Electronica Azi nr. 24

Martie 2002

Arhiva

Nokia prezintă primul său card radio multimode

Nokia D211 combină GPRS, HSCSD şi Wireless LAN, măreşte mobilitatea personală şi optimizează accesul de la distanţă la reţelele corporaţiilor.
Nokia a prezentat primul său produs care face disponibilă tehnologia GPRS pentru laptop-uri şi dispozitive handheld. Micul dar puternicul Nokia D211 este un card radio multimode care oferă acces Intenet “always-on” cu arii de acoperire GPRS, HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) şi Wireless LAN (Local Area Network). Produsul va fi disponibil în al doilea trimestru al anului 2002.
Nokia D211 este perfect pentru cei care folosesc un calculator portabil pentru rezolvarea afacerilor lor. Cardul permite trimiterea şi recepţionarea de email-uri, mesaje text, telefax-uri şi permite acces mobil la Internet şi intranet cu ajutorul unui laptop. Nokia D211 este compatibil cu un domeniu larg de dispozitive portabile care includ slotul II sau III de card PC şi au energie suficientă pentru alimentare. El funcţionează în mediile Windows™ 98, SE, Me, 2000, XP, Windows CE 3.0 şi Linux. Nokia D211 este de asemenea compatibil cu VPN (Virtual Private Network) pe reţele LAN mobile şi GPRS. Pentru utilizatorii de tipul firmelor, Nokia D211 şi VPN oferă o modalitate sigură pentru accesul la informaţiile confidenţiale ale companiei.
Nokia D211 funcţionează în reţele EGSM 900/1800 cu arii de acoperire GPRS, HSCSD şi Wireless LAN, iar tehnologia de conectare şi configurarea pot fi uşor modificate folosind interfaţa grafică util

Mai multe detalii

Infineon Technologies a anunţat disponibilitatea de memorii DRAM de 256 Mbit cu întârzieri mici

Infineon Technologies AG a anunţat disponibilitatea pentru testare a componentelor de memorie DRAM de 256 Mbit cu întârzieri mici (RLDRAM™). Proiectate special pentru utilizarea în reţele de mare viteză, RLDRAM este un SDRAM de mare viteză DDR (Double Data Rate) cu acces rapid, aleator, cu o lărgime de bandă foarte mare şi de mare densitate. Router-ele şi comutatoarele high-end, ca elemente cheie pentru realizarea de reţele actuale, pot fi acum echipate cu memorii care permit rate de transmisii de date foarte mari.
RLDRAM este oferit sub două configuraţii: 8M x 32 şi 16M x 16. Funcţionând la frecvenţe de tact de până la 300 MHz şi folosind o interfaţă DDR, RLDRAM suportă o lărgime de bandă susţinută de 2,4 Gbytes/s şi permite un acces aleator la oricare din cele 8 bank-uri. Arhitectura inovativă de memorie a componentelor permite un acces aleator foarte rapid cu o durată a ciclului de 25 ns, în comparaţie cu timpul de acces al DRAM standard de 50 ns sau mai mare. RLDRAM umple astfel golul dintre DRAM şi SRAM rapid.
Proiectanţii reţelelor de mare viteză şi echipamentelor de comunicaţii pot folosi acum Avnet Design Services Avalon™ Reference Design System pentru evaluarea şi îmbunătăţirea proiectelor lor folosind RLDRAM.
“Cu RLDRAM Add-on card care respectă Avalon şi nuclee FPGA IP, pro

Mai multe detalii

Traductoare de culoare reflectată care detectează culorile primare

Dispozitive unice care combină LED-uri şi traductoare într-o singură capsulă

Primele astfel de dispozitive din industrie, traductoarele reflexive de culoare TRS1722, TRS1755 şi TRS1766 includ un LED color şi un convertor lumină-tensiune cu filtru color într-o capsulă SMT pentru sesizarea culorilor roşu (630 nm), verde (567 nm) şi albastru (470 nm). Dispozitivele au o tensiune de ieşire direct proporţională cu lumina reflectată şi un curent de alimentare de 1,9 mA, permiţînd astfel aplicaţiilor cu consum mic sau alimentate de la baterie sesizarea culorilor.
Specificaţiile includ o tensiune de alimentare între 4.5 şi 5.5 Vcc, un domeniu de temperaturi de funcţionare de la 0°C la 70°C şi o tensiune de ieşire de 3.45; 2.43 şi 2.81V respectiv, cu un Eastman Kodak neutral-white test card la o distanţă de 1 mm. Dimensiunile dispozitivului sunt de 5 (L) x 3,8 (W) x 1,4 (H) mm.
Texas Advanced Optoelectronic Solutions
http://www.taosinc.com
Traductoarele reflexive de culoare TRS1722, TRS1755 şi TRS1766 - cu ieşiri proporţionale pentru detectarea culorilor roşu, verde şi albastru - au un LED color, un convertor lumină-tensiune şi un filtru color într-o capsulă SMT.

Mai multe detalii

Sistem optic de măsură care permite test pentru transport de 10 GbE

Un analizor de semnale de comunicaţii şi două module optice oferă viteză şi sensibilitate

Trei noi produse formează prima soluţie integrată din industrie care îndeplineşte cerinţele noilor standarde (10Gb OTN) pentru reţele optice de transport de tip 10-Gbit/s Ethernet (10GbE). Analizorul de semnale de comunicaţii CSA8000B şi două module optice de eşantionare oferă inginerilor de test viteze şi sensibilitate mai mari, ceea ce permite tranziţia către tehnologia ieftină 10GbE.
CSA8000B permite suportul modul-based pentru un întreg domeniu de rate de date telecom la 40 Gbits/s (OC-768). Modulul optic de eşantionare 80C08 permite testarea componentelor, modulelor şi sistemelor bazate pe standardul IEEE P802.3AE folosind rate de date 10Gbase-W şi 10GBase-R.
Un alt modul optic de eşantionare, 80C09, permite rate SONET/SDH şi rate 10Gb OTN specificate de ITU-T G.709. Ambele module oferă, opţional, recuperare integrată a tactului pentru ratele de date suportate.
CSA8000B are până la două canale optice şi opt canale electrice şi suportă module cu lărgimea de bandă de până la 50 GHz. Jitter-ul de comutare pe termen scurt este mai mic de 800 fsRMS şi stabilitatea bazei de timp este de ordinul 0,1 ppm. (CSA8000B, de la $19,990; 80C08, de la $28,000; 80C09, de la $29,500)
Tektronix, Por

Mai multe detalii

DIAMOND the fiber meeting

Încă din zorii omenirii natura ne-a furnizat modele pentru a ne ajuta în înţelegerea şi explicarea unor fenomene şi relaţii complexe. Observarea principiilor naturii şi a cauzelor care stau la baza acestora formează fundamentul inovaţiilor şi descoperirilor. Câteodată aceste inovaţii sunt chiar mai fascinante decât ceea ce a creat însăşi natura.
Tehnologia fibrei optice furnizează în acest sens un exemplu foarte bun.
Folosindu-ne de proprietăţiile sticlei, a devenit posibil transportul eficient al unui volum de informaţie fără precedent, transmise prin fibre extrem de subţiri, informaţii care au făcut viaţa noastră mai simplă şi mai sigură.
Există o multitudine de tehnologii remarcabile care au transformat comunicarea prin fibră optică în realitate.
Una din provocările care a trebuit depăşită a fost dezvoltarea de metode pentru alinierea precisă a elementelor optice astfel încât energia luminii şi implicit informaţia purtată de aceasta, să fie transmisă eficient.
Aceasta a fost provocarea asupra căreia s-a axat firma DIAMOND şi domeniul în care a stabilit standardele internaţionale care se impun a fi respectate şi urmate.
Ca şi în natură, inovaţia tehnologică ne-a dat posibilitatea realizării unor minuni.

Grupul DIAMOND a crescut dintr-o firmă modestă care îşi are originile în anul 1958, firmă specializată în

Mai multe detalii

Nokia determină o transparenţă mai mare pentru industria reţelelor de comunicaţii

Tehnologia modulară de la Nokia bazată pe open interfaces va fi disponibilă şi va permite o dezvoltare mai eficientă a produselor.
Nokia a anunţat astăzi la 3GSM World Congress de la Cannes, Franţa, strategia pentru realizarea de o mai mare transparenţă pentru produsele destinate industriei reţelelor de comunicaţii. Această transparenţă va îmbunătăţi eficienţa R&D, va micşora timpul de lansare al produselor şi va permite oferirea de noi servicii mobile.
Activităţile de standardizare (de exemplu 3GPP, IETF) se alătură iniţiativelor de standardizare de facto pentru specificarea interfeţelor interne ale elementelor cheie ale reţelelor. Scopul este crearea unei industrii deschise, competitive. Pentru susţinerea acestei dezvoltări, Nokia va folosi tehnologiile sale împreună cu alţi producători de elemente de reţea. O activitate principală a acestei strategii este iniţiativa Open IP Base Station Architecture anunţată astăzi.
Ca parte a acestei strategii, Nokia Networks a fondat o nouă unitate pentru determinarea transparenţei pentru reţelele mobile. O unitate Technology Modules va dezvolta produse şi le va comercializa în aceleaşi condiţii pentru toţi furnizorii de echipamente mobile de reţea, inclusiv pentru Nokia. Unitatea Technology Modules a contactat câţiva furnizori de echipamente pentru reţele mobile în legătură cu o viitoare colaborare. Primul modul de produse va fi disponibil la mijlocul anului 2002.
Nokia este lider mondial în comunicaţiile mobile. Susţi

Mai multe detalii

EEPROM-uri seriale în capsulă SOT-23

Dispozitivele PMOS permit toate densităţile până la 16 Kbits EEPROM-urile seriale PMOS I2C 24LCxxB şi 24AAxx, cele mai mici astfel de dispozitive, sunt livrate în capsule cu 5 pini SOT-23. Dispozitivele, cu capacităţi de la 128 bits la 16 Kbit, permit proiectanţilor flexibiliate în plasarea acestor memorii în spaţii mult mai mici decât până acum, mai ales pentru dispozitivele mobile.
EEPROM-ul are o suprafaţă de 8,26 mm2, cu 72% mai mică decât dispozitivele ce folosesc capsule SOIC cu 8 pini. Dispozitivele funcţionează la 2.5V (24LCxxB) şi la 1.8V (24AAxx) şi consumă 1 mA atunci când sunt active şi 1µA în standby.
Microchip Technology, Chandler, AZ

http://www.microchip.com

Mai multe detalii

Cele mai mici filtre RF SAW

Dispozitivele sunt cu 40% mai mici şi cu 60% mai uşoare
Folosind împachetarea chip-scale, familiile de filtre RF SAW SRF942NLC61 şi SRF 1842NFC61 pretind a fi cele mai mici de pe piaţă, oferind o reducere cu 40% a dimensiunilor (2.0 x 1.5 mm) şi o reducere cu 60% a greutăţii (7mg) în comparaţie cu filtrele convenţionale SAW. Conform celor afirmate de companie, dispozitivele îndeplinesc cerinţele pentru proiectarea de mobile-comunications mai mici şi mai mobile şi au aceleaşi performanţe electrice ca şi filtrele SAW în capsule mai mari.
Familia SRF942NLC61 suportă domeniul de frecvenţă EGSM 900-MHz, iar familia SRF1842NFC61 suportă domeniul DCS 1,8-GHz. Filtrele permit de asemenea proiectanţilor alegerea de opţiuni pentru interfaţă, inclusiv patru pini pentru tipuri de ieşiri single-ended şi cinci sau şase pini pentru tipuri de ieşiri echilibrate. (mostre sunt disponibile acum; producţia de serie în al doilea trimestru).

Toshiba America Electronic Components
tech.questions@taec.toshiba.com
http://www.chips.toshiba.com

Mai multe detalii

Integrarea de putere şi inteligenţă în aplicaţiile de control al mişcării

Steve Bowling - Principal Applications Engineer
Microchip Technology Inc.
www.microchip.com

Multe proiecte pentru controlul mişcării includ acum un MCU sau un controler de semnal digital (DSC - digital signal controller) pentru rularea algoritmilor pentru controlul mişcării. Costul acestora a scăzut foarte mult în ultimii zece ani, permiţând folosirea lor şi de către aplicaţiile ieftine.

În acest articol sunt arătate câteva tehnici folosite pentru interfaţarea nivelului logic I/O al unui MCU sau DSC cu un etaj electronic driver de putere. În plus faţă de raportul preţ-performanţă se pot face multe compromisuri în proiectarea interfeţei. Alegerea componentelor interfeţei se face în funcţie de răspunsul la următoarele întrebări:
• Ce tip de motor trebuie controlat?
• Ce tip de algoritm este folosit pentru controlul motorului?
• Care cerinţe ale interfeţei pot fi îndeplinite de perifericele controlerului?
• Care sunt cerinţele de securitate electrică?
• Proiectarea va fi folosită pentru dezvoltarea produsului?

Interfaţa pentru comanda porţii
Topologia de ieşire în jumătate de punte este folosită pentru controlul multor tipuri de motoare, inclusiv motoare de curent continuu cu perii, motoare de curent continuu fără perii, motoare inductive de curent alternativ şi motoare de curent alternativ cu magnet permanent. Etajul de putere necesită o interfaţă pentru comanda porţii care realizează cel puţ

Mai multe detalii

Transmitere de curent şi tensiune Northern Design

Figura 1Transmiterele produse de firma Northern Design sunt destinate conversiei tensiunilor şi curenţilor alternativi în semnale 4 - 20mA în vederea afişării sau înregistrării acestora în sistemele de achiziţie şi control industriale.
Transmiterele sunt construite pentru montare pe şină sau pe suprafeţe plane, cu şurub.
Gama de semnale preluate este de 60 - 650V ca şi respectiv 1 - 300A ca.
Pentru transmiterele de curent conectarea se poate face cu şurub sau prin trecerea cablului prin gaură.
Toate transmiterele au izolare galvanică intrare / ieşire.
Caracteristici tehnice

Figura 2 A, 2BI. Transmitere de curent cu trecere prin gaură XD10 şi XD19
Domeniul de curent
XD10: 5 / 10 / 15 / 20 / 25A ca
XD19: 30 / 40 / 50 / 60 / 75 / 100 / 150 / 200 / 250 / 300A ca
• Semnal de ieşire: 4 - 20mA sau (0 - 1)Vcc;
• Frecvenţa semnalului: 40 - 5000Hz;
• Calibrat pentru semnal rms;
• Dimensiune gaură pentru conductorul de curent
XD10: 10mm diametru;;
XD19: 19mm diametru;
• Tensiune de izol

Mai multe detalii

MICROSPACE-PC de la Digital-Logic

Unul dintre cele mai mici şi silenţioase PC-uri

Digital-Logic AG, Luterbach/Elveţia oferă, odată cu MICROSPACE-PC, unul dintre cele mai mici şi mai silenţioase PC-uri pentru aplicaţii industriale şi comerciale. Calculatorul este remarcabil datorită dimensiunilor sale mici de numai 159mm x 148mm x 66mm şi datorită formei sale atractive. El este echipat cu cele mai noi componente cu consum mic şi foloseşte puternicul CPU low-voltage şi un sistem de răcire pasiv pentru care este necesar un patent. Deoarece nu are ventilatoare, nivelul de zgomot pentru acest calculator este foarte scăzut (

Mai multe detalii

Interfaţarea DS1620 cu microcontrolerul DS5000/8051

Introducere
Termometrul şi termostatul digital DS1620 oferă citiri de temperatură pe 9 biţi. Are trei ieşiri de alarmare, ceea ce face ca dispozitivul să poată fi folosit şi ca termostat. DS1620 încorporează o interfaţă pe trei fire şi poate fi controlat folosind DS5000 Secure Microcontroller compatibil 8051. DS1620 se conectează direct la portul I/O al microcontrolerului DS5000, iar cele trei fire şi citirile de temperatură sunt comandate de drivere software low-level, aşa cum este arătat în acest articol.

Controlul temperaturii cu DS1620
Ieşirile termostatului DS1620 îi permit acestuia controlul direct pentru dispozitivele de încălzire sau răcire. THIGH este “1” logic dacă dispozitivul depăşeşte o anumită limită setată în registrul TH. Ieşirea THIGH poate fi folosită pentru a indica faptul că a fost depăşită limita maximă de temperatură sau ca parte a unui sistem în buclă închisă pentru acţionarea unui sistem de răcire şi oprirea acestuia atunci când temperatura revine în domeniul admis.
TLOW este în “1” logic atunci când temperatura dispozitivului scade sub valoarea setată în registrul TL. TLOW rămâne activă până când temperatura DS1620 depăşeşte valoarea stocată în registrul TL. TCOM este în “1” logic atunci când temperatura depăşeşte valoarea setată în registrul TH şi rămâne în această stare până când temperatura dispozitivului scade sub valoarea setată în registrul TL. În acest mod poate fi obţinut orice histerezis

Mai multe detalii

OrCAD Capture (Ghidul Utilizatorului ) - Versiunea 9

- continuare din numărul trecut -

Cum se editează o valoare de proprietate în editorul de proprietăţi
1. În editorul de proprietăţi, se selectează celula care conţine valoarea de schimbat.
2. Se tipăreşte noua valoare şi apoi se apasă tasta Enter. A se nota că schimbarea unei valori de proprietate a unei replici determină ca valoarea să “străbată” până la toate apariţiile replicii care nu au o valoare independentă de cea a replicii.

Notă. Unele valori de proprietate (acelea care sunt semnificative în proiectarea bazei de date) nu pot fi editate. Unele valori de proprietate (acelea care sunt semnificative în planificarea bazei de date) nu pot fi şterse.

Cum se editează o valoare a proprietăţii pentru toate replicile şi apariţiile expuse curent în editorul de proprietăţi
1. În editorul de proprietăţi se selectează coloana cu numele proprietăţii care are valoarea de schimbat.
2. Din meniul care apare prin clicul butonului drept al mouse-ului, se alege comanda Edit. Capture expune o boxă de dialog pentru proprietatea selectată.
3. Se tipăreşte noua valoare pentru proprietate şi se clicăie OK. Noua valoare se aplică la acea proprietate pentru fiecare replică şi apariţie care este expusă curent în editorul de proprietăţi.

Cum se şterge o proprietate în editorul de proprietăţi
1. Se selectează coloana proprietăţii de şters.
2. Se clicăie butonul Delete Property (Şterge Proprietatea). Proprietatea este îndepărtată. Coloana proprietăţii r

Mai multe detalii

Lumea SMT 1 – generalităţi

4 PLANTAREA COMPONENTELOR
Clara Petrică - Amtest Associates

În general maşina de plantare a componentelor este cea care determină viteza întregii linii de producţie. Menţionez încă o dată - nici o maşină din linia de producţie nu trebuie să le ţină în loc pe celelalte.
Principiul de lucru al maşinii de plantat componente este simplu - ridică cu ajutorul unui cap de plantare cu vacum o componentă ambalată în “feedere” şi o depune pe placă, în poziţia şi cu orientarea corectă.
O placă este introdusă în maşina de plantat componente în 2 moduri: manual (în cazul producţiei mici) sau automat cu ajutorul benzilor de transport/conveyor.
Odată încărcată placa, maşina de plantat componente foloseşte o corecţie optică pentru a determina dacă placa se află exact în poziţia de origine; dacă este cazul, execută corecţia necesară. Placa este fixată în poziţia de origine fie mecanic cu ajutorul unor pini, fie optic prin căutarea pe placă a unui punct de origine marcat în timpul procesului de realizare a cablajului. Punctul de origine poate avea forme şi mărimi diferite; acelaşi punct poate fi folosit şi la alinierea plăcii în maşina de depunere a materialului.
Modul generic de ambalare al componentelor este “feeder-ul”. Acestea pot fi de 3 feluri: rola/reel, bagheta/stick sau platou/tray.
După ce componenta este ridicată, ea trebuie aliniată pentru a se afla în poziţia de plantare; alinierea se poate face mecanic cu ajutorul unui cleşte sau optic cu ajutorul

Mai multe detalii

TEHNICI DE INSPECTARE A CIRCUITELOR IMPRIMATE

Am descris în articolul din numărul trecut că inspectarea circuitelor imprimate se referă în principal la pasta de lipit şi/sau lipituri. Cele mai reduse detalii din punct de vedere al dimensiunilor pe care le vizam au aprox. 25 um. Imaginea care stă la baza analizei (inspecţiei) este produsă cu o oarecare rezoluţie şi o viteză de achiziţionare a datelor specifice fiecărei metode, fiecărui echipament.
Viteza de inspectare depinde mult de aplicaţie. Pentru procesul de control nu este întotdeauna necesar să se inspecteze întregul cablaj.
• La un nivel aproape de zero al defectelor, inspectarea 100% se impune cu un indice de timp de 30 secunde, la producţia “in line”.
• La cablajele cu suprafaţa de până la 300 x 400mm şi imaginea elementelor ce sunt folosite de 25 x 25um, un total de 48.000.000 elemente pot fi captate în 30 sec. Distanţa măsurabilă Z va fi de 0.5mm pentru pasta de lipit şi 3mm pentru lipituri.
• Inspectarea tehnică descrisă este cu toate conectările uşor de realizat şi nedistructivă.
Se disting două domenii: optic şi cu raze X.

TEHNICI OPTICE
Tehnicile optice se pot separa în 2D, 2Dt şi 3D.
Cu tehnici 2D se produce o imagine mărită o obiectului de inspectat în care conturul obiectului contrastează, dând toate informaţiile în 2D.
Folosind iluminare puternică, sistemele 2D pot fi îmbunătăţite până la a treia dimensiune - înălţimea componenetei = acestea se numesc tehnici 2Dt.
Majoritatea echipamentelor furnizează, de

Mai multe detalii

Convertor digital analog (DAC) stereo de 18 biţi cu CODEC vocal integrat

STw5094, cip DAC stereo cu CODEC vocal, are o performanţă audio de înalt nivel şi un consum de putere de numai 13mW în regim de funcţionare normală şi de 1mW în regim de standby. În interiorul cipului se găseşte un DAC stereo delta sigma de 18 biţi cu frecvenţe de eşantionare de 8, 11.025, 22.05, 44.1 şi 48 kHz. Circuitul primeşte la intrare eşantioane de la un decodor digital prin intermediul unui bus I2S de mare viteză. Driverele pentru căştile stereo sunt de asemenea integrate pentru a permite o conectare simplă şi directă. Cipul include un multiplexor de intrări analogice pentru selectarea între muzica digitală decodată sau semnalul radio FM; semnalul de intrare este trimis apoi către amplificatorul de căşti. Amplificatorul de căşti are o putere de 2x20mW pentru o sarcină de 30W cu regim dinamic de 92dB, distorsiuni armonice totale de 0,01% şi o putere de ieşire de 16.5mW. Cipul, într-o capsulă TFBGA36 de 6x6mm, funcţionează la o tensiune digitală de 1.8…3.3V şi la o tensiune analogică de 2.7…3.3V.

Mai multe detalii

Cipuri pentru recunoaşterea amprentelor III

Continuare din numărul trecut

6 Securitate
Securitatea unui sistem de recunoaştere a amprentei poate fi împărţită în două mari domenii: securitatea electronică (“Sistemul de la celălalt capăt al firului este sigur?”) şi siguranţa amprentei (“Degetul aparţine unei persoane în viaţă sau este un fals?”).
În primul rând este important să nu uităm că o siguranţă absolută nu există. Tehnicile de protecţie trebuie adaptate costurilor dispozitivului care trebuie protejat. Vom discuta despre creşteri ale gradului de securitate la costuri rezonabile.

7 Siguranţa amprentei pentru un sistem de recunoaştere a amprentei
Să începem cu următoarea afirmaţie: atunci când trebuie să vă dovediţi identitatea nu faptul că sunteţi în viaţă este cerut, ci ceva mai mult. Ceea ce se doreşte este “Eu sunt d-l Popescu şi sunt de acord cu tranzacţia”. Cu alte cuvinte, “Sunt în viaţă, nu sunt ameninţat şi sunt de acord să fac asta şi asta". Acest sistem nu poate fi realizat astăzi (cum pot fi citite gândurile?), dar acesta ar fi sistemul suprem.
Cel puţin această remarcă arată că suntem de acord cu tranzacţia. Un sistem de recunoaştere a amprentei este deja o metodă bună deoarece aţi atins în mod voluntar un dispozitiv, astfel că aţi arătat că sunteţi de acord. Acest lucru este diferit de recunoaşterea feţei, de exemplu: puteţi fi recunoscut fără aprobarea dumneavoastră.

7.1. Degetul aparţine unei persoane în viaţă
Dacă este uşor de păcălit un citito

Mai multe detalii

SISTEME MODULATOARE TV PROGRAMABILE PENTRU TRANSMISII SMATV SAU CATV

În acest articol vă prezentăm noul tip de modulatoare TV produse de firma ALCAD folosite în instalaţii SMATV sau CATV

Figura 1Scurtă prezentare
Modulatoarele TV sunt aparate care permit conversia semnalelor video şi audio asociate pentru o imagine TV într-un semnal purtătoare fie în banda FIF, banda S sau banda UIF şi care poate fi recepţionat cu un receptor de televiziune. Semnalele video pot proveni de la o multitudine de surse (videorecorder, DVD, receptor satelit analogic / digital, cameră video, etc.). Pentru recepţie TV sunt alocate în banda FIF canalele 2 - 12, banda S canalele S1 - S42, banda UIF canalele C21 - 69 pentru norma CCIR (având purtătoarea de sunet faţă de purtătoarea video la un ecart de 5.50 Mhz), respectiv FIF canale R1 - R12, banda S canalele S1 - S42, banda UIF C21 - 69 pentru norma OIRT (purtătoare sunet la 6.50 Mhz).

Figura 2

Mai multe detalii

Supravegheaţi-vă casa la preţ redus!

• Vedeţi ce se întâmplă în celălalt capăt al casei fără să fiţi nevoit să întindeţi fire;
• Funcţionează cu sisteme de transmisie mobile de 2,4GHz pe care le aveţi deja;
• Cel mai uşor mod de monitorizare a copiilor, a uşilor, etc.

Nu trebuie să cumpăraţi un sistem complet de camere mobile pentru a vedea şi auzi ce se întâmplă în celălalt colţ al casei deoarece puteţi folosi echipamentul pe care deja îl aveţi!
CamLinc este o cameră color mobilă de 2,4GHz pentru uz general care lucrează cu sistemele de transmisie existente pe 2,4GHz. Deoarece foloseşte canalele neutilizate de alte echipamente, nu trebuie să cumpăraţi alte echipamente. Nici o altă cameră mobilă nu oferă această flexibilitate!
Trebuie doar să aşezaţi camera în locul pe care vreţi să-l supravegheaţi (de exemplu camera copilului, la intrare, lângă piscină, etc), cuplaţi alimentarea, iar aceasta va transmite “live” semnale audio şi video color către receptoarele existente aflate la o distanţă de până la 100 de metri, în funcţie de construcţia casei. Camera transmite pe oricare din cele patru frecvenţe sau canale, astfel că dacă receptorul nu detectează imediat semnale puternice, schimbaţi doar frecvenţa.
CamLinc este construită cu un traductor CMOS şi lentile de unghi mare care pot cuprinde obiecte aflate la distanţă de la c

Mai multe detalii

Curăţenie fără dureri de spate!

• Nu va mai trebui să împingeţi aspiratorul dintr-o cameră în alta;
• Mai puţine particule de praf înseamnă mai multă curăţenie - nu va trebui să mai folosiţi aspiratorul aşa de des;
• Funcţionare silenţioasă - veţi putea face curăţenie fără să mai deranjaţi alţi membri ai familiei.

Vreţi un sistem central de ventilaţie dar nu doriţi să întindeţi tuburi prin toată casa. Puteţi acum avea o casă curată şi un stil de viaţă sănătos fără un proces complicat de instalare datorită acestui Built-In Vacuum System!
Cu o adâncime mai mică de 4 inci, această unitate de înaltă performanţă se păstrează în WC-uri, debarale sau pe perete şi se instalează în mai puţin timp (şi la un cost mai redus) faţă de un sistem central standard de ventilaţie. Fiecare unitate acoperă aproximativ 1500 “square feet”, în funcţie de configuraţia casei. Nu va mai fi nevoie să folosiţi aspiratorul!
Acest sistem vă permite să aveţi o casă mai curată şi mai sănătoasă faţă de casele în care este folosit aspiratorul. Deoarece este ţinut de obicei în WC sau în debara, sistemul nu va împrăştia praf sau alte particule în casă. Camera de vacuum şi sistemul triplu de filtrare a aerului maximizează fluxul de aer şi are o putere de absorbţie mult mai mare faţă de aspiratoarele obişnuite datorită motorului de 11 Amperi. El adună mai mult praf, astfel că nu veţi fi nevoit să

Mai multe detalii

Distracţie la maximum într-un spaţiu minim!

• Vedeţi tot meciul de hochei, chiar dacă sunteţi în garaj;
• Supravegheaţi camera copilului în timp ce pregătiţi masa, în bucătărie;
• Nu pierdeţi nici un apel important pentru că nu aţi auzit telefonul;
• Monitorizaţi timpul pe care îl acordaţi proiectelor d-voastră.

Dacă petreceţi mai mult timp în garaj sau în bucătărie decât în sufragerie nu înseamnă că trebuie să pierdeţi evenimentele importante. Trebuie doar să instalaţi acest TV/Clock/AM,FM Radio/Telefon integrat, foarte mic oriunde este puţin loc şi veţi putea urmări filme sau evenimente sportive, asculta ştiri la radio, răspundeţi la telefon hands-free şi chiar supraveghea camera copilului - toate acestea fără să fiţi nevoit să patrulaţi dintr-o cameră în alta.
Acest centru de comandă integrat este destul de mic pentru a se folosi în orice cameră unde spaţiul este foarte redus. Se poate folosi chiar şi în maşină sau în barcă! Atunci când doriţi să vă uitaţi la TV sau să vedeţi ce face copilul trebuie doar să ridicaţi monitorul color, plat, LCD, de 6,4". Pentru a opri aparatul trebuie doar să coborâţi monitorul.
Veţi fi uimit de cât de multă tehnologie este ascunsă în acest aparat compact. Este complet echipat cu tuner TV de 125 de canale cable-ready, un radio stereo AM/FM şi un telefon integrat. O intrare suplimentară audio/video RCA permi

Mai multe detalii

Paging integrat în sistemul audio

• Ascultaţi muzică şi paging prin acelaşi sistem de boxe
• Funcţionează cu sistemele audio existente
• Nu este nevoie de difuzoare separate pentru sistemul paging

De obicei sistemele audio şi de paging funcţionează separat dar, cu preţul a mii de dolari, se poate cumpăra un sistem audio multi-source, multi-room cu caracteristici paging integrate. Dar, datorită Auto Ducking Module, legătura dintre cele două sisteme a fost dramatic simplificată. El permite integrarea unui sistem separat de paging în sistemul audio existent şi nu produce sunete deranjante în difuzoare. Alte sisteme întrerup semnalul audio atunci când microfonul sistemului de paging este activat. Dar acest modul întrerupe treptat semnalul audio şi îl menţine întrerupt pe durata cât este activ pagingul. Atunci când pagingul se termină, modulul aduce încet semnalul audio la nivelul anterior. Tranziţia între semnale este fluidă şi naturală. Sistemul este complet non-proprietary şi funcţionează cu orice alte sisteme. De exemplu, el poate prelua o ieşire de paging de la Panasonic Phone Systems şi o ieşire de la un CD, iar ieşirea combinată a celor două semnale este trimisă către amplificatorul audio.
De fapt el nu este limitat numai la sistemele de paging. Dacă aveţi un JDS Stargate şi doriţi să auziţi un anunţ de Caller ID sau un alt mesaj în difuzoar

Mai multe detalii

Monitorizaţi temperatura din casă cu X10!

• Trimite citirile de temperatură către controlerul X10;
• Porneşte sistemul de încălzire/răcire atunci cînd temperatura scade/creşte faţă de nivelul stabilit;
• Înlocuieşte un traductor mecanic cu contact uscat, un modul Powerflash şi mult mai mult;
• Semnale digitale; mult mai sigur ca metodele anterioare de conectare;
• Poate fi setat de orice cod X10;

Transformaţi controlerul D-voastră inteligent într-un adevărat sistem de control al temperaturii din casă cu ajutorul TempLinc, un nou traductor revoluţionar care trimite citiri de temperatură şi le trimite către un controler X10. Trebuie doar să-l puneţi în camera a cărei temperatură vreţi să o monitorizaţi şi să conectaţi firul de alimentare. Iată doar câteva lucruri pe care acest puternic traductor le face:
• Comută automat un sistem de aer condiţionat de fereastră sau un ventilator de fereastră atunci când temperatura creşte peste nivelul prestabilit
• Porneşte sistemul de încălzire atunci când temperatura scade
• Dacă sistemul de control inteligent este echipat cu traductoare de mişcare sau cu un sistem de securitate, puteţi programa comenzi condiţionale care sunt trimise doar atunci când este cineva acasă
TempLinc poate transmite semnale atunci când temperatura se modifică sau dacă sunt cerute de controler. Est

Mai multe detalii

CASA INTELIGENTĂ - PARTEA a IV-a

Dacă vi s-a întâmplat vreodată să găsiţi fragmente din fundul cratiţei în omleta pe care o pregătiţi, ştiţi cât este de incomod. De ce să vă mai faceţi griji? Această problemă se poate rezolva folosind Scanpan 3-Piece Set. Piesele sunt finisate cu ceramică-titaniu şi pot fi folosite ustensile metalice. O hrană sănătoasă este importantă pentru toată lumea (poate nu şi pentru cumnatul dumneavoastră care se hrăneşte numai cu nuci). Dar, pentru restul dintre noi, o sănătate bună este o prioritate. Ştiţi că setul de ustensile folosit pentru gătit contribuie la calitatea mâncării? Gătirea cu ustensile care au o suprafaţă care nu se lipeşte reduce cantitatea de ulei folosit şi astfel sunt mai puţine grăsimi în mâncare.

Mai multe detalii

Acces rapid la sisteme de PC-uri integrate individuale

Digital-Logic AG a anunţat că BFAD este o îmbunătăţire a GETembedded! Platforma este parte a programului Digital-Logic Certified Integrators şi reprezintă adăugarea de smart Modules de la specialiştii elveţieni în integrarea computerelor.
Realizat pe baza GETembedded! Platforma BFAD dezvoltă şi realizează aplicaţii pentru uz industrial în domeniul echipamentelor medicale, automatizări industriale şi telecomunicaţii. Platforma GETembedded! combină cele trei tehnologii principale - calculatoare integrate, Linux integrat şi comunicaţii integrate - pe o singură placă. Această soluţie inovativă îndeplineşte cerinţele actuale ale pieţei, cum ar fi cerinţele privind comunicaţiile între procese, mai multă putere şi integrare pentru calculatoare şi arhitectura open software.

Concept modular inovativ
Odată cu smartModules, Digital-Logic oferă o familie completă de embedded-PC în formatul credit-card. Această familie cuprinde şase module disponibile în diferite configuraţii CPU, de la ELAN400 şi procesoare Pentium-III la P5, ZF586 şi Geode GX1. Ultimele modele sunt SM586PC cu PC-on-a-chip ZFx86 compatibil x86 şi grafică de înaltă performanţă şi SMGXPC, un calculator profesional bazat pe procesorul Geode GX1 de 300 MHz. Toţi membrii familiei smart Module sunt

Mai multe detalii

Regulator de temperatură cu PIC16F84

La prima vedere a acestui titlu de articol foarte mulţi vor pune întrebarea: - are sens să faci un regulator de temperatură cu ajutorul unui microcontroler cu un număr destul de redus de linii de port şi fără convertor A/D intern?
Trebuie să fac mărturisirea că iniţial când am demarat cu acest proiect nu exista (doar în faza de proiect ...) seria 16F87X şi ca atare nemulţumit de posibilităţile lui PIC16C71 care poseda convertor intern doar de 8 biţi am început experimentări pe PIC16C84 realizând un convertor chiar de 10 biţi. Ca sursă de inspiraţie voi indica de la început articolele AN512 şi AN513 din site-ul firmei Microchip care descriu posibilităţi de implementări ale unor astfel de convertoare. Acestea însă sunt practic două articole care schiţează această posibilitate, dar fără acestea nu aş fi demarat acest proiect.
Varianta de schemă iniţială folosea numai termorezistenţa Pt100 dar în urma funcţionării ireproşabile (a peste 5000h) am optat pentru o versiune care cunoaşte şi circuitul integrat specializat Lm35 pentru măsurare temperatură care este perfectă pentru aplicaţii de temperaturi cuprinse între [-20OC .. + 130OC].
Trecerea de la un tip la altul se face cu ştrapuri (tabelul alăturat schemei), iar utilizarea Lm35 mai cere şi o calibrare prin meniu pentru o mai bună precizie a măsurării temperaturii.
Cât despre termorezistenţa Pt100 acesta are o liniaritate foarte bună şi cu bună aproximare poate fi folosită formula: Rezistenţa PT100 funcţie de temperatur

Mai multe detalii

Traductoare de curent din noile generaţii

Traductorul de curent bazat pe efectul HALL este un element cheie pentru legătura între circuitele de putere şi cele de control în majoritatea aplicaţiilor de electronică de putere.
Datorită atât preciziei, cât şi măsurării cu izolare a curenţilor de frecvenţe cuprinse între 0 şi 200KHz, traductoarele contribuie la îmbunătăţirea eficienţei şi siguranţei echipamentelor, dar adesea se reproşează costul ridicat şi volumul ocupat în sistem.

Traductoare de curent compacte seria LAH

Firma elveţiană LEM vine în întâmpinarea acestor cerinţe prin noua serie LAH, datorită adoptării construcţiei pentru montare verticală.
Această serie cuprinde 3 tipuri de traductoare având construcţie identică:
a) LAH 25-NP permite obţinerea cu un singur traductor a trei domenii (8A, 12A, 25A) printr-o simplă conectare pe cablajul imprimat
b) LAH 50-P şi LAH 100-P sunt echipate, de asemenea, cu circuit primar triplu, cu deosebirea că secţiunea de conectare a primarului la cablaj este adaptată curentului măsurat.
Bazate pe principiul de operare în buclă închisă, traductoarele LAH oferă caracteristici electrice excepţionale: banda de frecvenţe de la 0 la 200KHz, timpul de răspuns la 90% s

Mai multe detalii

Crearea unui web site

Un website este, adesea, un lucru complex, care necesită timp şi o sumă de cunoştinţe variate, de loc de neglijat. Un website este, însă, un atu important. Simpla lui prezenţă online nu este însă suficientă pentru a aşi atinge scopul. Am să încerc să vă explic mai jos ce implică crearea şi îngrijirea acestuia şi de ce munca la un astfel de proiect nu se încheie odată ce este lansat online. Acest articol nu îşi propune să fie un curs tehnic la capătul căruia să vă puteţi creea propria prezenţă pe Internet, ci doar o trecere în revistă a aspectelor de care trebuie ţinut cont dacă doriţi să faceţi acest lucru.
Pentru început o trecere în revista a câtorva termeni din domeniu.
Pagina Web (Web Page) - este un simplu fişier text care, pe lângă textul propriu-zis, conţine o sumă de instrucţiuni simple, numite Tag-uri HTML. Acestea sunt interpretate de browser şi permit formatarea textului, înserarea de imagini, etc.
HTML (Hyper Text Markup Language) - Este limbajul ce reuneşte toate tag-urile. Browser-ul este cel care înţelege acest limbaj.
Web Browser - denumeşte aplicaţia folosită pentru a naviga pe Internet (Ex: Internet Explorer, Netscape Navigator). Trebuie să poată îndeplini două funcţii: să poată trimite cereri HTTP către un webserver şi, implicit, să accepte răspunsurile şi, a doua, să poată înţelege tag-urile HTML.
Web Server - o aplicaţie ce ştie să accepte cereri HTTP şi să trimită răspunsul adecvat. Un webserver poate deservi mai multe site-uri, la fel

Mai multe detalii

Un nou vierme a fost descoperit

Viermii, un tip de viruşi care se muliplică fără ajutorul unui anumit tip de fişiere, sunt din ce în ce mai întâlniţi pe Internet. Victimele sunt în principal programele de email sau de chat. Un astfel de vierme care se foloseşte de Outlook Express şi mIRC pentru a se multiplica a fost descoperit de curând de către Anti-Virus Emergency Response Team (AVERT).
Acesta este deghizat sub forma unor poze cu vedeta pop Britney Spears şi se trimite drept un email cu “Subject: RE: Britney Pics” şi conţine “Take a look at these pics” ... alături de un fişier ataşat denumit Britney.chm. Dacă încercaţi să deschideţi acest fişier veţi primi un mesaj de avertizare. Apăsând YES la acest mesaj viermele se va trimite automat la toate adresele de email din lista dumneavoastră (vezi imaginile).
În cazul în care primiţi un email cu attachement este indicat să nu îl deschideţi decât dacă îl aşteptaţi sau sunteţi sigur de conţinutul lui.

Mai multe detalii

Bug-uri de securitate descoperite în PHP

Probabil cel mai popular scripting language de pe Internet, PHP-ul poate rula pe orice sistem de operare şi pe o varietate de web servere. Din acest motiv, orice scăpare de securitate are un grad ridicat de gravitate.
O astfel de eroare a fost semnalată de Stefan Esser, membru la echipei de dezvoltare a PHP. Scăparea permite unui hacker să execute orice cod pe serverul care găzduieşte un site ce foloseşte PHP, cu drepturile pe care acesta le are. Bug-ul vizează toate versiunile de la 3.0.10 până la 4.1.1 şi poate fi rezolvat prin up-grading-ul la varianta mai recentă, 4.1.2, sau, unde acest lucru nu este posibil, prin aplicarea patch-ului corespunzător versiunii instalate. Atât patch-urile cât şi noua versiune se găsesc disponibile la download, gratis, la adresa:
http://www.php.net/downloads.php.
Dacă nici una dintre aceste soluţii nu este posibilă, puteţi evita vulnerabilitatea renunţând la facilitatea de up-load de fişiere din PHP. Acest lucru se face simplu, modificând în fişierul de configurare, php.ini, “file_uploads = off”.
http://www.php.net

Mai multe detalii

www.electronica-azi.ro

Site-ul ziarului nostru a căpătat în urmă cu o lună o faţă nouă
Mai mult decât atât au fost adăugate funcţionalităţi noi, care, sperăm noi vă vor fi de folos

În ceea ce priveşte prezenţa pe Interenet, Electronica-azi şi-a schimbat, de la începutul anului optica. Am dorit să transformăm site-ul în ceva mai mult decât un simplu mod de prezentare al ziarului, într-un punct de întâlnire al electroniştilor din România, într-o veritabilă comunitate. În acest scop a fost nevoie de o schimbare radicală, de adaugarea unor noi funcţionalităţi, atât de multe încât un design nou a fost necesar.
Astfel, noul site este împărţit în 4 categorii mari. Prima categorie este cea a informaţiilor şi aplicaţiilor utile. Grupată în meniul stânga, această categorie cuprinde posibilitatea căutării în paginile site-ului (în funcţie de cuvinte cheie şi de secţiunea dorită) sau posibilitatea abonării online la ziar prin completarea unor formulare identice cu cele din paginile publicaţiei. Vi se mai oferă deasemenea posibilitatea de a răspunde online la testele de verificare din ziar, corectarea răspunsurilor făcându-se pe loc, automat. Secţiunea dedicată arhivei a fost modificată, ea cuprinzând de acum, integral, toate articolele din paginile revistei. Fiecare număr va fi adăugat pe jumătate în arhivă la câteva zile de la apariţia pe piaţă, în timp ce a doua j

Mai multe detalii

Wireless LAN - reţea locală de calculatoare fără cabluri

Wireless LAN (Local Area Network) reprezintă o structură funcţională de calculatoare între care transferul de date se face prin unde radio. Conceptele şi echipamentele acestui nou domeniu reprezintă o adevărată provocare pentru ceea ce a însemnat până acum o reţea de calculatoare.
Multitudinea de cabluri, găuri prin pereţi şi tavane vor rămâne doar în amintirea celor care au instalat asemenea tipuri de reţele. Principalul avantaj al unui LAN fără cablu îl reprezintă desigur mobilitatea echipamentelor, atât de necesară în cadrul celor mai multe firme şi, de ce nu, chiar şi acasă. Înmulţirea laptopurilor, care prin definiţie sunt echipamente mobile, şi necesitatea cuplării acestora la un moment dat într-o reţea de calculatoare, pentru diverse scopuri, a impulsionat domeniul wireless.
Având în vedere faptul că la ora actuală majoritatea reţelelor de calculatoare sunt realizate clasic, adică legătura dintre calculatoare se face prin cabluri, va exista o perioadă de trecere către reţele wireless, în care vor convieţui ambele tipuri de reţele, adică la reţelele clasice se vor adăuga echipamente wireless. Pentru întreprinzătorii care îşi realizează acum reţelele locale de calculatoare, soluţia radio poate fi luată în considerare încă din etapa de proiectare a reţelei. Trebuie să precizăm că domeniul radio este bine standardizat atât din punct de vedere al benzii de frecvenţă (2,4 Ghz) cât şi din punct de vedere al standardului de autentificare şi cripta

Mai multe detalii