TRF6900 – cipset pentru transceiver RF, oferă o integrare cu un preţ scăzut

by donpedro

Din păcate noul cipset nu poate asigura integrarea noastră în Europa, doar uşurează implementarea unui sistem de comunicaţii fără fir.
Folosind integratul TRF6900/MSP430 de la Texas Instruments, puteţi realiza rapid şi cu costuri minime un sistem wireless performant, bazat pe funcţiile de radiofrecvenţă şi de microcontroler ale cipsetului.

Cipsetul constă din transceiverul pe un singur cip TRF6900 şi din microcontrolerul MSP430, care are un consum de curent foarte scăzut.
Sistemele implementate cu acest cipset lucrează în benzile de frecvenţe ISM nelicenţiate: de la 868 la 879 MHz pentru Europa şi de la 902 la 928MHz pentru SUA. Se asigură transmisii bidirecţionale de date.
Integrarea de nivel înalt oferită de acest cipset adaugă funcţionalitate de radiofrecvenţă unui sistem cu microcontroler.
Circuitul TRF6900 are mai multe moduri de lucru, ce includ şi modulaţia cu deviaţie de frecvenţă (frequency shift keying – FSK) şi modulaţia de frecvenţă de bandă îngustă. Dispozitivul integrează caracteristici precum sintetizator numeric direct de înaltă frecvenţă (DDS), oscilator comandat în tensiune (VCO), buclă cu calare de fază (PLL), amplificator de putere, preamplificator de zgomot redus (LNA), mixer şi slicer de date.

Folosirea lui TRF6900 uşurează considerabil lucrul în regim de consum redus, permiţând timpi foarte mici de pornire şi de oprire a sistemului. De asemenea, timpul de “run-in” este extrem de scurt, de numai 30 de microsecunde, ceea ce contribuie la sporirea duratei de viaţă a bateriilor. Circuitul integrat TRF6900 consumă doar 2 microamperi în modul stand-by, şi poate fi alimentat de la surse de tensiune în gama de la 2,2V la 3,6V.
Microcontrolerul MSP4300 asociat lui TRF oferă performanţe ridicate în regimul de lucru cu un consum de energie foarte scăzut. Microcontrolerul comută rapid pe TRF6900 în modul de adormire (standby) sau de oprire (shutdown) pentru a reduce consumul de curent, în timp ce nu necesită practic de loc energie pentru el însuşi!
Gama de frecvenţe de lucru a cipsetului este largă, se întinde de la 850MHz la 950MHz. În pofida alimentării de la o tensiune redusă, TRF6900 asigură la ieşire o putere de radiofrecvenţă de până la +5dBm. Soluţia este puternic integrată, oscilatorul de referinţă şi bucla PLL completă fiind incluse pe cipul lui TRF6900. La rândul său, microcontrolerul MSP4300 are un consum foarte redus de energie: 350mA când este activ, 1.5mA în regim de aşteptare (standby) şi 0.1mA atunci când este închis (off mode). În pofida acestor consumuri ultra-scăzute, microcontrolerul asigură performanţe ridicate, datorită arhitecturii RISC pe 16 biţi. Capacitatea de prelucrare este de până la 8 MIPS.
Pentru proiectanţii care vor să înceapă imediat implementarea de sistem wireless, Texas Instruments oferă un kit de evaluare a cipsetului pe care l-am descris, MSP-EVKTRF6900. Kitul include instrumente software uşor de folosit, bazate pe Windows, ce permit o programare a lui TRF6900 pe portul paralel, sau prin intermediul unei legături bidirecţionale de radiofrecvenţă, controlate de MSP430O112. Placa de cablaj a kit-ului se conectează direct la PC, folosind fie un port serial, fie unul paralel.
Domeniile de aplicare ale cipsetului sunt comunicatoarele de buzunar, alimentate din baterii, aparatele de măsură, automatizările casnice, sistemele de securitate şi BLC-urile electronice avansate.
www.ti.com/sc/techinnovations5

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu