SENZORI PENTRU MĂSURAREA DISTANŢEI

by donpedro

DMT/DML: măsurarea fără contact a distanţelor mari
Dispozitivele senzoriale din seria DMT utilizează metoda de măsurare “din zbor” pentru determinarea distanţelor până la obiecte natural reflectante. Domeniul de măsurare este de până la 150 m. Există însă şi varianta DML care permite determinarea unor distanţe de până la 300 m cu ajutorul utilizării unei benzi reflectante Diamond Grade.
Senzorii DMT/DML funcţionează prin emiterea unor pulsuri foarte scurte de lumină şi prin măsurarea timpului cursei până la obiect şi înapoi. Prin cunoaşterea acestui timp se determină distanţa până la obiect.
Odată ce a fost identificată, această distanţă este transmisă prin interfaţă serială RS 232 sau RS 422. Dacă este necesar, informaţia poate fi de asemenea transmisă şi prin interfaţă analogică 4 … 20 mA.
Sunt de asemenea disponibile şi două ieşiri de comutaţie suplimentare cu parametri programaţi: operatorul poate de exemplu defini anumite puncte de lucru aflate la distanţe fixe, iar senzorul să semnaleze depăşirea sau neatingerea acestor distanţe.

Domeniul mare de măsurare face ca aceste dispozitive să fie ideale pentru utilizarea într-o gamă mare de domenii, pentru numeroase tipuri de aplicaţii: măsurarea nivelului în silozuri, determinarea profilului unor obiecte prin conexiune cu controlul echipamentelor de ridicat, determinarea diametrului rolelor de hârtie în industria tipografică şi a hârtiei, măsurarea nivelului apei sau stocului de hârtie, poziţionarea macaralelor etc.

Senzori pentru măsurarea distanţei, mod proximitate

Nume model / DMT10-1111
Nr.producător / 6022351

Caracteristici produs

Domeniul de măsurare min … max.: 0,5 … 155 m

Sursă de lumină: Diodă Laser

Tip de lumină: Laser, infraroşu

Clasă de protecţie Laser: 3 A (IEC 825-1/EN 60825-1)

Caracteristici tehnice

Dimensiuni (L x l x P): 99,5 mm x 99,5 mm x 213,5 mm

Tensiune de alimentare min … max.: DC 18 … 30 V

Curent de ieşire: 100 mA

Diametrul spotului de lumină: 25 mm/1m, 70 mm/10 m, 520 mm/100 m

Interfaţă de date: RS-422/RS-232 (se poate comuta)

Rezoluţie: 1 mm

Precizie: ± 10 mm

Repetabilitate: 7 … 10 mm

Ieşiri de comutaţie: Q1 şi Q2

Ieşire analogică: ü (programabilă)

Valoare ieşire analogică min … max.: 4 … 20 mA

Riplu: < 5 Vss Ieşire valoare măsurată: Viteza de ieşire: 16 ms, 64 ms, 256 ms, 1024 ms, Valoare medie din 16/64/256/1024 valori Protecţie la polaritate inversă: ü Protecţie la scurtcircuit: ü Protecţie la suprasarcină: ü Tip conector: Conector Sub-D, 9-pini Clasă de protecţie: IP 65 Domeniul de temperatură în 0°C ... +40°C mediul de operare, min ... max EXEMPLU DE APLICAŢIE:
Scanarea distanţelor în tuneluri (Tunnel vision)
Atunci când în tunel este necesară localizarea corectă a găurilor pentru explozibili, sau când se doreşte cunoaşterea grosimii betonului torcretat, un sistem de măsurare bazat pe senzorul DMT10 oferă date de mare precizie cu privire la profilul 3-D al tunelului.
Bever 3D Profiler este o soluţie de astfel de sistem, realizat de compania norvegiană Bever Control. Sistemul este montat direct pe vehiculul pentru foraj, determinând punctul de locaţie al vehiculului şi scanând simultan o secţiune de tunel de câţiva metri lungime. DMT10 este montat pe un braţ care se poate roti pe toate axele. Datele măsurate sunt procesate de un sistem computerizat dezvoltat de companie, şi apoi sunt vizualizate pe un grafic 3-D.

Precis, robust şi economic
Pentru utilizarea DTM10 sunt valabile atât argumentele tehnice cât şi cele economice. “Dispozitivul oferă un domeniu practic de scanare de 20-40 m chiar şi în cazul straturilor de roci închise la culoare. El este de asemenea foarte precis, permiţând dispozitivului 3D Profiler să genereze o imagine a tunelului cu o precizie de câţiva milimetri,” declară Thorvald Wetlesen, Managing Director la Bever Control. El este de asemenea mulţumit şi de aspectul de cost al soluţiei: “DMT10 este un dispozitiv standard industrial care, în caz de nevoie se poate înlocui cu uşurinţă.”

Distanţa până la pereţii tunelului este măsurată precis cu ajutorul DMT10

Noua versiune DMT oferă noi oportunităţi
Inginerii proiectanţi ai Bever Control au deja în vedere următoarele îmbunătăţiri ale dispozitivului lor 3D Profiler, beneficiind şi de dezvoltarea unei noi versiuni a DMT10. Este vorba de un nou tip de adaptare electronică a gradului de reflexie, permiţând măsurări pe cadre de timp de 1ms. “Acest lucru va face ca sistemul nostru de măsurare să fie mult mai rapid şi să ofere utilizatorilor un profil chiar mai detaliat al tunelului analizat,” a descris Thorvald Wetlesen avantajele noii versiuni.

Distribuitor Autorizat
Aurocon COMPEC SRL
www.compec.ro
office@compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu