentru elevii fără experienţă, care astfel fac cunoştinţă cu electronica şi programarea într-un mod foarte rapid şi plăcut.” Bart Huyskens, Colegiul St Joseph, Belgia

Procesul de proiectare
Proiectarea

Flowcode conţine icoane standard pentru diagramele dinamice, precum şi componente electronice care vă permit să creaţi un sistem electronic virtual pe ecran. Utilizaţi interfaţa drag & drop pentru crearea unui program şi daţi click pe fiecare icoană şi componentă pentru a seta acţiunile şi proprietăţile de care aveţi nevoie. Gama de componente este mare şi include switch-uri simple şi LED-uri, interfeţe de comunicaţie pe bus, cum ar fi I2C şi SPI, dar şi componente mai avansate, cum ar fi Bluetooth şi servere internet.
Interfaţă uşor de folosit;
Permite dezvoltarea şi folosirea sistemelor complexe rapid;
Permite utilizarea majorităţii microcontrolerelor Flash PICmicro 12, 16 şi 18.

Simularea

Odată ce sistemul este proiectat, puteţi utiliza Flowcode pentru a-l simula. Funcţiile din meniu vă permit să acţionaţi fiecare icoană din program şi să vedeţi ce efect are asupra componentelor de pe ecran, dar şi asupra microcontrolerului PICmicro. Testaţi funcţionalitatea sistemului prin acţionarea switch-urilor şi modificarea valorilor senzorilor, vizualizând astfel cum se comportă programul cu schimbările din sistemul electronic.
Simularea înseamnă o înţelegere mai bună
Reduce ciclul de proiectare
Verifică sistemul de erori înainte de download

Download

Când sunteţi mulţumiţi de proiect daţi click pe un buton pentru a trimite programul către circuitul PICmicro. Flowcode realizează un cod standard hexa pentru aceste dispozitive şi este acceptat de majoritatea programatorilor.
Limbajul este compatibil cu seria E-block de dispozitive electronice modulare.
Compilează în C, ASM, apoi în hexa
Realizaţi legătura cu fişierele dumneavoastră în C sau în ASM
Descărcaţi imediat în programatorul dumneavoastră PICmicro

Utilizatori Flowcode
Flowcode este folosit în educaţie şi industrie. Funcţionalitatea sa diversificată se încadrează în cerinţele proiectanţilor din industrie şi a profesorilor.

Flowcode în educaţie
Profesorii îl incorporează în cursurile lor de Electronică, ştiinţa Computerelor şi Tehnologie din mai multe motive, inclusiv:
Lucruri esenţiale în programare
Acest limbaj este unealta ideală pentru învăţarea lucrurilor esenţiale din programare. Procesul de realizare a programelor folosind copiere şi adăugare, marcare şi click, permite elevilor să înţeleagă structura programului şi fluxul de realizare al acestuia, fără a fi descurajaţi de sintaxă şi limbaj.
Lucruri esenţiale în proiectarea dispozitivelor electronice
Prin folosirea acestui limbaj, elevii sunt familiarizaţi cu conceptul de proiectare de sisteme, de intrări, ieşiri şi procese. Ei mai învaţă şi despre circuitele şi operaţiile microcontrolerelor.
Un precursor al C-ului
Flowcode este proiectat ca un precursor al programării în C – lucru pe care mulţi elevi îl consideră dificil. Acesta familiarizează utilizatorii cu conceptul de programare şi îi pregăteşte pentru principiile folosite în programarea în C.
Motivarea
Sistemul de programare permite elevilor să avanseze, într-un mod rapid, să dezvolte proiecte ce utilizează tehnologia pe care o folosesc în fiecare zi, cum ar fi telefoane mobile, MP3 playere, GPS etc. Flowcode motivează utilizatorii în a vrea să înveţe mai multe despre proiectarea sistemelor electronice.

Flowcode în industrie
Utilizatorii din industrie variază, de la cei care abia încep să folosească microcontrolerele, până la inginerii de sistem experimentaţi ce-l folosesc pentru proiecte mici, prototipuri şi pentru uşurarea procesului de proiectare.
Proiecte rapide
Flowcode este folosit până şi de programatori de C experimentaţi deoarece este cea mai rapidă variantă de realizare şi punere în funcţiune a programelor.
Coordonarea proiectelor
Sistemul este folosit ca principală soluţie în utilizarea proiectelor complexe ce conţin programe în C. Acest lucru permite inginerilor să uşureze procesul de proiectare astfel: un programator realizează rutinele nucleului şi altul lucrează cu interfaţa utilizatorului, inginerie şi fluxul programului.
Prototipare rapidă
Integrarea E-block-urilor şi a Flowcode-ului permite realizarea incredibil de rapidă a prototipurilor “dovezi de concept” pentru a fi examinate de către clienţii şi totodată, să corespundă cu specificaţiile de dezvoltarea.
Arhitectură flexibilă
Arhitectura flexibilă a E-block şi Flowcode este proiectată astfel încât să fie economică din punct de vedere al timpului în procesul de proiectare: folosiţi proiectele noastre universale de componente software împreună cu cele pentru componente hardware E-block pentru a micşora ciclul de proiectare.

Studiu de caz – Flowcode în educaţie
E-block şi Flowcode, împreună, au capacitatea de a asigura accesul la sisteme electronice complexe celor fără experienţă în programare sau proiectare în electronică. Aceste imagini vă arată cum.

Sistemul prezentat aici permite elevilor să publice o pagină web în care să dezbată valoarea senzorilor în lumea reală – în acest caz un senzor de temperatură. Elevii învaţă cum un sistem embedded de pe internet poate fi folosit pentru control şi monitorizare şi să combine acest lucru cu execiţiile de programare în Java, pentru a produce grafice ce ilustrează temperatura în funcţie de timp.
Subrutine Flowcode suplimentare permit utilizatorilor să aprofundeze şi mai mult, prin învăţarea despre structura pachetului TCP/IP şi protocoale.

Continuare în numărul viitor

Pentru mai multe amănunte în legătură cu achiziţionarea unei licenţe FlowCode 3 în limba română, vă rugăm să contactaţi redacţia noastră la unul din numerele de telefon 031805 9955; 031805 9887, 0722 707254, sau la adresa de email: office@electronica-azi.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu