METRIX! – O NOUĂ LANSARE DE PRODUSE: OSCILOSCOAPE DIGITALE COLOR

by donpedro

De puţin timp piaţa românească de instrumentaţie s-a îmbogăţit cu o nouă serie de produse. Protagonistul acestor lansări succesive, după ani de cercetări în domeniu, este producătorul francez METRIX, divizie a concernului CHAUVIN ARNOUX.

Dacă în presa scrisă de specialitate vă prezentam seria de echipamente MTX care au revoluţionat prin aspect şi performanţe piaţa de aparatură de măsură, în acest număr al revistei vă supunem atenţiei seria de osciloscoape digitale color OX 6000, care prezintă, de asemenea, caracteristici inedite în domeniul instrumentaţiei.

După cum relevă şi imaginile, noile OX 6000 sunt realizate pe platforma seriei OX 7000, care au un succes imens, fiind cele mai performante osciloscoape portabile de pe piaţă. Prin faptul că într-un singur instrument sunt combinate 4 funcţii complementare (osciloscop, analizor de spectru – FFT, multimetru şi înregistrator pe termen lung), seria OX 6000 acoperă un spectru larg de aplicaţii – de la cele de laborator la cele din teren (au numai 1.2 Kg!), de la diagnoză la analiză.

Iată principalele facilităţi oferite de aceste instrumente, unele din acestea fiind noutăţi absolute în materie:
rată de eşantionare de 1 GS/s pentru secvenţă simplă (semnal real), respectiv 50 GS/s pentru semnal repetitiv
rezoluţie verticală foarte bună, de 10 biţi, având un convertor de 4 ori mai rapid decât osciloscoapele din această clasă care au de regulă rezoluţia de 8 biţi
2 canale, bandă de frecvenţă 60, 150 sau 200MHz
captură “glitch”-uri de până la 2 ns
afişare până la 4 forme de undă pe ecran + 4 referinţe
afişaj digital color cu “touch-screen” (operare direct pe ecran), iluminat, cu contrast reglabil şi unghi optim de vizualizare a ecranului – vizibilitatea redusă reclamată de tehnicieni la osciloscoapele digitale nu mai reprezintă o problemă în acest caz; rezoluţia foarte bună este asigurată de zona vastă de afişare a formelor de undă (110 x 75 mm) în mod “FULL SCREEN
oferă şi posibilitatea de operare clasică prin cele 28 de butoane şi taste pentru comenzi directe
interfaţă prietenoasă cu utilizatorul, tip Windows, cu meniuri, obiecte grafice şi help-uri online
formă ergonomică inedită, carcasa instrumentului dispune în partea posterioară de un locaş generos unde pot fi depozitate accesoriile
multimetru de precizie / înregistrator pe termen lung separat (izolat) faţă de canalul (sau canalele) de osciloscop, astfel că operatorul poate beneficia de oricare din cele 4 funcţii sau combinaţii ale acestora operând pe 2 canale independente
analiză spectrală FFT (Transformată Fourier Rapidă) în timp real şi funcţii matematice cu calcule complexe
un set complet de interfeţe de comunicaţie: interfeţe seriale RS-232 şi USB (prin adaptor) – pentru comunicaţie cu calculatorul sau conectare directă la imprimantă (permite imprimare direct din meniul aparatului, interfaţă Ethernet – pentru comunicaţie în reţea de calculatoare şi conexiune prin internet la un server WEB (fără un software special, doar utilizând un applet); interfaţa Ethernet permite şi conectarea directă la calculator sau la imprimanta de reţea, viteza de transfer fiind de 10 Mbit/s
O facilitate inedită pentru această clasă de osciloscoape este modul grafic “WINZOOM” care permite mărirea unei ferestre selectate cu mouse-ul sau stick-ul touch-screen:

Fiind osciloscoape care utilizează tehnologie digitală, nu puteau lipsi măsurătorile automate din facilităţile lor de bază, 19 parametri fiind posibil de selectat şi afişat automat:

În figura alăturată este prezentat modul cum măsurătorile automate sunt realizate prin plasarea cursoarelor pe forma de undă, iar în figurile de mai jos se observă cum se pot face combinaţii între cursoarele verticale şi orizontale pe aceeaşi forma de undă; În mod osciloscop funcţiile matematice (1, 2, 3 şi 4) pot fi utilizate pentru a defini o expresie matematică pentru fiecare formă de undă şi afişarea nivelului în unitatea de măsură originală (spre exemplu W pentru putere electrică activă). Afişarea în timp real rămâne valabilă pentru toate cele 4 forme de undă editate sau calculate cu toate măsurătorile automate aferente. Adiţional la funcţiile matematice standard (+, -, x, /) sunt disponibile şi operatori complecşi, cum ar fi sin, cos, exponent, logaritm, radical etc.

Analiza spectrală în timp real (FFT) permite o reprezentare discretă a semnalului în frecvenţă în funcţie de timp. Această funcţie este foarte importantă în aplicaţiile care reclamă analiza calităţii semnalului, cum ar fi: identificare armonici şi distorsiuni pe un semnal, analiza răspunsului unui impuls, căutarea surselor de zgomot în circuitele logice etc.

Osciloscoapele din seria OX 6000 oferă un sistem de triggere avansate (logic, puls). Astfel reconstituirea reală a trenurilor de impulsuri şi a eventualelor neregularităţi ce pot apărea devine mult mai uşoară cu declanşarea pe palier.

Modul de triggerare “delay” permite observarea oricărui eveniment cu rezoluţie maximă, chiar dacă acesta s-a produs mult mai târziu faţă de declanşarea actuală. Modul “counting” face posibilă contorizarea evenimentelor de dinaintea declanşării, acest lucru fiind util la verificarea conţinutului “frame”-urilor digitale, spre exemplu. De asemenea, se poate face sincronizarea cu un semnal TV:

La achiziţia semnalului se poate opta pentru activarea unuia din cele 3 filtre disponibile (15MHz / 1.5MHz / 5KHz). Aceasta face posibilă adaptarea instrumentului la diverse aplicaţii din domenii ca: electro-energetică, electrotehnică, industria automotivă, medicină, măsurători mărimi fizice etc.
În condiţiile în care internetul este tot mai prezent în viaţa noastră, interfaţa Ethernet îşi dovedeşte din plin utilitatea pentru un osciloscop din această clasă. Comunicarea cu un server FTP spre exemplu face posibil transferul de fişiere fără a încărca memoria instrumentului. Puteţi să transmiteţi de la instrument fişiere spre listare la mii de kilometri distanţă către o imprimantă de reţea doar tastând adresa de IP a imprimantei respective. În concluzie, tehnologia modernă este din plin reprezentată în aceste instrumente.

ing. Gabriel Ghioca ARC BRAŞOV SRL
Tel.: 0268-472577; Fax: 0268-419749
E-mail: arc@arc.ro; Internet: www.arc.ro

Adaugă un comentariu