Senzori şi traductoare pentru aplicaţii de automatizare [ II ]

by donpedro

Cu cât un proces este mai complex, conducerea sa presupune cunoaşterea mai exactă a parametrilor mărimilor fizice care îl caracterizează.
În cazul unui proces automatizat, conducerea sistemului se face fără intervenţia omului, pe baza informaţiilor culese din proces cu ajutorul traductoarelor. Firma Aurocon COMPEC, vă oferă o plajă foarte largă de senzori şi traductoare pentru aplicaţii de automatizare, precum şi accesoriile necesare acestora
.

Senzorul – sistem destinat determinării unei sau unor proprietăţi, cuprinzând atât traductorul, care transformă mărimea de intrare în semnal electric util, cât şi circuite pentru adaptarea şi conversia semnalelor, şi eventual pentru prelucrarea şi evaluarea informaţiilor. Există foarte multe clasificări ale senzorilor şi traductoarelor: cu sau fără contact, absoluţi sau incrementali (în funcţie de mărimea de intrare), analogici sau digitali (în funcţie de mărimea de ieşire) etc.
Senzorii şi traductoarele sunt elemente tipice ale sistemelor de automatizare. De asemenea sunt utilizaţi şi în cazul cercetării, analizelor de laborator senzorii şi traductoarele fiind incluse în lanţuri de măsurare complexe, care sunt conduse automat.
Selectarea senzorilor şi traductoarelor trebuie făcută ţinând cont de proprietatea de monitorizat, de domeniul în care variază aceasta, de dimensiunile ce trebuie respectate sau de geometria sistemului, de condiţii speciale de mediu sau de lucru, de tipul mărimii de ieşire şi nu în ultimul rând de cost.
Firma Aurocon COMPEC vă oferă senzori şi traductoare ce acoperă toate aplicaţiile de automatizare şi monitorizare. Astfel pot fi identificaţi senzori de proximitate, traductoare de tip Hall, traductoare de deplasare şi viteză, senzori şi traductoare de forţă, senzori de temperatură, senzori de umiditate, senzori pentru gaze, senzori de curent, switch-uri optice, senzori de presiune, cititoare de coduri de bare etc.
În cele ce urmează vor fi trecute în revistă câteva exemple de astfel de senzori.

Senzori de curent şi senzori de tensiune
Traductoare de curent montabile pe PCB

Nr. stoc 286-311

Aceste traductoare LEM reprezintă o alternativă flexibilă a şunturilor de curent sau a transformatoarelor în scopul măsurării curenţilor alternativi sau continui.
Sunt prezentate două tipuri de traductoare pentru măsurarea pe cale electronică a curenţilor alternativi sau continui, având izolare galvanică. Tensiunea de alimentare este de ±15V ±5%. Aceste două tipuri sunt:
Multi-domeniu: capabil de a determina curenţi nominali de 5, 6, 8, 12 şi 25A utilizând un set dat de pini de conectare şi o ieşire de 24mA în fiecare dintre cazuri. Ieşirea poate fi înseriată cu o rezistenţă de măsurare în scopul obţinerii unei ieşiri de tensiune. Dispozitivul este furnizat într-o carcasă de plastic, izolantă, cu auto-stingere.
Compact: cu două tipuri rapide de răspuns, utilizând tehnica de feedback pentru a oferi o ieşire analogică de mare precizie. Unul dintre tipurile de răspuns oferă o ieşire instantanee de curent sau tensiune, în timp ce cealaltă oferă o ieşire true rms. Carcasa este realizată din Noryl VO-150, material ce nu generează flacără.

Caracteristici tehnice
Caracteristici comune
Tensiunea de alimentare: ±15V (±5%)
Timp de răspuns (versiunea inst.): <1ms Temperatura de lucru: 0 la +70°C Varianta multi-domeniu
Precizia de calibrare la 25°C: 0,6% din IN
Curent ieşire analogică: 25mA (nom)
Raportul numărului de spire: 1-2-3-4-5/1000
Izolaţie: 2,5kVr.m.s./50Hz/1 min.
Liniaritate: <0,2% Lăţime de bandă: d.c. 150kHz (-1dB) Consum de curent: 10mA + curentul de ieşire Rezistenţa internă (secundar): 110W (la +70°C) Masă: 22g Varianta compactă Instantanee true rms
Precizia de calibrare la 25°C: 0,6% din IN
Curentul ieşirii analogice: 1mA/primar
Tensiunea de ieşire analogică: 5V 1V F/S
Raportul numărului de spire: 1:1000
Izolare: 3kV r.m.s./50Hz/1 min.
Liniaritate: ±0,1% din IN
Lăţimea de bandă: d.c. 100kHz 40Hz la 100kHz
Consum de curent: 15mA + IN
Rezistenţa internă (secundar): 25W
Masă: 15g

Traductoare de curent seria LTS

Nr. stoc 321-6315

Aceste dispozitive sunt traductoare unipolare în buclă închisă, ce se bazează pe efectul Hall. Printre avantajele utilizării acestor tipuri de traductoare se pot enumera: ieşirea este o tensiune, se pot efectua 3 măsurări diferite prin utilizarea diferiţilor pini, formatul este compact, astfel încât se poate monta pe circuit imprimat, oferă o bună precizie şi liniaritate, variaţie foarte mică cu temperatura.

Aceste tipuri de traductoare pot fi achiziţionate şi sub forma unui kit ce conţine 3 traductoare, 3 circuite imprimate şi instrucţiuni pentru o utilizare rapidă.

Caracteristici tehnice
Curentul nominal: 8, 12 sau 25 ARMS (LTS 15:5,75 sau 15 ARMS)
Lăţimea de bandă: 0 100kHz (-0,5 dB)
Tensiune de alimentare: 5V
Tensiunea de ieşire: 2,5V pentru valoarea nominală a curentului
Precizie: ±0,7% la 25°C
Liniaritate: <0,1% Timp de răspuns: <200 ns Domeniul de temperatură: -10°C ... +85°C Masă: 10 g Traductor de tensiune LEM

Nr. stoc 286-361

Este vorba despre un traductor de tensiune cu montare pe PCB. Dispozitivul, a cărei funcţionare se bazează pe efectul Hall, este protejat într-o carcasă de plastic anti flacără, ce oferă şi izolare galvanică între circuitul primar şi cel secundar. Traductorul este ideal pentru măsurarea tensiunilor din circuitele de c.a. şi c.c. cu impulsuri. Utilizatorul trebuie să selecteze o rezistenţă pe care să o înserieze în circuitul primar cu scopul de a permite măsurarea tensiunii.
Răspusul oferit este practic instantaneu. Acest tip de traductor poate fi utilizat în numeroase circuite, cum ar fi pentru surse de alimentare de c.c., UPS-uri, sisteme de măsurare, sisteme cu relee etc.

Caracteristici tehnice
Tensiune de alimentare: ±15V ±5%
Curent nominal: 10mA
Curent de ieşire; 25mA (nom)
Raportul numărului de spire; 2500:100
Precizie: +25°C ±0,6% din IN
Izolaţie: 2,5kV rms/50Hz/1 min.
Liniaritate: <0,2% Timp de răspuns: 40ms (cu rezistenţă înseriată 25kW) Consum de curent: 10mA + curentul de ieşire Rezistenţa internă: (primar) 250W Rezistenţa internă: (secundar) 110W Temperatura de lucru: 0 ... +70°C Masa: 22g Senzori de deplasare liniară
Traductoarele de deplasare liniare fac parte din categoria traductoarelor de deplasare şi viteză, şi au un rol foarte important în cadrul sistemelor automate sau de măsurare cu buclă de feedback. Iată un posibil exemplu:

Traductor de deplasare LVDT d.c. – Solartron

Nr. stoc 646-454

Aceste dispozitive constau din trei bobine (una pentru alimentare cu energie, două pentru detecţie) şi un miez mobil de fero-nichel. Ele trebuie acţionate de un semnal sinusoidal pentru a produce un semnal de ieşire de amplitudine şi fază direct proporţională cu poziţia miezului în raport cu bobinele de detecţie. Pentru demodularea semnalului de ieşire este necesar un circuit detector de fază.
Avantajele cele mai importante ale LVDT sunt:
Nu apar probleme de uzură ca în cazul potenţiometrelor;
Rezoluţie infinită, precizie şi liniaritate foarte bune;
Nu apar frecări în sistemul monitorizat.
Acest traductor este disponibil în patru variante diferenţiate de domeniile de măsurare, de la ±1mm la ±50mm. Tipul prezentat dispune de circuit de modulare şi demodulare încorporat, astfel încât semnalul de ieşire este direct un semnal de curent continuu proporţional cu poziţia miezului. Cablul furnizat este din PVC ecranat şi are o lungime de 3m. Seria DFg: are ansamblul electronic şi bobina separate, cu miezul liber fixat cu un lagăr de poliacetal homopolimer pentru cerinţe de ghidare speciale. Seria DG 2.5: are o armătură tensionată cu arc, nerotativă, ce se deplasează pe lagăr de precizie cu bile.

Caracteristici tehnice
Tensiune de intrare: 10 – 24V c.c
Curentul necesar: la 10V 10 – 15 mA
Sensibilitate: la 10V 780 mV/mm (tip.) DFg5; 560 mV/mm
Riplu ieşire: <1% FSD Constanta timp de răspuns: 1,5 ms Frecvenţă de răspuns: -3dB la 100Hz Sensibilitate: <0,01%°C Nelinearitate: 0,3% Coeficienţi de temperatură: DFg1; <0,01%°C, altele <0,005%°C Plaja de temperatură: -20 ... +80°C Module hibride pentru condiţionare de semnal LVDT

Nr. stoc 286-254

În cazul în care se optează pentru un traductor LVDT fără circuit de modulare/demodulare încorporat, semnalul acestuia trebuie prelucrat extern. Se poate utiliza un modul hibrid, de dimensiuni reduse, pentru utilizare pe circuitul imprimat. Acesta conţine toate circuitele necesare obţinerii celor mai bune performanţe de la un traductor a.c. tip LVDT.

Caracteristici tehnice

Tensiune de alimentare: ±15V (nom), ±7,5 – 18V acceptabil
Plaja de temperatură: 0 … +70°C
Montaj: Acoperire de protecţie
Oscilator
Tensiunea de comandă: 5V rms (nom), 0,5 – 7V (cu rezistor)
Frecvenţa de comandă: 5, 10 sau 15Hz (nom) 1 la 20kHz cu 2 rezistenţe
adiţionale
Curent de comandă: 50 mA rms. (max.)
Coeficient de temperatură: 0,004%/°C tipic
Control amplitudine: Facilitate de control
Protecţie: Protecţie la scurtcircuit
Demodulator
Sensibilitate:(9 game de amplif.) Intrare de la 2,5 la 3,75mV rms pentru ieşire de 5V dc
Tensiune de ieşire: ±5V dc
Impedanţă de ieşire: <1W Filtru de ieşire (ajustabil): -3dB la 500Hz Neliniaritate: <0,02% Coeficient de temperatură: zero 0,003%/°C (tip), amplif. 0,004%/°C (tip) Masă: 3,3 g www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu