Electronica Azi nr. 121

Mai 2008

Arhiva

Agent dublu

Pentru a prinde foile din metal, în industria de automobile se folosesc frecvent bucşele de fixare. Pentru a asigura un flux de producţie continuu şi fără erori, este necesară o monitorizare permanentă pentru a asigura prezenţa unor astfel de bucşe. Cu un nou senzor pentru şuruburile de sudură, Turck oferă acum o alternativă accesibilă şi de încredere, metodelor de detecţie optică scumpe şi predispuse la erori sau nefuncţionare, folosite în trecut. Bucşele de fixare şi piuliţele de prindere sunt folosite pentru a asigura că toate componentele vehiculelor, precum cadrele, profilele U, scaunele automobilelor sau rezervoarele sunt asamblate în conformitate cu cererile de design. Dacă o singură piuliţă sau bucşă lipseşte din locul unde ar trebui să fie, producţia va stagna, iar lucrarea va intra în criză de timp. Sunt implicate costuri considerabile dacă erorile nu sunt detectate, iar părţile cu erori sunt menţinute în linia de producţie. Un întreg şasiu poate deveni inutilizabil pentru asamblarea ulterioară dacă părţile care trebuie prinse nu sunt sudate cum trebuie.

Verificările vizuale sunt predispuse la erori.
Pentru a evita aceste costuri considerabile este foarte importantă verificarea 100% a faptului că piuliţele şi bucşele sunt prezente.
Senzori

Mai multe detalii

Editorial

A trecut o lună de la prima expoziţie de electronică din România.
Aşa cum se obişnuieşte la sfârşitul unui asemenea eveniment, trebuie să “vorbească” datele statistice, performanţele obţinute şi, în final, concluziile.
Din punct de vedere al datelor statistice, cifrele sunt următoarele:
- Firme participante: 41 (5 firme din străinătate şi 36 companii româneşti). Sau, în procente: 88% participare românească.
- Vizitatori: 683 (220 studenţi şi 463 specialişti), trecând la procente, 32% studenţi şi 68% ingineri specialişti, profesori etc.
La expoziţiile din Occident se face un raport între numărul de vizitatori / număr zile / companii. La expoziţia din România acest raport ne spune că au fost aproximativ 16 vizitatori (16.65) / expozant şi aproximativ 4 (4.16) vizitatori / expozant / zi.
Înainte de a trece la o analiză a evenimentului, vreau să mai fac o comparaţie cu una dintre cele mai apreciate (în ultimul timp) expoziţii de electronică din lume - EmbeddedWorld, expoziţie care a avut loc anul acesta la Nurnberg iar editura noastră a fost partener media:
- Firme participante: 675 (din 20 de ţări!)
- Vizitatori: 17341 (din 60 de ţări!)
- Nr. vizitatori / expozant: aprox. 25 (25.69)
- Nr. vizitatori / expozant / zi: aprox. 8 (8.56)
Comparând cele

Mai multe detalii

Familia de microcontrolere Microchip USB, pe 16 biţi

Microchip prezintă al 12-lea membru al familiei de microcontrolere PIC24FJ256GB1 (MCU), care este microcontrolerul USB pe 16 biţi cu consumul energetic cel mai redus (curent de aşteptare 2,6µA) şi memoria cea mai mare (până la 256 KB Flash şi 16 KB RAM) de pe piaţă. Familia PIC24FJ256GB1 integrează un dispozitiv USB 2.0, gazdă integrată, funcţionalităţi dual-role şi OTG (On-the-Go), făcând ca proiectele embedded să implementeze caracteristici USB uşor şi economic. Microchip oferă de asemenea suport software complet, prin aplicaţii şi drivere gratuite USB. Aplicaţii precum scrierea şi citirea pe memorii Flash, interfaţarea cu reţele wireless şi actualizări ale sistemului pot fi activate cu ajutorul acestei familii de microcontrolere USB complete şi economice. Suplimentar, unitatea periferică CTMU (Charge Time Measurement Unit) - împreună cu kitul de dezvoltare software gratuit mTouch™ Sensing Solution - permit proiectanţilor adăugarea unei interfeţe tactile capacitive fără nicio componentă externă. Dispozitivul oferă până la 4 UART, 3 porturi SPI şi 3 I2C™ pentru extinderea capabilităţilor de control şi de asemenea funcţie de atribuire de pini “Peripheral Pin Select”, care oferă o flexibilitate mare de I/O.
www.micro

Mai multe detalii

Optocuploare ce suportă temperaturi de până la 110°C

Gleichmann Electronics anunţă disponibilitatea imediată a optocuplorului pentru temperatură înaltă NEC Electronics PS2561B cu operare până la o temperatură ambiantă de 110°C.
Dispozitivul PS2561B este caracterizat de o înaltă tensiune de izolaţie de până la 5000 Viso. Suplimentar, optocuplorul este potrivit pentru curenţi de intrare de la 1mA la 5mA. Pot fi aplicate tensiuni de ieşire colector-emitor de până la 80V şi curentul maxim de ieşire este de 50mA. Dispozitivul dispune de o capsulă DIP (dual in-line package) şi este opţional disponibil în versiunea cu montare pe suprafaţă (SMD) sau cu pini de trecere.
Temperatura înaltă la care operează optocuploarele este completată în cazul PS2761B-1 SOP (small-outline package) cu pasul între pini de 2,54 mm şi o tensiune de izolaţie de 3750 V, iar în cazul PS2861B-1 SSOP (shrink small-outline package) cu pasul între pini de 1,27 mm şi Viso de 2500V.
Toate optocuploarele de înaltă temperatură sunt conforme RoHS şi certificărilor internaţionale de siguranţă UL, CSA, BSI, SEMKO, NEMKO, DEMKO, FIMKO şi VDE.
www.msc-ge.com

Mai multe detalii

Silicon Laboratories prezintă familia Si823x ISOdriver

Silicon Laboratories Inc., lider în CI de semnal mixt, înaltă performanţă, analog-intensive, prezintă familia Si823x ISOdriver, driverele de poartă izolată cele mai integrate şi rapide din industrie. Ideală pentru surse de alimentare, control motoare şi sisteme de iluminare, familia ISOdriver integrează un izolator cu două canale şi un driver dual pe un singur cip, îmbunătăţind în acelaşi timp eficienţa şi permiţând clienţilor o performanţă mai ridicată. Bazat pe tehnologia patentată Silicon Laboratories de izolator RF şi designul de driver poartă CMOS, familia ISOdriver oferă o siguranţă ridicată de funcţionare, imunitate crescută la zgomot şi o reducere cu 50% a zonei PCB ocupate, comparativ cu abordările competitorilor. Uzual, proiectanţii de sisteme de putere se bazează pe optocuploare complexe costisitoare, care utilizează procese tehnologice exotice şi necesită o listă întreagă de componente - incluzând driver FET extern. Prin integrarea izolatorului şi driverului într-un singur cip, necesarul extern al ISOdriver se reduce la numai 3 condensatoare şi o diodă, permiţând o soluţie cu driver high-side/low-side sau dual low-side ce ocupă numai 200 mm2.
www.silabs.com

Mai multe detalii

Nou senzor pentru mouse

Avago Technologies prezintă un nou senzor de mouse optic optimizat pentru aplicaţii de mouse bazat pe LED. Avago ADNS-5050, disponibil în una dintre cele mai mici capsule din industrie, este un senzor de mouse de tip user-friendly care include câteva caracteristici integrate şi performanţe de urmărire îmbunătăţite. Suplimentar, alinierea optică de precizie nu este necesară, făcându-l uşor de instalat şi ideal pentru produse în serii mari. Acest senzor de mouse este o înlocuire a senzorului Avago ADNS-5020-EN şi oferă clienţilor o cale convenabilă de îmbunătăţire a portofoliului de produse de tip mouse. Senzorul pentru mouse optic ADNS-5050 împreună cu lentilele ADNS-5100/5100-001, dispozitivul de asamblare ADNS-5200 şi sursa de lumină LED HLMP-ED80 formează un sistem de urmărire compact pentru mouse care nu are componente în mişcare - făcându-l foarte sigur şi aproape fără întreţinere din punct de vedere al utilizatorului. Acest senzor compact este ideal pentru utilizare la dispozitive precum mouse optic, trackball optic şi dispozitive de intrare integrate. ADNS-5050 este capabil de detecţie a mişcării cu mare viteză (30 inch pe secundă (ips)) şi acceleraţii de până la 8g.
www.avagotech.com/opticalnavigation

Mai multe detalii

Dispozitive de control tactil particularizabile Omron

Omron Electronic Components Business - Europe (OCB-EU) oferă acum o tehnologie de senzor tactil în formă complet particularizabilă, permiţând crearea de controale rotative şi liniare, precum şi comutatoare simple on-off. Astfel se îmbunătăţeşte şi mai mult versatilitatea deja existentă a tehnologiei de control tactil, care permite utilizarea unor suprafeţe ne-conductive de orice formă pentru un control electric. Produsele sunt disponibile acum la Rutronik. Proiectanţii ce utilizează tehnologie Omron B6TS pot selecta acum diferite tipuri de controale pentru fiecare dintre cele 16 canale disponibile, permiţând ca un singur cip să gestioneze o combinaţie de dispozitive rotative, liniare şi comutatoare on-off. B6TS este oferit în versiuni cu 4, 8 şi 16 canale.
În acelaşi timp Omron a lansat o versiune nouă şi de înaltă performanţă a senzorului tactil cu 8 canale. Noul B6TS-08LF este caracterizat de o mai înaltă sensibilitate şi răspuns mai rapid decât versiunile existente.
Familia Omron B6TS de CI de control tactil dispune de o tehnologie uşor de integrat şi foarte tolerantă la mediul de lucru, oferind caracteristici precum: auto-învăţare, prag automat şi filtrare inteligentă, simplificând proiectarea de sisteme şi îmbunătăţind performanţele.

Mai multe detalii

Informaţii şi componente cu un singur click

Webg@te, platforma modulară eCommerce conţine catalog online, notificări asupra schimbării produselor (PCN) etc. Webg@te prezintă informaţii în timp real într-o manieră simplă şi uşor de utilizat, acceptând în acelaşi timp comenzi şi răspunzând la cereri privitoare la disponibilitate. Iar acum a fost îmbunătăţit cu adăugarea unui modul de oferte speciale. Există oferte speciale din toate gamele de produse prezentate împreună cu rezultatele normale ale căutării cerute de clienţi; aceste oferte speciale sunt însoţite de informaţii şi opţiuni de comandă. Webg@te se adresează atât inginerilor proiectanţi, cât si cumpărătorilor. Cu apăsarea unui singur buton se pot obţine informaţii privitoare la preţuri, termene, parametrii tehnici şi alte informaţii despre produs.
Mergând pe principiul creşterii valorii alocate cererii, se pare că Webg@te este din ce în ce mai văzut ca o unealtă de achiziţie. Conform unor statistici oferite de Broadliner chiar şi noii clienţi, la primele contacte, accesează tot mai mult sistemul de căutare lipsit de obligaţii. Mai mult, întreaga gamă de produse Rutronik este disponibilă pe Webg@te, cu oportunitatea de a comanda dispozitive de probă: semiconductoare, componente pasive şi electromecanice, ecrane, plăci embedded şi produse w

Mai multe detalii

“Plug and go” - kit de proiectare USB

Evaluare cu mare uşurinţă - această lansare unică în industrie în lumea convertoarelor analog/digitale este oferită în kit de proiectare format USB pentru familia de convertoare de joasă putere A/D SARah. Aceasta este familia de convertoare A/D care a fost proiectată şi lansată de producătorul german de semiconductoare ZDM AG şi Rutronik Elektronische Bauelemente. Aplicaţiile includ sisteme de control ale proceselor industriale, sisteme de înregistrare a datelor măsurate şi procesarea semnalelor digitale ale senzorilor. Această unealtă USB unică de demonstrare şi dezvoltare oferă clienţilor din industrie o evaluare exactă şi precum şi proiectul lor de circuit, scurtând prin aceasta timpul până la lansarea pe piaţă a produsului final. Alături de unealta de dezvoltare USB există şi o gamă de suport software, inclusiv analiză FFT (Fast Fourier Transformation). Modelul software comun tuturor membrilor familiei SARah permite reutilizarea programelor în multiple proiecte, economisind considerabil timpul de dezvoltare al produselor. Kitul USB cu o dimensiune de 5 cm x 2 cm este disponibil exclusiv la Rutronik.
www.rutronik.com

Mai multe detalii

Conectori FCI pentru card SD

FCI, lider al furnizorilor de conectori şi sisteme de interconectare, lansează un conector pentru memorie SD, ideal pentru utilizare în conectica dispozitivelor de stocare detaşabile. Gama de conectori nou introdusă este complet conformă cu cerinţele aplicaţiilor din industria auto în termeni de temperatură şi număr de cicluri de utilizare. Conectorii pentru carduri SD sunt disponibili acum la Rutronik. Din ce în ce mai des sunt utilizate playere MP3 sau sisteme mobile portabile GPS, iar fabricanţii de maşini facilitează această tendinţă prin proiectarea de vehicule cu conectare cu aceste tipuri de dispozitive. FCI a dezvoltat şi lansat pe piaţă o gamă de conectori pentru SD destinată pentru aplicaţiile particulare din segmentul auto. Conectorii auto SD răspund cerinţelor pentru aplicaţiile de electronică auto, operând într-o gamă de temperatură de la -400C la +1050C cu 12000 de cicluri de utilizare.
www.rutronik.com

Mai multe detalii

Lipirea selectivă - un pas către economia de personal!

Lipirea selectivă automată la ora actuală reprezintă cea mai interesantă arie în industria electronică. Contribuie substanţial la rentabilizarea procesului de producţie şi ne asigură obţinerea unei calităţi ridicate a produselor fabricate. Totuşi, relativele investiţii pentru un sistem de lipire selectivă complexă aduc beneficii de necontestat în timp, reprezentând o economie substanţială în forţa de muncă cu obţinerea unei calităţi ridicate, benefică atât firmelor mari, dar şi pentru cele mici şi mijlocii.
Au apărut odată cu apariţia tehnologiei de montare pe suprafaţă, deoarece pe aceste circuite rămân totuşi şi componente tradiţionale care în tehnologia SMT nu se pot lipi, aşadar acestea trebuind lipite prin tehnologia veche sau prin lipirea selectivă (amintim transformatoarele, condensatoarele, unele contacte etc.). Pentru ca să obţinem o calitate la fel de bună avem nevoie să folosim lipirea selectivă înlocuind cea manuală nu întotdeauna de încredere. Logica echipamentului de lipit selectiv este mobilitatea pe axele x-y-z ale circuitului, comandat de către un calculator prin softul aferent pe baze Windows, care poziţionează punctul ce urmează a fi lipit deasupra valului. Picioarele componentelor ajungând astfel în val se lipesc, asigurându-se a

Mai multe detalii

Z-Power LED P7

În efortul de a conserva energia şi a reduce emisia de CO2 care contribuie la efectul de seră, tot mai mult guvernele din întreaga lume au propus reguli pentru interzicerea folosirii lămpilor cu incandescenţă, pentru că folosec ineficient energia.
Seoul Semiconductor a primit lauri din partea industriei de LED-uri când a anunţat pentru prima dată 240 de lumeni pentru seria Z-Power LED P4, în decembrie 2006. De atunci compania a anunţat pe piaţă multe alte produse inovatoare care includ şi super bright single-package LED, 420 lumeni, cel mai subţire şi ieftin LED de 0.17mm, şi modulele Acriche care având un flux luminos de 80 lumeni prezintă facilitatea de a putea fi conectate direct la bornele de AC.
Aceste realizări au permis Seoul Semiconductor să rămână lider de piaţă în industria LED-rilor, fiind cunoscută în întreaga lume ca una din cele mai competitive şi inovatoare firme de LED-uri.
Seoul Semiconductors avansează considerabil în tehnologia LED-urilor, prin scoaterea pe piaţă a seriei P7 oferind consumatorilor o alternativă viabilă la lămpile cu incandescenţă, folosind eficient energia şi fiind prietenos cu mediul.
O lampă fluorescentă compactă consumă 15 waţi şi emite o lumină de 924 de lumeni arătând o eficacitate de 61 de lumeni/wat, în timp ce

Mai multe detalii

Sistem de dezvoltare ARM9 bazat pe STR912F

Placa de dezvoltare este realizată în jurul microprocesorului STR912FW4xx produs de ST, cu o putere maximă de calcul 96MIPS. Arhitectura sa se bazează pe un nucleu ARM9 (ARM966E-S RISC), utilizat pe scară largă, uşurând astfel munca dezvoltatorilor de sisteme şi de aplicaţii, în special pentru aplicaţiile de reţea Ethernet. Acest procesor conţine o cantitate considerabilă de memorie Flash cu utilizare flexibilă.
Principalele sale caracteristici sunt următoarele:
- Memorie FLASH: 512KB + 32KB
- SRAM: 32KB
- Interfaţă Ethernet: 10/100 full duplex
- Interfaţă USB slave
- Convertor A/D pe 8canale, 10-biţi
- Interfaţă de programare JTAG
- I2C, SPI, RS232, RTC, Motor Control
- 44 pini IO programabili accesibili prin conectoare (tolerează nivele TTL standard / +5V)
Conectorii de pe placă (4buc x 20pini) au următoarele funcţii:
- CN1: programatorul JTAG 20pini
- CN2: P4.0 - P4.7 (GPIO) sau intrările convertorului A/D 8canale
P7.6 P7.7 (GPIO),
Alimentare +3,3V
- CN3: P8.0 - P8.7 (GPIO)
P2.0 - P2.3 sau porturi I2C
P2.4 - 2.7 sau port SPI_0
Alimentare +3,3V
- CN4: P6.0 - P6.7 (GPIO) sau controler motor 3 faze+2 taho
P3.0 - P3.1 (GPIO) sau UART 0/2
P5.0 - P5.1 (GPIO), interfaţă CAN sau UART0
P3.4 - 3.7 (GPIO) sau port SPI_1
RESET, alimentare +3,

Mai multe detalii

SAGEM COMMUNICATIONS şi CODICO

În Februarie 2008, CODICO şi SAGEM COMMUNICATIONS - cel mai important producător francez de module de comunicaţie M2M pentru GPRS/EDGE/3G - au semnat un acord de cooperare pentru Europa Centrală şi de Est, unde CODICO va distribui de acum încolo noile module M2M produse de SAGEM.
În trecutul foarte apropiat, SAGEM COMMUNICATIONS a acordat o atenţie crescută segmentului M2M. Acest fapt a condus la lansarea campaniei “Freedom of Speech for Smart Machines”, pentru care departamentul de dezvoltare al SAGEM a realizat 5 noi modele. Cu acestea, SAGEM s-a poziţionat extrem de bine în vederea consolidării şi extinderii poziţiei sale de lider între producătorii de module M2M din Europa!

Modulele M2M EDGE MO300 şi XS300: Daţi maşinii dumneavoastră un suflet!
Cele două module EDGE ale SAGEM, MO300 şi XS300, sunt în acest moment cele mai mici module disponibile pe piaţă care încorporează tehnologie EDGE, Clasa 10. Ambele oferă acoperire quad-band (850/900/1800/1900MHz) şi dimensiuni extrem de reduse, măsurând respectiv 43mm x 34mm x 3,5mm şi 38,1mm x 33,4mm x 3,5mm. În mod “Idle”, pe timpul căruia modulele rămân înregistrate în reţea şi sunt capabile să recepţioneze apeluri, curentul consumat este mai mic de 2mA. În mod “Off&

Mai multe detalii

Familia MP446x de la Monolithic Power Systems!

Lansarea familiei MP446x de către MPS (Monolithic Power Systems) a însemnat lansarea unei serii de controlere DC/DC de frecvenţă mare şi cu o excepţională densitate de putere. Gama largă de tensiuni de intrare de la 4,5V la 36V acoperă chiar şi domeniul de intrări utilizat pentru aplicaţii auto, în timp ce curentul mic consumat (de numai 100µA) face familia MP446x deosebit de atractivă pentru aplicaţii portabile alimentate din baterie. Frecvenţa de comutaţie de până la 4MHz permite utilizarea unor componente externe de mici dimensiuni, iar împreună cu capsula ultra compactă QFN de 3mm x 3mm, determină un factor optim de utilizare a cablajului imprimat.

Specificaţii:
- curent consumat de 100µA
- plajă largă de tensiuni de intrare de la 4,5V la 36V
- curent maxim de ieşire de 3,5A pentru MP4461 (2,5A pentru MP4460)
- MOSFET de putere de 150mohm, intern
- frecvenţă programabilă, până la 4MHz
- stabilitate în funcţionare prin utilizarea condensatoarelor ceramice
- soft-start intern
- limitarea internă a curentului, fără utilizarea unui rezistor pentru măsurarea acestuia
- randament de până la 95%
- tensiune de ieşire setabilă de la 0,8V la 30V
- capsulă ultra compactă de 3mm x 3mm, QFN10
Dacă v-am captat interesul, vă rog să mă contact

Mai multe detalii

Voce pentru proiecte embedded

Adăugarea de voce unui proiect embedded poate îmbunătăţi experienţa utilizatorului cu privire la produs. Comenzile pot fi confirmate, starea poate fi anunţată, iar temperatura poate fi auzită. În orice caz, adăugarea de voce a fost percepută ca o sarcină dificilă şi scumpă. Acest articol demonstrează că utilizarea unui microcontroler PIC® pe 8 biţi cu periferic PWM poate oferi o cale simplă şi ieftină de adăugare de voce în proiecte embedded.
O metodă de codificare de voce este numită ADPCM (Adaptive Differential Pulse Code Modulation), o tehnică de digitizare a semnalelor analogice. ADPCM dispune de avantajele unei înalte corelări între eşantioane consecutive de vorbire şi codifică diferenţa dintre un eşantion prezis şi un eşantion de vorbire.
Când se produce redarea sau decodarea, eşantioanele viitoare sunt prevăzute. ADPCM oferă o compresie eficientă cu calitate de redare a vorbirii.
Există tipuri variate de algoritmi ADPCM. Algoritmul IMA (Interactive Multimedia Association's) reduce semnificativ complexitatea matematică, simplificând numeroase operaţii şi utilizând atunci când este posibil tabele de căutare. De aceea el este o bună alegere pentru microcontrolerele pe 8 biţi. Deoarece redarea este obiectivul primar, pentru codare va fi utilizat un program PC, în timp ce operaţia de decodare va fi realizată de microcontroler.
Pentru a face redarea interactivă, fragmentele de voce sunt separate în fişiere individuale adresabile. De exemplu, pentru a spune o valoare num

Mai multe detalii

Kontron microETXexpress-SP: COM cu procesor Intel® Atom™ şi conformitate de pini COM Express™ Tip 2

Kontron prezintă noul COM (Computer-on-Module) Kontron microETXexpress-SP bazat pe procesor Intel® Atom™ şi care oferă conformitate de pini de ieşire cu COM Express™ Tip 2, inclusiv grafică SDVO. Kontron microETXexpress-SP este proiectat pentru a extinde specificaţiile COM Express™ pentru a include un format de modul mic (95 mm x 95 mm) cu conector des utilizat COM Express™ Tip 2. Acest lucru va permite dezvoltarea de dipozitive grafice economice energetic bazate pe procesor Intel® Atom™ fără abateri de la calea de dezvoltare sigură ce utilizează specificaţiile COM Express™ şi definirea PICMG a pinilor de ieşire Tip 2.
Comparativ cu COM-ul foarte compact Kontron nanoETXexpress-SP, Kontron microETXexpress-SP oferă suplimentar PCI, precum şi suport grafic mai sofisticat cu SDVO. Prin pinii de ieşire PEG, SDVO furnizează semnale video suplimentare pentru ieşiri de monitoare VGA şi DVI, ieşiri pentru televizoare SDTV şi HDTV şi intrări de TV tuner. Această caracteristică specială face din COM-ul de 95 mm x 95 mm, alegerea ideală pentru dispozitive multimedia mobile, mici şi extrem de eficiente energetic, dar şi pentru aplicaţii mobile de testare şi măsurare. Dispozitivele distribuite alimentate solar şi disp

Mai multe detalii

Kontron nanoETXexpress-SP: Primul COM de mărimea unei cărţi de credit cu procesor Intel® Atom™

Kontron prezintă primul computer pe un modul (COM) de dimensiuni extrem de scăzute (55mm x 84 mm) nanoETXexpress, bazat pe procesorul de consum energetic redus Intel® Atom™. Factorul de formă nano este proiectat ca o extensie a specificaţiilor COM Express™. Kontron nanoETX express-SP, de dimensiunea unei cărţi de credit şi compatibil COM Express COM.0 Tip 1, ce dispune ce procesor Intel® Atom™ seriile Z5xx, este dispozitivul perfect pentru următoarea generaţie de aplicaţii ultra-mobile. Cu viteze de ceas între 1,1GHz şi 1,6GHz, procesorul Intel® Atom™ oferă performanţe excelente pentru proiecte de dimensiuni mici şi eficiente energetic (13 mm x 14 mm). Procesorul Intel® Atom™ şi cipsetul single (22 mm x 22 mm), acum denumit Intel® System Controller Hub US15W, au un TDP < 5 watt. Comparativ cu alte procesoare de joasă putere, noul cipset necesită numai o şeptime din dimensiune şi utilizează numai o zecime din energie. Aceasta face ca modulul COM Kontron nanoETXexpress-SP să fie ideal pentru aplicaţii ultra-mobile şi înalt integrate, care necesită performanţe de procesor x86, grafică high-end, PCI Express, USB 2.0 şi Serial ATA combinat cu o durată mare de viaţă a bateriilor. Printre aceste aplicaţii pot fi menţionate di

Mai multe detalii

Tyco Electronics prezintă contactoare tip IEC

Tyco Electronics a lansat de curând noul întrerupător de circuit modular electric Potter&Brumfield. Seria PBC tip IEC a fost dezvoltată pentru boilere, echipamente de spălare şi curăţare industriale, precum şi pentru control elevatoare. Datorită parametrilor săi tehnici flexibili dispozitivele pot fi utilizate pentru robotică industrială şi în unele cazuri pot înlocui modelele mai vechi.
Partea principală a seriei este întrerupătorul electric PBC. El poate fi montat pe panou sau aplicat pe şină DIN. Alte accesorii pot fi ataşate direct pe PBC: PBO - unitate de protecţie termică, specială pentru startere motoare; PBA - 1,2 şi 4 contacte adiţionale ce pot fi montate direct pe partea frontală a PBC; PBT - modul temporizator pneumatic cu intervale de comutare 0,1 - 280sec.
Toate componentele sunt IP20, aprobate UL şi marcate CE.
www.tycoelectronics.com

Mai multe detalii

Tyco Electronics prezintă seria PTH de relee de uz general 6-12 A

Tyco Electronics şi-a extins linia de relee SCHRACK prin introducerea seriei PTH de relee de uz general. Acest design avansat de releu miniatural nu utilizează sârmă liţată, nu are puncte de lipitură sau sudură în zona de contact.
Seria PTH este disponibilă cu contacte 2 Form C (DPDT) sau 4 Form C (4PDT) având curent nominal de 12 sau 6A, respectiv 250Vac. Aplicaţiile tipice includ echipamente de automatizare de fabrică, panouri de control, elevatoare, echipamente de spălat comerciale şi alte echipamente comerciale şi industriale.
Seriile de relee PTH sunt oferite cu terminale de conectare rapidă pentru introducere într-o varietate de prize sau terminale de circuit imprimat pentru montare pe placă. Dimensiunile aproximative ale PTH sunt 28 mm x 22 mm x 36 mm, excluzând terminalele.
O gamă largă de bobine disponibile acoperă plajele de la 6 la 220Vdc şi de la 6 la 230Vac. Mulţumită designului eficient, puterea nominală a bobinei este de aproximativ 750mW sau 86VA la 60Hz. Indicatoarele LED integrate sunt oferite ca opţiune pe releele PTH, după cum sunt şi reţele RC şi diode de protecţie.
www.tycoelectronics.com

Mai multe detalii

Tyco Electronics lansează blocul terminal de mare putere

Noul conector de putere în bloc terminal de la Tyco Electronics oferă o capacitate de curent ridicată de până la 52A într-un bloc terminal compact cu montare pe placă. Disponibilă cu două sau trei poziţii, construcţia modulară oferă un pas de 10,16-mm, care permite aducerea de curenţi mari pe plăcile de circuit imprimat. Blocuri individuale pot fi îmbinate în coadă de rândunică pentru a obţine un mai mare număr de poziţii fără pierderea liniei centrale.
Blocurile, disponibile cu carcase negre sau verzi conform UL-94V-0, sunt caracterizate de intrări ale firelor economicoase din punct de vedere al spaţiului şi de terminale cu şurub - clamă.
Conectorii de putere în bloc terminal sunt recunoscuţi UL şi certificaţi de Asociaţia Canadiană de Standardizare pentru aplicaţii de până la 300V şi 52A. Gama de fire este de la 6 la 10AWG torsadat sau 10 la 20AWG conductor solid. Aplicaţiile tipice includ comenzi industriale şi inversoare, surse de alimentare, şi alte dispozitive industriale ce necesită curenţi ridicaţi pe PCB.
www.tycoelectronics.com

Mai multe detalii

Accuphase Laboratory Inc.

Necesitatea
Accuphase Laboratory din Yokohoma, Japonia este un respectat producător japonez, un state of the art al echipamentelor audio făcute manual utilizând tehnologii inovative şi o tehnică exactă de realizare. Compania priveşte calitatea cablajelor echipamentelor audio ca având o importanţă extremă privind calitatea sunetului şi din această cauză ţine cont foarte mult de modul în care sunt proiectate traseele şi proprietăţile electrice ale cablajului.
Pentru a menţine calitatea şi consistenţa producţiei de PCB şi de asemenea pentru reducerea ciclului de cercetare şi dezvoltare, Accuphase a avut nevoie să finalizeze toate etapele de producţie la nivel de design in house menţinând în acelaşi timp cel mai înalt nivel de calitate. Altium Designer s-a dovedit a fi soluţia ideală.

Provocarea
Solicitările pentru echipamentele audio high-end nu sunt foarte deosebite de industria de maşini de lux de pe piaţă, unde strategia de dezvoltare a produsului este direcţionată spre designul de înaltă calitate, şi nu de nevoia dominantă de a produce cât mai ieftin. Volumul de producţie este scăzut, cercetarea şi dezvoltarea sunt principalul obiectiv, iar calitatea designului nu suportă compromisuri. Pentru Accuphase aceste constrângeri necesită cereri mari atâ

Mai multe detalii

TIPS 'N TRICKS

Microchip continuă să ofere produse inovative mai mici, mai rapide, mai uşor de utilizat şi mai sigure. Microcontrolere (MCU) PIC® bazate pe flash sunt utilizate într-o gamă largă de produse de zi cu zi, de la detectoare de fum la produse industriale, auto şi medicale.
Utilizând un microcontroler LCD PIC pentru orice aplicaţie embedded se pot oferi avantajele unui control al sistemului şi o interfaţă cu utilizatorul prin intermediul unui LCD. Practica de proiectare pentru aplicaţii LCD poate fi îmbunătăţită prin implementarea acestor sugestii Tips 'n Tricks. Sfaturile descriu circuite de bază şi blocuri software uzual utilizate pentru comanda ecranelor LCD.

TIP 1. - Depanare în circuit (ICD)
Există două caracteristici potenţiale la utilizarea MPLAB ICD în depanarea aplicaţiilor LCD. Prima este aceea prin care controlerul LCD poate “îngheţa” cât timp dispozitivul este întrerupt. A doua este aceea că pinii ICD sunt partajaţi cu segmentele de pe microcontrolerele PIC16F917/916/914/913. Atunci când se depanează, dispozitivu

Mai multe detalii

DATA LOGGER - înregistrator fără hârtie

Midi logger GL200 este un echipament inteligent, care permite înregistrarea semnalelor de la un număr maxim de 10 traductoare. Acestea pot avea ieşiri analogice, în tensiune sau în curent. Echipamentul este capabil să înregistreze tensiuni de la ±20mV până la 50V. În cazul în care se măsoară temperaturi, termocuplele tip K, E, J, T, N, R, S, B, W pot fi conectate direct la datalogger. Datele pot fi salvate cu o rată maximă de eşantionare de 10 înregistrări / secundă.
Capacitatea de memorare internă este de 3,5MB, însă marele avantaj este acela că datele pot fi salvate direct pe un stick de memorie. Totuşi, utilizând memoria internă a aparatului pot fi salvate peste 1 milion de înregistrări.
Înregistratorul este prevăzut cu un port mini USB, care permite conectarea sa la PC, şi cu un port USB, care permite conectarea memoriei stick.
Înregistratorul are un display LCD color de 3,5" (320x240), care permite urmărirea valorilor înregistrate atât sub formă grafică, cât şi sub formă tabelară. Pot fi urmărite pe rând cele 10 canale sau simultan 2, 3

Mai multe detalii

Fluke 345 - Rezolvaţi problemele mult mai rapid!

Fluke 345 combină funcţionalitatea unui analizor de calitatea energiei, a unui osciloscop şi a unui data logger într-un instrument portabil.
Cu afişajul color pentru analiza spectrului de armonici, filtrul trece-jos pentru eliminarea zgomotului de înaltă frecvenţă şi cu o protecţie sporită la radiaţie electromagnetică, Fluke 345 este ideal pentru depanarea problemelor de calitatea energiei la sarcinile de comutare.
Proiectat de Fluke pentru service şi sarcini variabile incluzând şi motoare cu variaţie în frecvenţă, iluminare electronică şi sisteme de alimentare neîntreruptibile (UPS), Fluke 345 este un cleşte wattmetric pentru măsurarea majorităţii parametrilor de calitate a energiei. Instrumentul are afişaj color pentru vizualizarea masurătorilor în timp real şi poate stoca date în memorie pentru analiza ulterioară cu programul Fluke Power Log (inclus la livrare).
Măsurarea utilizând principiul efectului Hall oferă posibilitatea de a face măsurări true rms ac şi dc până la 2000A fără deconectarea sarcinii. De asemenea, Fluke 345 are un filtru trece-jos care este important în măsurările la motoare cu viteză variabilă sau care au alte zgomote de natură electrică.
Funcţia de înregistrare a instrumentului îndeplineşte rolul de a captura valorile minime, maxime şi medii pentru o vizualizare rapidă a evenimentelor la apariţia acestora. Pentru probleme de intermitenţă sau testare, se poate folosi modul de logare, în acest mod putând capta valorile măsurate ale tensiunii, curent

Mai multe detalii

Sisteme de măsurare a volumului de la SICK

Senzorii SICK pentru sisteme de măsurare laser sunt sisteme de măsurare fără contact, care scanează bidimensional, fără a fi necesare marcaje sau elemente reflectorizante suplimentare. Aceste echipamente sunt ideale pentru determinarea numărului de obiecte sau materiale, pentru prevenirea coliziunilor în AGV (Automated Guided Vehicles), protecţia perimetrului în mediul extern, monitorizarea, sortarea şi clasificarea mulţimilor de obiecte, şi pentru controlul poziţiei.

VMS (Volume Measurement Systems) - un nou model pentru dimensionarea sigură a obiectelor
Oricare ar fi forma sau dimensiunea unui obiect sau a unui grup de obiecte, determinarea precisă a volumului este absolut necesară pentru luarea unor decizii corecte.
Sistemele SICK pentru determinarea volumului pot fi identificate de exemplu în centre de distribuire sau transport de colete, cu scopul de măsurare a coletelor sau paleţilor, sau în aeroporturi la măsurarea bagajelor. Precizia înaltă în combinaţie cu viteze mari de transport este cerinţa cea mai importantă a sistemelor de măsurare. OIML R129 a certificat sistemele de măsurare a volumului de la SICK. Pe piaţa mondială sunt dorite sisteme precise de determinare a volumului.

VMS 200
VMS 200 - sistem cu două scanere pentru obie

Mai multe detalii

Termoviziune Ultra High-Class - noul standard al performanţei

FLIR P660 - la limita imposibilului
FLIR Systems, lider mondial absolut în domeniul producerii şi comercializării sistemelor termografice, a lansat în luna aprilie 2008 modelul FLIR P660, un vârf tehnologic al echipamentelor termografice portabile.
FLIR P660 este un instrument perfect, destinat în special utilizatorilor profesionişti ce ştiu să utilizeze la maxim toate funcţiile acestei camere. FLIR P660 beneficiază de o nouă generaţie de senzori “fără răcire” tip microbolmetru şi rezoluţie optică de 640x480 pixeli fizici. FLIR Systems a reuşit, prin algoritmi de calcul foarte puternici, să reducă sensibilitatea termică (NETD) a acestui senzor până la 0,04°C şi o precizie de măsurare mai bună de ± 1%.

Funcţii speciale:
- DDE - optimizarea locală a contrastului imaginii IR permite vizualizarea detaliilor atât la obiectul scanat cât şi a mediului înconjurător. La o imagine termică standard, pentru a putea distinge mai multe detalii ale zonei de interes, se reglează contrastul (span) şi luminozitatea (level), însă prin această procedură se pierd informaţiile aferente altor obiecte.
- GPS integrat - permite localizarea rapidă a echipamentelor inspectate şi vizualizarea imaginilor termice aferente. Identificar

Mai multe detalii

Transformator SMT cu două porturi pentru PoE şi LAN 100BT

Transformator Erhernet WE-LAN cu montare pe suprafaţă (SMT) special proiectat pentru aplicaţii Ethernet şi PoE (Power over Ethernet). Printre caracteristici se pot enumera conformitatea parţială cu: IEEE 802.3u (100Base T Ethernet), IEEE 802.3af (100Base T PoE), IEEE 802.3ab (1000BaseT Ethernet), inductanţa de 350mH, şi temperatura de operare între 0°C şi +70°C.
www.compec.ro

Mai multe detalii

Modul de declanşare triac cu fază variabilă

Dispozitivul este un modul de declanşare cu unghi de fază variabil pentru sarcini AC, care dispune de potenţiometru pentru control manual şi un trimmer pentru punct de minim. Carcasa este de tip cu montare pe panou industrial, cu sistem de blocare. Modulul nu necesită radiator şi este potrivit pentru majoritatea sarcinilor AC rezistive şi inductive.
www.compec.ro

Mai multe detalii

Stabilizator de tensiune 50A 230VR

Dispozitivul face parte din gama SVS de stabilizatoare de tensiune controlate cu microprocesor. El acceptă şi corectează fluctuaţii ale tensiunii de intrare într-o gamă foarte largă. Tensiunea de ieşire este precisă în limitele unei toleranţe foarte fine. Controlul este operat complet de microprocesor cu scopul de a avea timpi de reacţie foarte rapizi. Construcţia este complet electronică fără părţi în mişcare. Stabilizatorul este uşor de instalat şi este caracterizat de o amprentă foarte mică.
www.compec.ro

Mai multe detalii

HE Roşu, 5x7 0,7in, CC, TC07-11EWA

Matrice 5 x 7 de afişare cu LED-uri, 18mm (0,7in), faţă gri, cu selecţie X-Y. Matricea se poate grupa X-Y. Dimensiunile ei sunt Î: 17,78 mm, l: 12,7 mm, profunzime: 6,4 mm, iar distanţa între pini de 2,54 mm. Segmentele sunt de un alb difuz creând un excelent contrast on/off.
www.compec.ro

Mai multe detalii

Filtru PGF-8,0,2 microni

Acest filtru este proiectat pentru a fi folosit la surse de aer comprimat şi azot în medii curate. El se prinde uşor cu filet, şi oferă aproximativ 3 luni de lucru efectiv.
www.compec.ro

Mai multe detalii

Computer pe o singură placă w/LX800, LVDS, 4COM, 4USB, 2LAN, RoHS

SBC AMD Geode este un computer pe o singură placă de 5.25 inch factor de formă EBX cu procesor onboard VIA Ezra 800MHz şi memorie cache de 128KB L1 şi de 64KB L2. Consumul uzual este sub 14 W, suportând în acelaşi timp şi numeroase periferice. Soluţia SSD suportă carduri DiskOnChip® 2000 şi CompactFlash™.
Computerul cu factor de formă standard EBX suportă magistrala PC/104+ şi operare fără ventilator la 60°C. Printre alte caracteristici dispune de FSB 133MHz şi 4x AGP pentru aplicaţii de înaltă performanţă.
www.compec.ro

Mai multe detalii

Modul ZigBee, ETRX2

ZigBee este o specificaţie (IEEE 802.15.4) pentru o suită de protocoale de comunicaţie de nivel înalt, utilizând un dispozitiv radio digital mic, de joasă putere pentru WPAN (Wireless Personal Area Networks).
Modulul ETRX2 ZigBee poate fi integrat cu uşurinţă într-o gamă largă de aplicaţii, prin utilizarea unei interfeţe simple AT de comandă şi a unui design hardware avansat. Modulul dispune de UART pentru o comunicaţie uşoară. El utilizează tehnologia patentată Ember “Boot-loader” capabilă de boot-are prin aer sau prin port RS232. Circuitul dispune de 8 linii de intrare-ieşire de uz general, inclusiv intrări analogice. Tensiunea de alimentare este de la 2,7 la 3,6V.
www.compec.ro

Mai multe detalii

Conector EDAC516 standard cu 38 de căi şi carcasă metalică

Gama extinsă EDAC 516 de conectori de 8,5 A, multipol cu montare pe panou sau rack este potrivită pentru utilizare într-o gamă largă de aplicaţii în care este solicitată siguranţă a utilizatorilor şi de funcţionare. Printre acestea pot fi enumerate transmisii radio, aplicaţii feroviare de semnalizare, sisteme de control pentru industria de petrol şi gaze, dar şi aplicaţii generale industriale şi sisteme de control şi testare pentru industria auto. Aceşti conectori sunt potriviţi ori de câte ori este necesară o conectare cablu multi-pini la panou sau cablu la cablu.
www.compec.ro

Mai multe detalii

Set de 10 dispozitive de marcare cablu de dimensiune 3

Această gamă de marcaje de cablu a fost proiectată pentru marcarea rapidă şi permanentă a cablurilor. Profilul de prindere unic este proiectat să asigure că clipul rămâne pe loc în condiţii normale de lucru. Dispozitivul special de inter-blocare asigură un aliniament perfect al marcajelor.
Culoarea: imprimare cu negru pe marcajele colorate (notă: marcajele negre au imprimare albă).
www.compec.ro

Mai multe detalii

Relee pentru control motoare 2NO+2NC, bobină 24Vac

Relee de control AC sera 700-C cu montare pe şină DIN sau pe suprafaţă.
www.compec.ro

Mai multe detalii

Detector de spargere sticlă,8-14Vdc

Dispozitivul este un detector de spargere sticlă în tehnologie duală, care “ascultă” sunetul de sticlă spartă din zona protejată, ignorând sunetele din orice altă parte a incintei. Microcontrolerul on-board utilizează DSP oferind o imunitate superioară la alarme false.
Instalare uşoară; Montare pe plafon la o distanţă maximă de 7,6m de sticlă; Verificare simplă a funcţionării operării în orice moment;
Indicator cu LED-uri; Autotestare integrată; Imunitate RFI.
www.compec.ro

Mai multe detalii

Adaptor PROFIBUS DP, 1794-APB 12Vdc

Sistemele distribuite FLEX de I/O Allen Bradley sunt sisteme flexibile, economice, modulare care oferă toate funcţiile unui sistem de I/O cu rack mare, dar fără cerinţele legate de spaţiu. Cu FLEX I/O, puteţi selecta independent tipul de I/O şi reţeaua pentru a răspunde cerinţelor aplicaţiei dvs. Modulele de I/O se ataşează într-un terminal de bază. Aceasta salvează timp, spaţiu şi cost.
Un terminal de bază este necesar pentru fiecare modul de I/O utilizat. El are terminale pentru interfaţare de semnal. Este permisă astfel legarea directă la dispozitivele din teren şi elimină toate blocurile suplimentare de terminale. Baza este cu montare pe şină DIN şi dispune de un buton de reglare cu 10 poziţii, care permite codarea pentru modulele de I/O respective.
PROFIBUS este un sistem de comunicaţii digital cu o gamă largă de aplicaţii de automatizare. Adaptorul FLEX I/O oferă conectivitate a FLEX I/O către o reţea PROFIBUS DP prin utilizarea unui conector standard cu 9 pini. Modulul adaptor necesită 24Vdc la 400mA.
www.compec.ro

Mai multe detalii

Element vibrator bimorf, 4V, 5mm

- Acest element piezoceramic bimorf este un traductor versatil electromecanic de joasă putere capabil de a converti energie mecanică sau acustică în energie electrică
- Poate fi utilizat şi ca efect invers, la o alimentare cu 50 - 60Vdc oferă o săgeată de 10 - 20µm
- Acoperire cu poliuretan verde
- Rezistent la umezeală, nemagnetic
- Dimensiuni: 15 mm x 1,5 mm x 0,6 mm
www.compec.ro

Mai multe detalii

Placă cu găurele cuprate

Plăci SRBP având lipite trasee de cupru şi găurite pentru a accepta introducerea şi lipirea de pini cu scopul de a crea circuite imprimate simple.
- Pasul găurilor 2,54mm
- Diametrul găurii 1mm
- Grosime placă 1,6mm
- Traseele pot fi tăiate prin utilizarea unui cuter 543-535
www.compec.ro

Mai multe detalii