SENZORI DE POZIŢIE

by donpedro

I POTENŢIOMETRICI

Pot fi utilizaţi în ingineria mecanică şi în automatizări industriale. Ca tehnologie pot avea elementul rezistiv plastic-conductiv sau bobinat. Construcţia este standardizată funcţie de tipul deplasării: unghiulară sau liniară.

Potenţiometre rotative plastic-conductive

Elementul rezistiv este o pistă plastic-conductivă prelucrată cu tehnologie laser. Aceste potenţiometre au o durată de viaţă foarte ridicată, până la 50 milioane operaţii. Fiabilitatea foarte bună permite utilizarea lor cu mare succes ca senzori de poziţie unghiulară. Datorită faptului că rezistenţa de contact dintre cursor şi pista plastic-conductivă nu este constantă şi are o valoare relativ mare, aceşti potenţiometrii trebuie utilizaţi numai ca divizoare de tensiune şi nu ca divizoare rezistive. Curentul prin cursor recomandat pentru acest tip de potenţiometrii este <0,1mA. Avantaje: durată lungă de viaţă, rezoluţie practic infinită, viteză mare de acţionare, rezistenţă mare la şocuri şi vibraţii. Dezavantaje: toleranţa mare a rezistenţei electrice, coeficient de temperatură slab, pot fi realizate numai potenţiometre cu o singură tură. rezistenţă: 500W … 500KW, ±10% … ±15%
cursa electrică: max. 340O; mecanică: 360O
liniaritate: 1% la max. 0,5%
putere: 0,2W la max. 3W

Potenţiometre rotative bobinate, 1-tură

Tehnologia este comună, fiind utilizate diverse aliaje metalice funcţie de valoarea totală a rezistenţei. Curentul prin cursor este recomandat a fi in jur de 1mA.
Avantaje: pot fi realizate cu toleranţe foarte strânse pentru rezistenţa electrică, liniaritate şi cu un coeficient de temperatură bun.
Dezavantaje: rezoluţie slabă, durată de viată redusă, zgomot electric mare, nu sunt recomandaţi pentru aplicaţii unde există şocuri, vibraţii, viteze mari de acţionare.
rezistenţă: 50W … 50KW, ±3% … ±5%
cursă electrică: max. 355O;
cursă mecanică: cu opritor sau 360O
liniaritate: 1% la max. 0,3%
putere: 1W la max.3W

Potenţiometre bobinate multi- tură

Sunt utilizate în primul rând ca divizoare de tensiune cu rezoluţie ridicată. Împreună cu verniere analogice sau digitale pot fi montate pe panourile echipamentelor de măsură şi control.
Firma MEGATRON produce potenţiometre multi-tură până la maxim 20-ture.
rezistenţă: 10W … 500KW, ±1% … ±5%
liniaritate: 0,5% la max. 0,1%

Verniere

Pot fi analogice sau digitalale şi se utilizează împreună cu potenţiometrele multi-tură.
gamă de afişare: 000 … 999; 000 … 1999;
număr ture: 10/20, cu blocaj vernier;
pentru axe cu diametru: 4 / 6 / 6,35

Potenţiometre liniare

Caracteristica pistei rezistive este şi pentru aceste potenţiometere tot liniară. La capetele potenţiometrului se aplică o tensiune cât mai bine stabilizată. Tensiunea măsurată pe cursor este proporţională cu distanţa parcursă de cursor de-a lungul pistei rezistive. Pista rezistivă este în cele mai multe cazuri plastic-conductiv deoarece are o rezoluţie practic infinită, o durată de viaţă foarte ridicată (100 milioane operaţii) şi permite viteze mari de deplasare a cursorului, până la 10 m/sec.
Avantaje: măsurarea este absolută astfel încât, în caz de deconectare accidentală, la realimentare este citită imediat poziţia reală a cursorului; pentru alimentare este necesară o sursă de tensiune şi putere mică; sunt uşor de utilizat; pot fi măsurate cu un cost scăzut deplasări între 10 … 2000 mm.
Dezavantaje: nu trebuie expuşi la nivele ridicate de vibraţii; elementul rezistiv şi cursa se pot deteriora rapid dacă elementul rezistiv este deplasat în mod continuu de-a lungul cursei (înainte şi înapoi), la frecvenţă foarte mare.
cursa nominală: 11 … 2000mm;
valoarea rezistenţei: 0,5W… 500KW,
±3% … ±20%;
liniaritate: ±0,05% … ±3%;
viteza de deplasare cursor 0,4 … 10m/s;
temperatura de operare: -30 … 105OC.

Producător
MEGATRON Elektronik AG & Co.
Munhen – Germania
www.megatron.de

II SENZORI MAGNETOSTRICTIVI DE DEPLASARE LINIARĂ

Temposonics sunt traductoare absolute de deplasare liniară. Este o generaţie nouă de traductoare de deplasare dezvoltată de firma MTS Sensors având ca bază a măsurătorii principiul magnetostrictiv. Acest principiu combină mai multe efecte magnetice şi mecanice şi prin măsurarea ultra-rapidă a vitezei de propagare a unei unde ultra-sonice determină cu mare precizie poziţia unui cursor magnetic.
Electronica integrată senzorului transformă mărimea măsurată direct în semnal de ieşire standard, analogic sau digital.
Este o măsurătoare fără contact – un magnet extern mobil marchează poziţia pe corpul senzorului, fără a intra în contact direct cu acesta. Practic sunt eliminate uzura, zgomotul de semnal şi garantează o utilizare îndelungată fără a fi necesare recalibrări.
Sunt senzori robuşti, ideali pentru operaţii continue în mediul industrial.

Construcţie:
Corp: un profil de aluminiu sau o tijă de oţel inox nemagnetic protejează elementul sensibil. La un capăt se află interfaţa electronică care este dublu încapsulată.
Se asigrură astfel siguranţa în funcţionare şi protecţie optimă la perturbaţii electromagnetice.
Cursor: un magnet permanent – fixat pe partea mobilă a instalaţiei – se deplasează de-a lungul traductorului fără a intra în contact cu corpul acestuia. Poate fi un cursor alunecător, un inel magnetic sau un flotor magnetetic (pentru măsurarea nivelului lichidelor).

Date tehnice:
gama de măsură: 50÷5000mm (profil aluminiu) sau 50÷7600mm (tijă oţel-inox)
liniaritate mai mare de: 0,02%;
repetabilitate: 0,001%.
ieşire analogică în tensiune sau curent:
0 … 10V/10V … 0, -10V … +10/+10 … -10V
4(0) … 20mA/20 … 4(0)mA
ieşire digitală: Start/Stop, CANbus, Profibus-DP sau SSI
temperatură funcţionare: -40OC … +80OC
protecţie: IP65, IP67 sau IP68

Pentru informaţii tehnice şi de preţ vă rugăm contactaţi:
ROMSENZOR srl
(Dumitru Cristina Larisa)
Str. Ritmului 4, Bl. 438, Sc 2, Ap. 55, 021677 Bucureæti
Tel.: (021)250.27.19 – (021)653.70.87
Fax: (021)250.47.69
romsenzor@romsenzor.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu