Senzori şi traductoare pentru aplicaţii de automatizare

by donpedro

Conducerea unui proces presupune informaţii cât mai complete şi corecte asupra parametrilor mărimilor fizice care caracterizează acel proces. În cazul unui proces automatizat, conducerea sistemului se face fără intervenţia omului, pe baza informaţiilor culese din proces cu ajutorul traductoarelor. Firma Aurocon COMPEC, vă oferă o plajă foarte largă de senzori şi traductoare pentru aplicaţii de automatizare, precum şi accesoriile necesare acestora.

Într-o definiţie succintă senzorul este un sistem destinat determinării unei sau unor proprietăţi, cuprinzând atât traductorul, care transformă mărimea de intrare în semnal electric util, cât şi circuite pentru adaptarea şi conversia semnalelor, şi eventual pentru prelucrarea şi evaluarea informaţiilor. Există foarte multe clasificări ale senzorilor şi traductoarelor: cu sau fără contact, absoluţi sau incrementali (în funcţie de mărimea de intrare), analogici sau digitali (în funcţie de mărimea de ieşire) etc.
Senzorii şi traductoarele sunt elemente tipice ale sistemelor de automatizare. De asemenea sunt utilizaţi şi în cazul cercetării, analizelor de laborator – senzorii şi traductoarele fiind incluse în lanţuri de măsurare complexe, care sunt conduse automat.
Alegerea senzorilor şi traductoarelor trebuie făcută ţinând cont de proprietatea de monitorizat, de domeniul în care variază aceasta, de dimensiunile ce trebuie respectate sau de geometria sistemului, de condiţii speciale de mediu sau de lucru, de tipul mărimii de ieşire şi nu în ultimul rând de cost.
Firma Aurocon COMPEC vă oferă senzori şi traductoare ce acoperă toate aplicaţiile de automatizare şi monitorizare. Astfel pot fi identificaţi senzori de proximitate, traductoare de tip Hall, traductoare de deplasare şi viteză, senzori şi traductoare de forţă, senzori de temperatură, senzori de umiditate, senzori pentru gaze, senzori de curent, switch-uri optice, senzori de presiune, cititoare de coduri de bare etc.

Senzori de proximitate
În sens larg proximitatea se referă la gradul de apropiere dintre două obiecte, dintre care unul reprezintă sistemul de referinţă. Senzorii de proximitate sunt senzori de investigare, a căror particularităţi constau în distanţele mici de acţiune (zecimi de mm şi mm), şi în faptul că în multe cazuri sunt utilizaţi la sesizarea prezenţei în zona de acţiune.

Senzori de proximitate capacitivi

Nr. stoc 413-9540

Senzorii capacitivi se bazează pe variaţia capacităţii electrice într-un circuit, şi au avantajul că pot detecta şi obiecte nemetalice. Sunt însă sensibili la factori perturbatori, cum ar fi murdărirea feţei active.

În cele ce urmează vă este prezentat un exemplu din cadrul ofertei de astfel de senzori şi anume un senzor capacitiv cu domeniu mare de detecţie şi rezistenţă la temperaturi ridicate.
Cu o plajă de la 5mm (M5) până la 120mm (M32), acest tip de senzor dispune de o construcţie din oţel şi PTFE, precum şi cabluri speciale, ce permit lucrul la temperaturi de la -200°C la +250°C. Pentru fiecare senzor este necesar un amplificator.
Ieşire PNP normal deschis sau normal închis;
Amplificator cu reglarea sensibilităţii.

Caracteristici tehnice

Senzori de proximitate inductivi

Nr. stoc 413-9758 + 413-9764

Aceştia sunt cei mai răspândiţi, fiind realizaţi într-o plajă largă de variante şi tipodimensiuni. Elementul activ al unui astfel de senzor este un sistem format dintr-o bobină şi un miez de ferită. Obiectul a cărui prezenţă se determină trebuie să fie metalic. Mărimea de ieşire poate fi analogică (proporţional cu distanţa dintre suprafaţa activă şi obiect), sau statică (aceeaşi valoare atât timp cât senzorul este activat).
Oferta firmei Aurocon COMPEC este foarte bogată, pornind de la variante economice, la variante cu performanţe ridicate.
Un exemplu poate fi sezorul analogic cu procesor integrat M18 – Analog Plus. Este vorba despre un senzor analogic inductiv cu procesor încorporat, ce oferă 3 ieşiri de tip switch independente, plus o ieşire analogică liniară pe întreg domeniul de măsurare. Este un dispozitiv ideal pentru aplicaţii ce necesită măsurare precisă fără contact, şi nu necesită circuit de control, putându-se autocontrola, economisind astfel timp, spaţiu de panou şi intrări în PLC. Unitatea de programare este opţională, putând fi folosită pentru programarea punctelor de switch şi monitorizarea ieşirilor dispozitivului.
Programarea punctelor de declanşare poate fi făcută oriunde în intervalul de sensibilitate, de către unitatea de programare sau de către PLC.
Ieşirea analogică 0-10V prezintă o neliniaritate de ±3% pe întreg domeniul de măsurare;
Programare de la distanţă a funcţiilor – ideal pentru zone cu poziţii inaccesibile sau greu accesibile;
Clasă de protecţie ridicată, cu rezistenţă mare le şoc şi vibraţii.

Caracteristici tehnice

Senzori de proximitate ultrasonici

Nr. stoc 399-5478

Funcţionarea se bazează pe măsurarea duratei de propagare a unui semnal ultrasonor între emitor şi obiect, iar distanţa maximă de lucru este în funcţie de natura traductorului (piezoceramic, electrostatic etc.) şi de frecvenţă. Iată de exemplu un senzor ultrasonic analogic M30 – acesta este destinat controlului exact al oricărei suprafeţe plane solide, lichidă sau pulbere. Senzorul dispune de ieşire de tensiune şi de curent, cu 12 biţi rezoluţie, de funcţie de evaluare memorată şi compensare de temperatură. Sunt disponibile trei domenii de sensibilitate: 500mm, 2000mm, 4000mm acoperind o plajă largă de aplicaţii, incluzând controlul nivelului. La început trebuie stabiliţi parametri de lucru, cu memorarea limitelor de evaluare A1 şi A2, cu compensarea de temperatură etc.

Caracteristici tehnice

Senzori de proximitate optici

Nr. stoc 256-455

În cazul în care obiectele investigate se găsesc la distanţe mai mari, senzorii inductivi şi capacitivi devin inutilizabili, domeniul fiind acoperit cu bune rezultate de senzorii optici. Aceştia funcţionează fie pe principiul transmisiei unui fascicul de lumină, fie pe principiul reflexiei.
Iată spre exemplu un senzor de proximitate optic cu reflexie, M18. Acest senzor cu cabluri deja montate, cu LED de stare, are o carcasă etanşă din poliamidă, ce-i conferă o clasă de protecţie IP67. Suprafaţa activă poate fi standard sau la 90°. Ieşirile sunt de tip PNP normal deschis sau normal închis. Dispozitivul este protejat la scurtcircuit sau la inversare de polaritate.

Caracteristici tehnice

Accesorii şi dispozitive de testare pentru senzorii de proximitate

Nr. stoc 286-254

Alături de senzorii propriu-zişi, vă sunt oferite şi diverse accesorii necesare, precum şi echipamente de testare.

Ca exemplu de astfel de echipament poate fi oferit testerul din imagine – ABS H1-121 destinat testării senzorilor de proximitate NPN şi PNP cu 3 sau 4 fire.

Caracteristici tehnice

Firma Aurocon COMPEC vă oferă senzorii, traductoarele şi accesoriile acestora, de care aveţi nevoie pentru sisteme de automatizare şi sisteme de măsurare. Căutarea produselor dorite se poate face cu mare uşurinţă accesând adresa www.rsromania.com

www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu